Verdens største fisk versus det mindste aktion-kamera

Af
  • Mail
  • Deadline Press

Den fisk fungerer faktisk som en superstøvsuger under vandet. Undertrykket når den suger enorme mængder vand ind igennem munden og ud mellem gællerne er ved at flå mit nye undervands aktion kamera ud af hænderne på mig. Jeg er faretruende tæt på verdens største fisk – Hvalhajen.

 

Af Niels Seeberg

Hvordan er jeg havnet på ryggen af den her tolv meter lange kleppert ud for den Filippinske ø Cebus kyst. Den er jo stor som en bus, for pokker.
Som alle vilde eventyr begyndte det her også med en skør ide.

En slags besættelse efter at tage fotos under vandet, som jeg har slæbt rundt på i årevis. Faktisk siden jeg så franskmanden Jaques Cousteaus mageløse udsendelser i fjernsynet dengang, vi kun have en enkelt kanal at vælge imellem.
Jeg sidder og bladrer igennem internetbutikken eBays utallige fristende tilbud med elektronik, og pludselig er det der.
En kinesisk kopi af det dyre amerikanske Go-Pro kamera til omkring en tredjedel af prisen.
Jeg kan dårligt styre min musefinger og med et enkelt klik har jeg købt kameraet, der ankommer med pakkeposten en uge senere. Ikke sært at eBay er blevet en milliardforretning på rekordtid med indkøbsnarkomaner som mig rundt om i hele verden ved talløse computere.
Og det kunne ikke passe bedre ind i planlægningen, for et par dage efter farter jeg til Filippinerne og er snart på vej fra hovedbyen på øen Cebu til den lille søvnige fiskerby, Oslob, der nu måske bliver berømt for andet end blæksprutter og barracudaer.

Hvalhajerne holder festmåltid

Ud for den kridhvide strand findes et tilholdssted for verdens største fisk, Hvalhajen.
Her kommer de op til 15 meter lange fisk, der trods det misvisende navn ER fisk og ikke hvaler, tæt ind til kysten for at filtrere vandet for krebsdyr så små, at de er usynlige for det blotte øje.
Som strømlinede industristøvsugere suger de enorme dyr tusindvis af liter havvand ind gennem munden i minuttet og spyr det ud igen gennem gællerne, nu filtreret for de små krebsdyr, som Hvalhajen lever af.
Jeg har betalt nogle lokale fisker tyve dollars for at sejle mig ud i den smukke bugt ud for Oslob, og forinden har jeg iført mit nye SJ 5000 + Ambarella sit vandsikre kamerahus, så det er vandtæt ned til 30 meter. Det er rigeligt, for Hvalhajerne holder festmåltid på godt tyve meter dybt vand her.
Jeg sidder på den skrøbelige lille træbåd og kigger ned på en 12 meter lang skygge, der langsomt glider igennem vandet under mig. Den ligner et sømonster fra en Jules Verne roman.
Jeg trykker på kameraets optageknap og lader mig glide ned ved siden af monsteret.
Pas på finnerne og især halen, har de venlige fiskere advaret mig, lige før jeg tager springet ned i en anden verden.

Jeg glemmer alt omkring mig

Jeg forsøger at holde mig fri af kæmpefisken, men det er som om den danner et undertryk i vandet med sin grådige sugen. Med nød og næppe undgår jeg et sving fra den meterbrede hale og forsøger at komme op foran klepperten, så jeg kan få et billede forfra.
Undervejs mærker jeg vandets sugen, når det strømmer ind i krabatens mund. Det er et næsten overnaturligt syn.

Hvalhaj 426

Jeg holder godt fast i kameraet og retter det mod Hvalhajens monster mund. Jeg glemmer alt om tid og sted og bliver et med vandet og det store dyr. Jeg er vægtløs i en fremmed og fantastisk verden, og jeg får det hele ind i det lille kamera fra Kina. Jeg glemmer helt at være bange her i den dybblå uendelighed sammen med verdens største fisk.
Da jeg senere ser på mine videoer og fotos fra mødet med Hvalhajen bliver jeg lidt skuffet. Nogle af billederne er gode, men faktisk vil det nok være en god ide at have en kraftig lygte med ned i vandet. Der er for mørkt til at få skarpe fotos. De bliver noget slørede. Så ved jeg det til næste gang, jeg skal ud at møde sære søuhyrer.
Alligevel er jeg glad for det lille, fikse kamera. Det er udstyret med et 170 graders vidvinkel objektiv, så du får et meget bredt udsnit af omgivelserne med, og motiverne står knivskarpt, når lyset er godt.

Husk en lygte

Det lille, kinesiske SJ 5000 plus, som jeg har fået fingre i, tager mindst ligeså gode fotos som det tre gange dyrere GoPro kamera fra USA, og det kommer med mere tilbehør, så kameraet kan bruges i alle mulige situationer, hvor et almindelig kamera må give op.
Du kan spænde det fast til din cykelhjelm og optage en road movie i fuld fart, eller du kan montere det bag forruden i bilen, så du kan optage, hvad der sker, mens du kører. Kameraet kan sættes til at optage løbende, så du har fotofaste beviser, hvis der sker et uheld og en anden bil ridser lakken. Det er nemt at flytte det rundt fra denne ene situation til den anden. Alle beslag er lavet i meget hårdført plastik med store fingervenlige skruer, og det er også en smal sag at få kameraet ud og ind af det robuste, vandtætte plasthus, der følger med i købet.
Kameraet kan monteres på en teleskop-arm, så du kan pege og optage i vinkler, hvor du ikke selv kan nå med armene eller lave optagelser med dig selv i billedet. Det kan både optage video og fotos i HD-kvalitet og lagre op til 64 gigabyte fotodata på et af de små standard hukommelseskort, man kan købe alle steder.
Skal du ud at rejse for at opleve så kan vi herfra godt anbefale, at du tager det fikse kamera med. Det fylder ikke meget i kufferten, vejer meget lidt, og du kan have optagelser med hjem til at vise venner og familie, som du slet ikke kan få med et almindeligt kamera. Men husk en lygte, hvis du skal ned at besøge min ven, Hvalhajen.

pro 1 426

Niels Seeberg

I am educated from the Danish School of Journalism. I work as a freelance journalist and tour leader in Asia and write about politics, cultural matters and business and lead tours in Burma, Laos, Cambodia, Vietnam, Malaysia, Indonesia and Thailand among others.

www.deadlinepress.dk