Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

De seneste artikler fra Deadline Press

  • Indonesien: Vi besøger Sumatra

    Indonesien: Vi besøger Sumatra

  • Skolernes uhumske toiletter er ikke børnenes ansvar

    Skolernes uhumske toiletter er ikke børnenes ansvar

  • Fabrikkerne flytter ind i Folkeskolen

    Fabrikkerne flytter ind i Folkeskolen

  • Med laktosefri fløde og en bund med fiber går det måske. Men kage er generelt kritisk med FODmap. Foto: Daniel Brøns

    Styr på FODmap med en fødevareliste på din mobiltelefon

  • Hakan Akkaya SS18 kollektion – inspireret af eksistentialisme

    Hakan Akkaya SS18 kollektion – inspireret af eksistentialisme

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Select language

Danish Dutch English Finnish French German Italian Spanish Swedish

Søg

Nyheder

  • Photos of the UC3 submarine from inside +

    Buy photos from deadline press. Images of the u-boat UC3 from inside: send e-mail to deadline press Read More
  • Fabrikkerne flytter ind i Folkeskolen +

    Fabrikkerne flytter ind i Folkeskolen Kreative processer er sjovere og mere lærerige, hvis man kan producere et avanceret design i virkeligheden. Det kan man med Read More
  • Styr på FODmap med en fødevareliste på din mobiltelefon +

    Med laktosefri fløde og en bund med fiber går det måske. Men kage er generelt kritisk med FODmap. Foto: Daniel Brøns En komplet liste over alle de forbudte fødevarer kan være en lettere tilgang til FODmap end alverdens bøger og sniksnak Read More
  • Midler til rensning af fliser virker ikke +

    højtryksrenser fliserens nilfisk De så kedelige ud de gamle fliser. Mørke, triste og fulde af pletter. Og med græstotter imellem. Nu, hvor efteråret Read More
  • 1

Deadline Press Video

Facebook

Rejser

  • 1
  • 2

Job og karriere

Fabrikkerne flytter ind i Folkeskolen

Fabrikkerne flytter ind i Folkeskolen

Kreative processer er sjovere og mere lærerige, hvis man kan producere et avanceret design i Read More
Samskabelse giver nye muligheder i virksomhederne

Samskabelse giver nye muligheder i virksomhederne

Når en virksomhed engagerer sig i sit lokalsamfund eller engagerer sig på anden vis, opnår Read More
  • 1
  • 2
  • 3

Serier af David Seeberg

Pin It

Kokosnøddeolie er sundere, end de fleste ved. Sådan siger kostvejledere og fødevareeksperter. I blandt andet Japan har mange skiftet olivenolien i køkkenet ud med kokosnøddeolie, og stadig flere undersøgelser dokumenterer de positive egenskaber. Vi har besøgt den dansk-ejede økologiske producent Tropical Nutritions fabrik i en landsby i det sydlige Thailand og talt med fagfolk for at høre, hvad der gør kokosnøddeolie så sundt.

 
Af Flemming Thomsen, Deadline Press
Glassene klirrer hen over tappebordet, hvor en halv snes medarbejdere hos Tropical Nutrition med synlig omhu tapper den flydende og fuldstændig klare koldpressede, jomfruolie på runde glas. Lokalet er steriliseret, og før vi kan komme ind i tappe-området må vi vaske hænder, tøjet bliver omhyggeligt affnugget og et hårnet udleveres.
Den danske ejer, ingeniør Heini Joensen hilser på sine medarbejdere, da han går gennem lokalerne. Det er som at være på et dansk mejeri, moderne og med en højteknologisk maskinpark. 
– Det her er en specialudviklet vakuum-maskine, som fjerner den sidste fugtighedspromille, der eventuelt skulle være tilbage i glassene før påfyldningen, forklarer Heini Joensen, der selv har modificeret flere af maskinerne til at fungere optimalt i produktionen af kokosnøddeolie.
Tropical Nutrition blev etableret i 2001 i det sydlige Thailand i provinsen Prachuap Khiri Khan, og for to år siden udvidede man med en søsterfabrik på Borneo i Indonesien. Tropical Nutrition har i dag over 300 medarbejdere, som hovedsageligt kommer fra lokalområderne. Efter skandinavisk mønster har Heini Joensen skabt en virksomhed, hvor medarbejderne har gode arbejdsforhold og tilbydes videreuddannelse efter devisen, at tilfredse medarbejdere gavner både virksomheden og den enkelte ansattes dagligdag.
Kompromisløs økologi og unik vakuum-tørring giver topkvalitet
Vi går fra lokale til lokale og ser, hvordan kokosnødderne bliver flækket, hvordan man skralder det hvide kød ud, hvordan kokoskødet koldpresses og centrifugeres og olien vakuum-tørres i en sindrig proces, der sikrer, at Tropical Nutritions kokosnøddeolie er et 100 procent rent naturprodukt, som har bevaret både smag og alle de vigtige sunde indholdsstoffer, som de seneste år har gjort kokosnøddeolie til et af de mest efterspurgte helseprodukter verden over.
– Fra dag ét oplevede vi, at kvalitet betaler sig. Det japanske marked, som alle siger er svært at komme ind på, blev på halvandet år vores største aftagere, fortæller Heini Joensen. Så stort at Tropical Nutricion indtil for kort tid siden end ikke havde overskud til at sælge i Europa i det væsentlige. Fokus var andetsteds, blandt andet i Japan.
 
Japanere elsker kokosnøddeolie
 
Administrerende direktør hos den japanske distributør, Watanabe Hisaya hos Sanso Boeki i Fukuoka, forklarer over telefonen, at da kokosnøddeolie for cirka fire år siden vandt frem i USA som ”functional food”, og som en af de bedste og mest sunde olier, man kan anvende til madlavning og kosttilskud, så fulgte japanerne efter.
– Vi er generelt meget sundhedsinteresserede i Japan, og i mange køkkener blev olivenolien udskiftet med kokosnøddeolie. Samtidig var flere forskere begyndt at undersøge egenskaberne ved kokosnøddeolien, og resultaterne var nærmest forbløffende, for olien synes at være god til det hele. Da medierne begyndte at skrive om kokosnøddeoliens sunde aspekter boomede vores salg, så vi i dag distribuerer Tropical Nutritions olie under vores eget brand, Brown Sugar. Vores aftagere er både grossister og detailkæder, specialbutikker og behandlere over hele Japan. Det største marked er måske ikke overraskende i Tokyo, hvor man er længst fremme i skoene, fortæller Watanabe Hisaya.
 
De sunde fedtsyrer
 
Til dato har over 1.500 undersøgelser vist, at kokosnøddeolie er en af de sundeste fødevarer på Kloden med flere fordele, end de fleste mennesker aner.
Først og fremmest benyttes olien i madlavningen som afløser for de klassiske stegeolier og magariner, fordi fedtet fra kokosnødden af mange forskere anses for at være sundere for mennesker.
En del af forskningsrapporterne publiceres på det amerikanske website PubMed.gov under US National Library of Medicine. En af de nyeste rapporter fra i år *) viser, at olien bekæmper en streptokokinfektion i mundhulen mindst lige så godt som mundskyllemidlet klorhexidin.
Andre rapporter dokumenterer, at kokosnøddeolie er en stor hjælper, til at komme af med overflødige kiloer. Lidt overraskende, at man kan tabe sig ved at spise en olie med mættede fedtsyrer (også kendt som kokosfedt), men det handler om, at kokosnøddeolie netop indeholder flest af de sunde mellemlange fedtsyrer, som lettere forbrændes.
– Kokosolie består af ca. 91 procent mættet fedt, ca. syv procent monoumættet fedt og to procent flerumættet fedt. Lang størstedelen af fedtet i kokosolie er kort og mellemlange fedtsyrer. Sådan ca. 80 procent. Så ja, der er mættet fedt i kokosolie, men af den slags der forbrændes nemmest og hurtigst, forklarer Oscar Umahro Cadogan på sin blog. Han er adjungeret professor med mastergrad i ernæring og functional medicine på University of Western States samt ernæringsekspert med speciale i biokemi og helse-gastronomi.
De mellemkædet mættede fedtsyrer kaldes også MCFAs og indeholder de sunde fedtsyrer caprylsyre, laurinsyre og caprinsyre. De korte og mellemlange mættede fedtsyrer omsættes nemmere til energi end de langkædede. Det er fordi, de nemmere kan komme ind i mitokondrierne, som man også kalder cellernens kraftværker. Man kan sige, at fedtet fra kokosnødder går mere direkte til forbrændingsprocessen i vores krop og straks omdannes til energi i stedet for at blive lagret som fedt.
Forskere har også publiceret på Pub.Med.gov, at kokosnøddeolie generelt virker anti-mikrobiel og anti-svamp; at den rent ud sagt bekæmper bakterier og virusinfektioner. Det er også en kendt sag, at olien beskytter mod solens skadelige stråler både som hudcreme og som den rene olie.
Senest er forskere fra blandt andet Universidad Católica de Valencia i Spanien **) i færd med at undersøge, om olien også virker mod sygdommen Alzheimer. Teorien er, at behandlingen af de halvlange fedtsyrer MCFA i leveren skaber ketoner, som kan levere energi til hjernen som en slags erstatning for insulin til at behandle glukose og skabe energi til hjernecellerne.
Listen over kokosnøddeoliens fortræffeligheder omfatter tillige, at det forebygger hjerteanfald og for højt blodtryk, at det beskytter såvel nyrer som lever og risikoen for mavesår, at det høje niveau af antioxidanter reducerer inflammationer og flere fordele kunne nævnes.
De mange gode egenskaber har fået medierne til at omtale kokosnøddeolien som et af de mest bemærkelsesværdige naturprodukter i nyere tid - lige fra populær-historier i formiddagspressen om, at olien holder dig yngre og smukkere, som den, der blev bragt i Daily Mail ***) om en 52-årig kvinde, hvor alle tror, at hun er sin søns kæreste – og så til de mere seriøse helsewebsites, der fortæller om oliens dokumenterede egenskaber. 
 
Smagen testes hver uge
 
Hos Tropical Nutrition gør et hold medarbejdere sig klar til den ugentlige smagstest. Målet er en smagsneutral olie med en blød smagsfornemmelse.
Der hældes prøver op i små glas, og medarbejderne giver prøverne karakterer.
– Kvaliteten afspejles i smagen. Det er ligesom mange andre fødevarer som fx smør eller rødvin, produktet smager bedre, når det er blevet produceret af gode råvarer og behandlet med omhu og erfaring, og det gælder ikke mindst, når vi taler om naturprodukter, hvor vi ønsker at bevare den naturlige smag og de sunde indholdsstoffer, forklarer Heini Joensen.
Medarbejderne smiler. Ugens prøver har fået topkarakterer. Vi fortsætter til pakkeriet, og ser hvordan produkterne er lagt i papkasser og stablet på træpaller, klar til at blive transporteret til distributøren i Japan og andre steder i verden. Gennem porten kaster solen sine skarpe stråler ind. Et par kokospalmer hos naboen overfor vejer i en stille brise. Tropical Nutrition ligger det helt rigtige sted omgivet af de familiedrevne plantager, hvor flere af dem takket været den nye fabrik i området er overgået til kontrolleret økologisk drift.
I Nordeuropa og Skandinavien har Tropical Nutricion netop indgået en samarbejdsaftale med distributøren PureFood Europe under ledelse af duoen Birgitte Rossen og Michael Møller. Birgitte Rossen har tidligere haft ledende stillinger i fødevaresektoren i blandt andet Dansk Supermarked og hos Kohberg.
Selskabet har kontorer i Holland og Danmark og skal ud fra disse servicere de nordeuropæiske markeder på vegne af Tropical Nutricion.
 
Kontaktdata findes på: www.purefoodeurope.com
 
*) Offentliggjort på US National Library of Medicine website PubMed.gov. Bag undersøgelsen: Department of Conservative Dentistry and Endodontics Army College of Dental Sciences, Secunderabad, Telangana India.
**) Offentliggjort på US National Library of Medicine website PubMed.gov. Bag undersøgelsen: Universidad Católica de Valencia i Spanien.
***) http://www.odditycentral.com/news/52-year-old-woman-looks-so-young-shes-mistaken-for-her-sons-girlfriend.html
 

Denne artikel kan frit bringes i andre medier og publikationer. 

Download artikel og billeder

 

Kontakt Flemming Thomsen, hvis du skal bruge billeder i høj opløsning til tryk.

 
009 IMG 1217
 
Billedtekster:
001
Under klinisk rene forhold tappes den økologiske kokosnøddeolie på glas, der eksporteres til stadig flere lande.
002
Dagens produktion er i gang. Man vasker hænder og tøjet affnugges, før man kan træde ind i lokalet. Hygiejnen er i top som en del af varemærket.
003
Tropical Nutrition er på få år blevet den største leverandør på både det japanske og det irske marked af deres koldpressede økologiske jomfruolie.
004 (udgår)
005
Her tester en medarbejder en prøve af kokosnøddeolien midtvejs i produktionsforløbet.
006
Heini Joensen demonstrerer vakuum-operatoren, som han selv har modificeret til kokosnøddeolie-produktion.
007
Hver uge giver man den færdige kokosnøddeolie karakterer. Smagen er helt central for Tropical Nutrition.
008
Vakuum-operatoren fjerner eventuelle mikroskopisk fugtighedspromiller fra glassene før påfyldningen.
009
Samme som 001.
010
samme som 008
011
Heini Joensen etablerede fabrikken i 2001, da kun få havde hørt om de mange sunde egenskaber, der ved kokosnøddeolie. Siden er efterspørgslen vokset markant.
012
Så er dagens produktion ved at klargøres til at blive sendt med container til en distributør i udlandet.
013
Medarbejderne kommer fra lokalområdet, hvor der ellers kan være svært at finde et job i en virksomhed.
014
Cocowel er Tropical Nutritions eget brand, som er blevet det mest udbredte mærke i Irland.
015
Fra tappebord til pakkeriet.
016
Sanso Boeki i Japan distribuerer Tropical Nutritions olier under deres eget brand som Brown Sugar 1ST, der blev præmieret med en sølvpris som årets naturprodukt i 2014.
 
017 IMG 1302
017
Heini Joensens har skabt en fabrik i Sydthailand efter skandinavisk mønster, hvor man lægger vægt på at videreuddanne medarbejdere, skabe gode arbejdsforhold og fremstille kvalitetsprodukter.
018 – samme som 013
019
Første fase i processen er at tjekke kokosnøddernes kvalitet og klargøre dem til at blive flækket
020
Kokosnøddeplantagerne bliver regelmæssigt kontrolleret for, at de opfylder reglerne for økologisk dyrkning.
021 
Kokosnødderne ankommer dagligt til Tropical Nutritions fabrik i det sydlige Thailand.
022
Gruppebillede af medarbejderne, der producerer en af de bedste kokosnøddeolier i verden.
023
I 2014 blev Brown Sugar 1ST – Tropical Nutritions japanske brand præmieret af modemagasinet Vogue.
003 Display Ireland
 
Pin It

Tilføj kommentar


Sikkerhedskode
Opdatér