×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke indlæse bruger med ID: 481
Offshore race for superbåde i Australien: Der kæmpes indædt i bølgerne. Global Racing fra 1000 hk-klassen forrest og derefter den lidt tungere båd fra extreme-klassen Maritimo Offshore race for superbåde i Australien: Der kæmpes indædt i bølgerne. Global Racing fra 1000 hk-klassen forrest og derefter den lidt tungere båd fra extreme-klassen Maritimo Deadline Press

Superbåde kan også flyve

Det er Formel-1 på havet, når de australske offshore super boats kæmper om at blive ”Havets mester”

Reportage:  F. Thomsen
Foto: Ree Media og EMB Photographic Reg Blunt

– Lad os få bådene i vandet og startet motorerne, så folk i byen kan høre, at vi er her, siger løbslederen Russel Embleton . Det er lørdag morgen i kystbyen Coffs Harbour i Australien. De forsamlede på kajen misser med øjnene i morgensolen. Alle løbsdeltagere bliver testet for alkohol. Dernæst følger en kort orientering.
005 IMG 9091– Pas på ved den femte bøje. Der ligger nogle klipper længere ude, så I skal ikke lave for store buer der. Ved molen er der nogle betonklodser, som I ikke skal for tæt på. Går der ild i en båd, så meld det klart og tydeligt over radioen med et ”brand!” og husk at sige jeres bådnummer. Vi har to redningshelikopter og syv redningsfartøjer. Jeres sikkerhed er altid det vigtigste, understreger løbslederen.
006 IMG 0253En kran på kajen begynder at hejse superbådene i vandet. En efter en løftes racerbådene op mod den blå himmel og sænkes forsigtigt ned i havnebassinet. Kranføreren noterer vægten. Alle både er blevet tanket op, mens de ligger på land. De fleste anvender 108 oktan racer-benzin og har fyldt op til præcis to løb á 30 minutter.
Der er fem klasser: Extreme, som er uden begrænsning. Dernæst følger 1000 hk, 600 hk og 400 hk. Bådenes størrelse er mellem 13 og otte meter lange. Alle har katamaran-skrog og kun plads til to personer. Piloten sidder til højre i cockpittet bag rattet, hvor han også betjener gearskiftet med bak, neutral og fremad. I venstre side af båden sidder ”throttlemanden”. På dansk kunne han hedde ”gasmanden”. Det er ham, der styrer gasspjældet og trimmer, hvor stor en vinkel skruerne skal have i vandet. Når gasmanden sænker skruerne nedad, vil det holde bådens snude nede. Omvendt når han vinkler dem op mod vandoverfladen, vil stævnen løfte sig.
002 MaritimoPå en god dag kan de største i extreme-klassen nå en topfart på over 240 kilometer i timen. Af samme grund bærer de to piloter styrthjelme, hvor de har radiokontakt. De sidder i sportssæder og er spændt fast med fempunktsseler ligesom i rallybiler; en om hoften, to diagonale over brystet og en todelt sele omkring lårene.
Men vejrguderne er ikke med racerne. Blæsevejret er taget til, og det tegner ikke godt for denne fjerde etape om det australske mesterskab. Carl Mazlin fra byen Townsville er tydeligvis bekymret. Han er kommet til Coffs Harbour med en limegrøn superbåd ”Mazlin Electrical”. Den ligger stadig på traileren, som bliver trukket af en kraftig Ford F650.
 – Jeg venter til søndag. Jeg vil ikke have min båd smadret i det vejr, siger han, mens en bølge tårner sig op og sender skumsprøjt ind over molen.
003 IMG 8889Carl Mazlin er elektriker og har et mindre firma, der installerer og vedligeholder el-apparater i huse. Han købte sin båd i 2005 og har løbende opgraderet motorkraften.  Båden vejer sejlklar 3900 kg. Skroget er fire millimeter tykt og  bygget i kevlar og glasfiber og er samlet med epoxy-harpiks.
 Den færdige båd har kostet ca. to millioner danske kroner. Den har to 525 hestes Mercury Racing V8 indenbordsmotorer, der ender i to skruer, der er slebet skarpe som køkkenknive. Motorkraften er 5400 rpm (omdrejninger i minuttet) ved 1000 hk. Men Carl Mazlin er på udkig efter en hurtigere båd.
018 IMG 9301 – Mere fart er sjovere. Man bliver bidt af det, men jeg vil blive i 1000 hk-klassen. Det er den ægte Formel-1 klasse, hvis man skal sammenligne med racerbilerne. Extremeklassen er mest for folk, der har for mange penge, siger Carl Mazlin og peger med tommelfingeren over skulderen. Bag ham holder en af stor firkantet Mack-lastbil, der normalt trækker gods gennem den australske ørken. Nu står den parkeret med en 13 meter extreme-båd spændt på en specialbygget trailer. Det er ”Maritimo”, der med en kæmpe edderkop på ryggen, er ankommet.

Det hårde vejr giver tekniske uheld

Superbådene får en flyvende start søndag, hvor vejret kan beskrives som en stiv kuling. Fire-fem både kommer aldrig i vandet. De nægter at sejle i det hårde vejr.
010 DSC 3698 De mindre racere i  400- og 600 hk klasserne lægger ud. Havnepolitiet er i beredskab på deres kutter med udrykningslyset blinkende. Der ligger syv redningsfartøjer og skvulper rundt i passende afstand til de røde bøjer. Og i midten af banen ligger en redningsbåd med Deadline Press’ fotograf ombord. Bølgerne får os til at gynge op og ned, som lå vi i kølvandet på en større damper. 
 008 EMB6940Da det andet løb starter med de store superboats, kan man forestille sig det adrenalinsus, som pilot og ”gasmanden” må sidde med. Bådene hamrer ind i bølgerne og sendes op på meterlange flyveturer, mens skruerne snurrer ivrigt omend formålsløst rundt  i luften.
 At offshore race er farligt, bliver man også mindet om. Der er to helikoptere, som følger bådene. Og ombord på vores redningsbåd fortæller den dykker, som er i beredskab og iført våddragt, at hvis der går ild i en båd, så kan man sandsynligvis ikke nærme sig den fra vandet. I stedet flyver helikopteren ind over, og en dykker sænkes ned for at redde besætningen med en livline. 
 Der er kommet nogle tusinde tilskuer, som fordeler sig på molerne. 009 IMG 9502Superbådene fræser ud på havet og kommer tilbage for at vende i havneindløbet, så publikum kan følge med. Efter en halv time ryger det sort-hvid ternede flag op og bådenes placeringer, banerunder mv. noteres. Vinderbåden får lov til at sejle til havn med det ternede flag. Dette er den fjerde løb ud af et Grand Prix på seks etapper.
 Det viser sig, at flere af bådene havde tekniske problemer under ræset.
 Gasmanden ”Rossco” kunne ombord på Maritimos supercat No 11 ikke trimme skruehøjden i højre side.
 013 EMB6615– Den stod bare og kørte op og ned, fortæller han. Vi havde hældt en masse olie på den, for at den ikke skulle sætte sig fast, og jeg måtte sætte den venstre side på en middelværdi. Men vi kunne ikke følge med, forklarer Rossco, der er verdensmester fra 2012  i Class 1 ved Key West sammen med Peter McGrath kaldet ”Muddy”.
 En af racerne, Kwozzy Offshore Racing, har fået brækket et blad af den ene skrue. Der røg lige for nogle tusind dollars. Og piloten på en 32 fods racer ved navn ”Mascine Cosmetics”, Brenton Pris, er så gennemvædet af sved og så udmattet, at han knap kan få vejret.
015 IMG 0237 ”Min krop er fuldstændig gennembanket. Det er et svineheld, at jeg ikke har brækket arme og ben”, siger han. Brenton har dog sikret sig førstepladsen i begge de to løb a 30 minutter foran de fem øvrige deltagere i 600 hk-klassen. To gange 75 point kom dermed i hus.
 – Ja, jeg er glad for, at vi ikke landede med bunden i vejret. Det er der flere, der tidligere har prøvet her, siger han og kravler op af båden. 
 For fire år siden mistede piloten Peter Jack kontrollen over hans superbåd med 155 km i timen. Han og makkeren blev reddet op af vandet, men måtte på hospitalet med bøjede ribben og mindre skader. Alle bådene har en luge monteret i bunden af båden. Og det er for at mandskabet skal kunne slippe ud, hvis man lander på hovedet.  I 2003 oplevede Maritimos Bill Barry-Cotter en ulykke, der nemt kunne have kostet ham livet. Der var, da verdensmesterskaberne kom til Traunsee i Østrig . Han lå i spidsen af konkurrencen sammen med sin pilot, Peter Muddy McGrath, da ”Spirit of Norway” (tænkte vi det ikke nok) pressede Bill  Barry-Cotter ud mod publikum med en fart på over 200 km i timen. Han måtte tage en hurtig beslutning og valgte at styre ind mod Spirit of Norway, men australierne ramte en bølge så frontalt, at de rullede rundt flere gange, endte med bunden nedad og kunne kravle ud. De havde begge mirakuløst kun mindre skader. Men båden til en million dollars var totalskadet og kom aldrig til at sejle igen.
På kajen står Carl Mazlin stadig ved siden af sin båd, der ligger på traileren. Han satser på bedre vejr ved næste løb og må erkende, at køreturen på 1700 km til Coff Harbour har været noget spildt for ham.

Klar til verdensmesterskaberne

Derimod har  ”Edderkop-båden” klaret sig fint i bølgerne. Den vandt over ”sin søster”. Og det var vigtigt.  Med denne båd har Bill Barry-Cotter og hans hold planlagt at deltage i de kommende verdensmesterskaber i Class 1 for superboats. Det har kostet seks-syv millioner kroner at gøre ”Edderkoppen” sejlklar. Den debuterede med to Mercury 525 hk motorer, og det var meningen, at den skulle have to styk V12 Lamborghini-motorer på 8,2 liter. Men...
 016 IMG 9206– Vores chef, Bill Barry-Cotter havde købt seks styk Lamborghini-motorer for 1,6 mio. dollars (8,4 mio. kr.), men så skiftede han mening. Så båden sejler nu i stedet med to styk af Chevys V8-motorer på 850 hk, fortæller gasmanden, Peter Muddy Mcgrath.
 De seks V12 Lamborghini-motorer ligger stadig i chefens garage og samler støv. Ligesom vi andre har gamle L.P.’er stående på loftet!
 Vi spørger gasmanden, om hvor mange liter højoktan benzin, de egentlig brænder af derude på havet?
 – Vi fylder 900 liter på, så vi har nok til de to race. Hver race er på en halv time, og vi bruger som regel 350 liter på hvert løb. Så omkring 800 liter for hele dagen, forklarer han.
Gebyret for at deltage i de seks offshore races koster 3000 dollar pr båd. Det er ca. 18.000 kroner.
 Her i Coffs Harbour har kommunen skudt 300.000 kroner ind i arrangementet for, at det kan løbe rundt. Til gengæld kan kommunen så profitere af, at mange tilskuer kommer til Coffs Harbour for at se superbådene på tæt hold og lægge penge i de lokale butikker. Modsat bilernes Formel-1 er det gratis at være tilskuer.
 Søndagen slutter af med en fælles middag for deltagerne, som så kan se frem til næste løb i Redcliff om kun en uge. De fleste krydser fingre for, at det bliver uden hård vind, så man slipper for at flyve halvdelen af tiden. Men uanset, the show must go on for disse mænd i deres prægtige maskiner.
007 powerboat 16 2

SPORT MED MANGE ULYKKER

 
Siden midten af 70’erne er henved 30 personer omkommet ved ulykker under offshore powerboat racing. Dertil kommer et stort antal alvorlige ulykker med kvæstelser til følge.
 Kun en uge før løbet i Coffs Harbour skete der en tragisk ulykke under et offshore superrace i Missouri i USA. En 46-fod supercat nærmede sig mållinjen med op mod 200 km i timen, da den får for meget luft ind under skroget, så den bliver vippet op i luften og hvirvler rundt. Den rammer vandet hårdt for øjnene af flere tusind tilskuer. Joel Begin, 47, ved rattet slap uden større skader, mens ’gasmanden’, den 44-årige Michael Fiore døde af sine kvæstelser.
 

024 powerboat 9HER ER KLASSERNE

 Supercat Extreme (Class 1)
 Længde: 12-16 meter 
 Motor:  Max. 2 x 850 hk motor
 Vægt: Minimum 4500 kg
 Topfart: Ca. 240 km/t

 Supercat 1000 hk
 Længde: 12-14 meter
 Motor: Max. 2 x 525 hk motorer
 Vægt: Minimum 3600 kg
 Topfart: Ca. 215 km/t

 Supercat 600 hk
 Længde: 9-13 meter
 Motor: Max. 2 x 300 hk påhængsmotorer
 Vægt: Minimum 1800 kg
 Topfart: Ca. 185 km/t

 Supercat 400 hk
 Længde: 8-9 meter
 Motor: Max. 2 x 200 hk påhængsmotorer
 Vægt: Minimum 1600 kg
 Topfart: Ca. 155 km/t

 030 offshore World

 
  • Deadline Press
  • Flemming Thomsen

    Uddannet cand. phil fra Københavns Universitet. Freelance-redaktør af tidskrifter og magasiner, udarbejdelse af nyhedsbreve, redigering og markedsføring på internettet. Har arbejdet med international ejendomsformidling, virksomhedsrådgivning herunder etablering af udenlandske selskaber, handel på nettet og som iværksætter af netbutikker.

    Journalistik og kommunikation: Redaktionsarbejde for Børsen Internet, Bolig Berlin (informationschef og medstifter), Danske Markedsøkonomer, freelanceredaktør SAM-DATA/HK.

    Levering af artikler til Berlingske Tidende, Politiken, Dagbladenes Bureau, BådNyt, UD & SE, Computer Reseller News m.fl.

    Hjemmeside: www.deadlinepress.dk