Seabreacher kan bestilles for ca. 300.000 kr. og bygges direkte til køberen Seabreacher kan bestilles for ca. 300.000 kr. og bygges direkte til køberen Innerspace

Spring som en delfin i havet

To amerikanere har bygget en båd uden sidestykke: Du kan springe op af vandet, lave en skrue, dykke ned og komme op igen. ”Seabreacher”giver en oplevelse af at kunne bevæge sig i vandet som en delfin
 
Reportage: Flemming Thomsen. Foto: Innespace
 
008surfingEr det en jetski? En powerboat? Ubåd måske?
Måske lidt af det hele – nærmest en kloning. Et stykke legtøj, som taget ud af en James Bond-film. En delfin-formet vidunderbåd, som kan springe næsten tre meter op i luften i en akrobatisk skrue og dykke ned under vandet og dér sejle med en max-hastighed af 32 km/t.
Perform wild aquabatic tricks aHolder man sig oven vande, så flyver man afsted over bølgetoppene med 65 km/t. Det er ren fart og tempo, sjov og ballade. 
Seabreacher er skabt af to autodidakte bådbyggere, new zeelænderen, Rob Innes, som primært har stået for designet og ideer på tegnebrættet – og hans ven Dan Piazza fra Californien, der med sin uddannelse som maskinmester har arbejdet med motordelen.
Det har taget de to bådbyggere knap 14 år at udvikle den to-personers Seabreacher. Den første prototype hed Innespace Dolphin, senere blev Seabreacher så udviklet.
– Jeg kunne have taget en doktorgrad på den samme tid, som vi har brugt på at bygge den her båd, siger Rob Innes med et skævt smil over de mange arbejdstimer.
009 Dan 370x330– Men vi håber, at Seabreacher på sigt kan blive grundlaget for en ny ’freestyle-sport’,  lige som man har set med fx monster-biler.
Deres delfinbåd er da også begyndt at sælge over hele verden til folk, der har råd til den slags luksus. Seabreacher koster nemlig fra 300.000 kr. Til gengæld får man så det ultimative legetøj på vandet.

Sådan sejles delfinbåden

Seabreacher er bygget i carbonfiber og det superstærke keramiske materiale,  kevlar. Cockpittet er det samme som bruges i det amerikanske F22-Raptor kampfly – glasset er knap to centimeter tykt. Den bærende konstruktion er bygget i aluminium og rustfrit stål. Båden vejer ca. 566 kg. 
00620jump– Det er kombinationen af en turboforstærket 150 kilo tung Rotax 1500 kubik 4-taktsmotor turbo på 215 hk. – og så bådens lethed, der gør, at den kan hoppe op af vandet og lave de akrobatiske bevægelser, forklarer Dan Piazza. En særlig udfordring har været at få plads til de mange maskindele plus to siddepladser i den lille båd, som kun er 489 centimeter lang.
3 Seabreacher engineVed hjælp af et snorkelsystem i rygfinnen kan Seabreacher sejle ca. 20 sekunder ad gangen under vandet i en dybde af 60 cm. Går man dybere, lukker spjældet i snorklen for luftindtaget til kabine og motor, og kommer man længere ned end 1,8 meter, så standser motoren og man popper op til overfladen som en korkprop. Giver man den i stedet gas under vandet, så springer båden op som en delfin.
4 specs cutoutMen at sejle Seabreacher kræver øvelse. Det måtte den britiske tv-reporter Jason Bradbury fra TV.com’s ”Gadget Show” sande, da han satte de to båd-udviklere i stævne for en prøvetur.

Den koster 300.000 kroner

– Wauww! Det er som at sidde inde i en vaskemaskine. Den her båd er bare så cool, jublede han, mens Rob Innes og Dan Piazza fulgte hans uøvede færd inde fra søbredden med småbekymrede blikke. Det er nemlig ikke helt ufarligt at sejle Seabreacheren, og der er monteret kameraer udenpå og skærme i cockpittet, så man kan orientere sig og undgå at sejle ind i andre både eller badegæster på svømmetur.
00820cockpitBåde fører og passager er spændt fast i deres sæder med fire-punkts sikkerhedsseler, som man bruger i rally-biler.
To ”finner” på siden styres et håndholdt joystick, så føreren af båden kan vippe dem nedaf, og når de rammer vandet, følger en rotation omkring egen akse – hvis man gør det rigtigt.
7 styrehus eller cockpitI bunden er der pedaler til fødderne, som styrer halefinnen. Under pedalerne er der desuden et vindue, så man kan følge med i eventuelt liv under vandet.
– Det er det mest vanskelige fartøj, jeg nogensinde har prøvet at styre, sagde tv-reporteren i showet. Men det lykkedes ham dog allerede på den første prøvetur at dykke, springe og foretage en skrue med Seabreacher.
Rob innes og Dan Piazza satser især på at få ejere af store yachts og firmaer som kunder. Leveringstiden er 90 dage, og båden bygges på bestilling direkte til kunden. Der findes også en prototype med navnet Innespace
 
00520finsDolphin og en racerudgave af Seabreacheren. Der bygges ca. 20 både om året.
Ring til Rob Innes, hvis du vil købe en, prisen er 300.000 kroner for de billigste. Robs telefonnummer er USA  (530) 917 4316
 
 seabreacher shark x water jet 3153

Specifikationer på Seabreacher

• Navn: Seabreacher J (Jetdrive)
• Cockpit: Frontrude/cockpit fra F-22 Raptor kampfly
• Skrog beklædning: kulfiber, kevlar og vinylister
• Konstruktion: Aluminium og rustfristål
• Længde: 4,89 meter
• Bredde: 90 cm
• Vingespænd: 1,9 meter
• Vægt: 566 kg
• Max hastighed vandoverflade: 65 kmk/t
• Max hastighed under vand: 32 km/t
• Max dykker-dybde: ca. 1,8 meter
• Snorkel-dybde: 60 cm
• Motor:  ROTAX 1500cc 4 stroke engine (Turbo: 215 hk).
• Andet udstyr:n Bl.a. lænsepumper, firepunkts sikkerhedsseler, radio.

 

 

  • Deadline Press
  • Flemming Thomsen

    Uddannet cand. phil fra Københavns Universitet. Freelance-redaktør af tidskrifter og magasiner, udarbejdelse af nyhedsbreve, redigering og markedsføring på internettet. Har arbejdet med international ejendomsformidling, virksomhedsrådgivning herunder etablering af udenlandske selskaber, handel på nettet og som iværksætter af netbutikker.

    Journalistik og kommunikation: Redaktionsarbejde for Børsen Internet, Bolig Berlin (informationschef og medstifter), Danske Markedsøkonomer, freelanceredaktør af Printeren Sam-Data/HK.

    Levering af artikler til Berlingske Tidende, Politiken, Dagbladenes Bureau, BådNyt, UD & SE, Computer Reseller News, svenske, norske, tyske, engelske og australske magasiner etc.

    Hjemmeside: www.deadlinepress.dk