Dansk-argentinere vendte hjem til den danske egn

Af
  • Mail
  • Deadline Press

De taler dansk, men føler sig som argentinere. Hør om en emigrant-familie, der kender forskellen på dansk og latinamerikansk kultur

Af Daniel Brøns, journalist

Det er et lidt pudsigt par, der dukker op i døren ved den hyggelige gård lidt uden for Højby i Odsherred. En bredsmilende skægget mand, som de fleste ville regne for latiner og en lyshåret kvinde, der ville blive regnet for pæredansk.

Men indtrykket bedrager. Den latinsk udseende mand – Pedro Hansen er faktisk lige så dansk som hans hustru Miriam Nielsen. Han stammer bare fra en familie, der accepterede, at man giftede sig med en ikke-dansker. Men dansk taler han, og faktisk var Pedro mest varm på at flytte til Danmark, da han en årrække tilbage var på familiebesøg i Danmark sammen med Miriam. Dengang var de yngre og arbejdede.

- Jeg havde noget rigtigt fint arbejde på fabrikker og i landbruget, og lønnen var så god, at jeg udmærket kunne have rejst hjem en gang om året. Men Miriam ville hellere hjem igen, fortæller den smilende mand på et perfekt dansk, om end han ind imellem må lede efter ordene.

Elsker Argentina
Men hustruen Miriam Nielsen ville ikke blive i Danmark.-  Jamen jeg føler mig som argentiner, selv om jeg taler dansk, så det ville være forkert af mig at bosætte mig heroppe. Så hellere bare komme på besøg ind imellem.

Og på besøg er de begge – hos Ebbe Christensen i Højby, der er en slægtning, idet hans faster er Miriams farmor. De senere år har de haft en rigtig god forbindelse, og Ebbe og hans familie har ofte været på besøg i Argentina, som de synes er helt fantastisk. Især på Pedro og Miriams gård, der ligger 40 km fra nærmeste by Necochea. Her valgte Pedro og Miriam efter deres store rejse at slå sig ned og drive landbrug og maskinstation.

Argentinsk bondegårdsferie
De mange besøg betød i øvrigt, at parret besluttede at etablere en form for bondegårdsferie, som især danske turister benytter sig af på en helt personlig måde.- Faktisk ville vi have lavet en campingplads, men da vi havde en bondegård, så blev det i stedet til en meget personlig form for bondegårdsferie, hvor vi guider turisterne rundt og selv kører med ud til seværdighederne, hvis de ønsker det, fortæller Miriam, der elsker at møde mennesker og få brugt sit danske. Gården ligger kun 40 kilometer fra Atlanterhavet, så mange turister bruger også ferieformen, når de skal slappe af ved vandet.

Datter blev i Danmark
Den udadvendte livsform har i øvrigt haft både positive og negative konsekvenser for parrets liv, idet datteren Astrid Hansen Nielsen også blev opfordret til at tage på dannelsesrejse til Europa. Det resulterede i, at hun forelskede sig i sin nuværende mand Henrik Jacobsen i Aalborg, hvor hun arbejdede på et hotel. Det var Miriam lidt ked af, for ud over Astrid har de kun en søn.
- Da hun tog beslutningen var jeg ret ked af det, men så kom hendes mand Henrik jo til Argentina, og da jeg så, hvor glade de var sammen, så accepterede jeg det 100 procent, siger hun.
For Astrid Hansen Nielsen var det også en svær beslutning. Hun havde været i Europa i over to år, så hun var ved at blive vant til livet her. Derfor følte hun sig ikke hjemme, da hun tog tilbage til Argentina.
- Det var som om, at jeg skulle starte forfra med det hele, og jeg savnede også Henrik. Derfor gav det god mening for mig at flytte til Danmark, siger Astrid Hansen Nielsen, der også erkender, at det er hårdere at studere i Argentina, når man bor 40 km. fra nærmeste by – og 500 km. fra Buenos Aires, som er den helt store studieby.
- I Danmark er det jo let at studere, og man er mere uafhængig af sine forældre, fordi man kan have et job ved siden af, siger hun på et i øvrigt klingende nordjysk. Lidt overraskende, når man tænker på, at hun slet ikke kunne tale dansk, da hun kom første gang. Hun forstod det dog, idet hendes mor og far jo er danske.

Korruption og bankerot
Når snakken går, kan man ikke lade være med at undre sig lidt over, at de føler sig så meget som argentinere. Argentinere er jo - trods det spanske sprog - Sydamerikas italienere med store armbevægelser og altid udadvendte og med gang i den døgnet rundt. Men gæsterne i Højby virker fuldstændig som danskere. Også når man spørger ind til, hvordan Miriam har det med at bo i et af de lande i Verden, hvor korruption og nepotisme er udbredt.
- Ja, det er en af de ting, som trak ned, da vi tog beslutningen. Der er rigtigt meget korruption i Argentina, men jeg kunne personligt aldrig finde på at betale penge under bordet. Men venner og vennetjenester benytter alle sig af, siger Miriam, der tydeligvis flammer helt op, når diskussionen bliver politisk. Egentlig et typisk latinamerikansk træk, og ligesom andre fra Argentina er der vist også god grund til at være vred.
- Politikerne er ved at indføre noget, der ligner planøkonomi, og ofte er der eksportforbud på kød eller korn. Det betyder, at de små og mellemstore landmænd går bankerot, når korn pludselig ikke kan eksporteres, siger hun og fortæller, at den store statsbankerot i 2002 stadig sætter sine spor i landet, der af og til løber tør for hård valuta.
- Nu har vi en japansk bil, og nogen gange kan man simpelthen ikke få reservedele. Så selv om ingen i landet sulter, og de fleste har det rimeligt, så er det helt tydeligt, at politikerne ikke kan styre landet, siger Miriam, der også er klar over, at landets elite rager til sig.
- Skatteindtægterne bliver helt sikkert brugt til meget andet end landets bedste, og det er da frustrerende. Men der er da også mange ting, der fungerer, såsom socialhjælp, pensioner og medicinhjælp, forklarer hun.

Bliver i Argentina
Alligevel er der ingen planer om at forlade Argentina. Slet ikke, fortæller Pedro Hansen, der nu planlægger at blive for altid dernede. 
- Vi elsker vores liv på landet, hvor du slet ikke kan se andet end én nabo, der i øvrigt ligger langt væk, fortæller Pedro Hansen, der med tiden gerne vil udvikle bondegårdsturisme.- Det er simpelthen så hyggeligt at få besøg og vise vores smukke land frem til gæster. Måske bygger vi nogle gæstehuse på et tidspunkt, siger han og oplyser, at han også vil til Danmark igen.
- Vi kan rigtigt godt lide at være her, men der går jo nogle år imellem vi har tid og råd.
For Astrid Hansen Nielsen er planen derimod mere klar. Hun vil hjem til familie og venner hvert andet år sammen med Henrik.
- Jeg læser til pædagog nu, så der er jo ikke råd til at rejse så meget, men hvert andet år regner vi med at kunne komme derned. Og jeg må jo indrømme, at klimaet er mere fantastisk end i Danmark, og så kan vi jo rejse i januar, hvor det er koldt i Danmark og sommer i Argentina.

Daniel Brøns

Daniel Brøns er uddannet journalist og har gennem tiden arbejdet med især teknologi. Han er uddannet IT-systemudvikler og har i en årrække arbejdet med forskning, viden, teknologi og uddannelse. Gennem tiden har han blandt andet skrevet for uddannelsessektoren, Illustreret Videnskab, PC World, de danske IT-fagforeninger, Microsoft, Sony og GN Netcom. Karrieremæssigt har han både arbejdet som almen journalist i Region Sjælland, ligesom han har arbejdet med ommunikation og rådgivning.