Carl foran sin F-650, som han bruger til at trække sin speedbåd rundt til kysterne i Australien. Carl foran sin F-650, som han bruger til at trække sin speedbåd rundt til kysterne i Australien. Foto: Deadline Press/Ree Media & Wikimedia

Lastvogn sælges som Super Truck

Written by  nov 16, 2017

Fords F-650 kører som brandbil, kranbil, mobile-home og som Super Truck. Den er halvt bil. Halvt lastvogn. En bulldog på fire hjul.

Den amerikanske F-650 Super Truck er egentlig en lastbil. 360 hk og ofte et flere meter langt lad gør den populær blandt håndværkere. Selv de tungeste byggematerialer er ikke noget problem. Derfor ses den også som kran- og trækvogn. Og som alt-mulig-vogn i landbruget i USA.
I de senere år er den imidlertid blevet svært populær i den ombyggede udgave som Super Truck eller som en heavy pickup.
Vi fik øje på den enorme bil på en parkeringplads i byen Coffs Harbour i Australien. De andre parkerede biler lignede nærmest legetøjsbiler ved siden af den amerikanske bulldog.

002 IMG 9076

Sælges ikke i Europa

Ejeren Carl Mazlin har special-importeret den fra USA sidste år. Til trods for, at biler generelt er meget billigere i Australien end herhjemme, så har drømmen om at få F-650 Super Truck kostet ham ca.  350.000 dollar. Det svarer til knap to millioner kroner.
– Ja, den var dyr. Men den er pengene værd. Det er den mest pålidelige bil, jeg nogensinde har haft. Der er aldrig problemer, og jeg kan næsten ikke mærke, når jeg har min 12 meter lange speedbåd på traileren på slæb, og det er immervæk omkring otte tons, forklarer Carl Mazlin. Han er elektriker og har et mindre installatørfirma på den australske østkyst i byen Townsville.
F-650 bliver bygget af Ford i USA i Ohio. Formodentlig til president Trumps store tilfredshed, så er Ford en af de amerikanske virksomheder, som har flyttet produktion hjem igen til Guds eget land. F-650 blev før 2015 bygget i Mexico i samarbejde med en anden amerikansk motorgigant, Navistar International. I fællesskab havde de to automobilproducenter oprettet firmaet Blue Diamond Truck Company, som fik sat F-650 sammen på en fabrik i Mexico, hvor timelønnen for en fabriksarbejder er ca. 5 dollars, mens den er ca. 25 dollars i USA. 
I dag kan ombygningen fra lastbil til Super Truck bestilles af køberen direkte hos Ford. Selv som lastbil holder F-650 sig under 12 ton med passagerer og en fuld tank. Det betyder, at man i USA kan køre den med et almindeligt ”lille” kørekort til en bil.
I Danmark ville det så absolut kræve, et stort kørekort at bugsere rundt med kæmpen. Og det uanset om den er ombygget eller ej. Men F-650 bliver slet ikke solgt på vores breddegrader. Den kører kun i USA, Canada, Mexico og Brasilien. Alle andre lande vil der være tale om en special-import, som gør den en hel del dyrere. Prisen i USA starter normalt  fra 70.000 dollars for en ny køreklar på gaden. Det er lige under en halv mio. kroner. Dertil kommer transport til Europa, hjemlige afgifter, told og moms. Men det alvorligste benspænd vil være at få den godkendt  hos myndighederne. I Tyskland bliver de specialimporteret af GeigerCars.de, der sælger dem for 99.000 euro, hvilket svarer til 745.000 kroner. Det er så stadig uden danske afgifter, told og  miljøgodkendelse.

En tørstig fætter

Carl Mazlins Super Truck vejer ca. fem tons uden last og besætning, og at den er kommet lidt ned i vægt skyldes i hvert fald ikke motorstørrelsen: Den har en sekscylindret 7.2 liter Caterpillar 3126/C7 , som vejer 568 kg. Den kraftige motor leverer 360 hk ved 2200 omdrejninger i minuttet. Dens maksimale moment er 1166 Nm ved 1440 omdrejninger i minuttet, og den har elektronisk injektionssystem.
Derimod har den sikkert tabt nogle kilo, ved at man har forkortet chassiset. På fabrikken i Mexico rykkede man de dobbelte baghjul tættere på førerhuset, som til gengæld blev forlænget. Derved får man en større kabine med flere sæder. Carls super truck er blevet bygget ud til bagenden, så han har fået en lukket kassevogn. Et muskelbundt i en let beklædning.
– Jeg måtte have en truck, der ikke blevet presset af at trække min trailer med båd, forklarer Carl Mazlin. Australien har et areal, der svarer til hele Vesteuropa og lidt til, så jeg er ofte på køreture, der strækker sig over adskillige dage, hvor det er en fornøjelse at have en bil, der kan trække fra.
Brændstoftanken sidder udvendig under trinbrættet på begge sider og rummer ca. 200 liter dieselolie (45 gallon). Og nu vi er ved brændstoffet, så kører den altså ikke mere end et par kilometer på en liter dieselolie. Så med normal tank kapacitet bliver rækkevidden omkring 400 km. Men man kan få ekstra tankplads på helt op til 160 gallon om nødvendigt.
Som lastbil har F-650 allerede sekstrins-automatgear fra fabrikken. Med et kit fra Marmon Herrington er den blevet omdannet til at have firehjulstræk. Kabinen har fået fire døre, og den har fået mindre stive støddæmpere, så den ligger blødere på landevejen.
Desuden er anhængertrækket justerbart. Ved hjælp af hydraulik kan krogen sænkes over 25 cm og hægte traileren på, for derefter at løfte træk og trailer tilbage til kørepositionen. Rimelig vigtigt, når man har adskillige tons på slæb.
Ombygningen til super truck kan også være en foregå et af de mange specialværksteder, man finder over hele USA. Der er f.eks værksteder som Mobsteel i Michigan, der tilbyder at custombygge dem, og derfor ser man også F-650 i så mange forskellige udgaver.

De nye modeller af F-650

Først blev Caterpillar motorerne i F-650 udskiftet med 6,7 liters Cummins ISB dieselmotorer, og det var ikke mindst, fordi de svinede mere end reglerne tillod ifølge nye regulativer i 2010.
I 2012 blev F-650 så mere miljøvenlig. Ford introducerede turboladede benzin- og gas (propan) motorer til sine lastbiler.
Gasmotorens specifikationer for 2015 er nu en 6,8 liters Triton V10 trykladet, som leverer 362 hestekræfter ved 4750 o/m og 620 Nm i drejningsmoment.
I lastbil-udgaven vejer F-650 ca. otte tons og det er med lad og dobbelt sæt af hjul. Alligevel formår den at klarer 0-100 km i timen på 17,6 sekunder og topfarten er anslået 120 km/t.  Den nye motor klarer at få de nye F-650 op på 2,3 km per liter. Og så er emissionen = luftforurening endda blevet betydelig reduceret. Det samme bliver prisen – 8.000 dollar billigere end den tilsvarende turbo diesel. Jamen, så siger vi ja tak til gas.
Indvendigt i kabinen ligner F-650 næsten almindelig bil med sæder og instrumentbræt i vinyl. Den har de sædvanlige ting som aircon, varmeanlæg, servostyring, drikkeholdere, FM radio og cd/mp3-afspiller, cruise kontrol og 12 V elektrisk system. Carl Mazlins F-650 har desuden varme i sæderne, og han har plads til fire personer foruden føreren af bilen. Så har man penge på lommen og olie i tanken, så er her den perfekte cruiser, der får de andre til at flytte sig. Carl har for en sikkerheds skyld udstyret sin F-650 med et 135 decibel horn fra et tog. Det er så ikke helt lovligt, men det virker!

003 IMG 8887

SPECIFIKATIONER
Mærke: Ford F-650 Super Truck 2009
Længde: 649 cm
Bredde: 243 cm
Højde: 223 cm
Akselafstand: 450 cm
Vægt: 5200 kg (GVWR: 7,5 tons)
Motor: 7,2 liter Caterpillar 3126/C7 diesel,
Boring 110 mm × 127 mm
Kompression: 16,5:1
Moment: 1166 Nm, 360 hk ved 2400 o/m.
Gear: 6-speed Allison 3000 automatisk
Bremser: Bremser - Quadraulic ™ 4-kanals Antiblokeringssystem (ABS)
Dæk: Michelin 11R22.5
Forbrug: under 2 km per liter diesel.
Pris: 70-90.000 dollar i USA. 99.000 euro i Tyskland.

 

 • Deadline Press
 • Last modified on torsdag, 16 november 2017 13:58
  Flemming Thomsen

  Uddannet cand. phil fra Københavns Universitet. Freelance-redaktør af tidskrifter og magasiner, udarbejdelse af nyhedsbreve, redigering og markedsføring på internettet. Har arbejdet med international ejendomsformidling, virksomhedsrådgivning herunder etablering af udenlandske selskaber, handel på nettet og som iværksætter af netbutikker.

  Journalistik og kommunikation: Redaktionsarbejde for Børsen Internet, Bolig Berlin (informationschef og medstifter), Danske Markedsøkonomer, freelanceredaktør SAM-DATA/HK.

  Levering af artikler til Berlingske Tidende, Politiken, Dagbladenes Bureau, BådNyt, UD & SE, Computer Reseller News m.fl.

  Website: www.deadlinepress.dk

  Best rated