Sådan optages fodboldkampen til tv

Af
  • Mail
  • Deadline Press
Et kæmpe hold er med, når fodboldkampen optages. Et kæmpe hold er med, når fodboldkampen optages. Foto: Daniel Brøns

Vi var med bag kameraet, da Farum mødte FC Nordsjælland på arenaen Farum Park

Af Daniel Brøns Christensen
"Du skal tættere på kamera 4 – Sådan … Sikke nogle dejlige farver … Ja – kom bare med grafikken … Kamera 3 – kan du ikke komme lidt tættere på – har vi en slow ? Jaaaeh – dejligt …"
Man får lidt følelsen af at overvære en koncert, hvor alle instrumenterne skal spille rent og i perfekt takt. Seerne er publikum, og producer Michael Borup er den entusiastiske dirigent, der skal fremhæve de instrumenter, der giver den bedste symfoni.
Sådan opleves det, når man sidder midt i den OB-vogn, hvorfra alle optagelserne til dagens store fodboldkamp på Farum Park skal sendes direkte ud i vores stuer. På banen opfanger kameraer og banemikrofoner enhver detalje. Signalet sendes videre til to teknikere, der fra deres plads bagest i OB-vognen justerer lysstyrke, farvetemperatur og lydbillede, så det hænger perfekt sammen. Dermed kan de fire mand i den forreste del af vognen vælge mellem billeder, der teknisk set er helt i orden. Så behøver de bare at sende det videre ud i æteren, klippe det til sammen til indslag på bånd – eller give meldinger tilbage til folkene på banen, hvis de savner noget.

Kender hinandens behov
Målet med øvelsen er at sende netop de detaljer ud i vores stuer, som giver os en sublim fodbold-oplevelse. Måske vil Michael Borup vælge at give os et overblik over hele banen, eller måske er det bedre med en detalje. Og går det pludselig for stærkt, får han lynhurtigt situationen lagt parat til afvikling i slow-motion. De to redaktører bag ham kender alle behov, inden de opstår, så han behøver normalt ikke at bede om en "slow", hvis tingene går stærkt. Den er allerede på vej.
På samme måde leverer grafikeren ved siden af Michael Borup konstant friske grafikker om stillingen lige nu eller om andre detaljer som antal hjørnespark, målchancer eller andet, som kan lægges ind på skærmen. Detaljerne modtager grafikeren blandt andet fra en såkaldt "spotter" som sidder højt på tribunen og minutiøst registrerer selv den mindste begivenhed.
I pausen bliver der måske tid til at snakke om de enkelte spillere, og så kan Borup fremkalde forskellige baggrundsbilleder eller højdepunkter, som redigeringsfolkene har gjort klar til lejligheden.
Sideløbende skal Michel Borup hele tiden koordinere med fra studiet i Aalborg, som sender direkte, ligesom han skal tage stilling til meldinger fra alle ansatte, der har noget vigtig information. Han ser ud til at hygge sig med opgaven – rolig og koncentreret – og alligevel med overskud til at komme med en sjov bemærkning, hvis der skulle komme fem ledige sekunder, hvor han ikke er i rampelyset. Men han erkender, at presset er stort.
"Man brænder da sit lys i begge ender i de tre timer det hele står på," siger Michael Borup, der samtidig er Dansk Metals tillidsmand for de ansatte hos selskabet db lux. Et selskab, der i mange år har produceret tv – heriblandt altså også kampene i den danske SAS-liga. I dag har Michael Borup glædet sig til kampen, fordi der er spænding på for det ene hold.
"Randers er på vej op af det sorte hul, og holdet skal klare sig godt i dag for at det vil lykkes. Ekstra spænding i kampen betyder også ekstra spænding for os og en bedre udsendelse," siger han.

Elsker sit arbejde
Michael Borup elsker sit arbejde, der handler om meget mere end de timer fra 13 til 19, hvor der skal sendes materiale til studiet i Aalborg. Selv om kampen spilles i Farum om søndagen klokken 14, så er planlægningen begyndt længe forinden med vagtplaner, bestilling af optisk fiberforbindelse, samarbejdsaftaler med eksterne leverandører og meget andet. Og allerede dagen før kører bilerne fra hovedsædet i Aalborg og mod Farum. Natten tilbringes på et hotel, så opstilling af udstyret kan begynde ved otte-tiden – seks timer inden kampstart. I løbet af formiddagen dukker forskellige freelancere op, som skal være med. Og cirka en time før kampen starter, indledes de første interviews med spillerne. Et arbejde som skal planlægges minutiøst af regissøren, der skal hente spillerne ind som perler på en snor – ofte i kamp med repræsentanter fra andre medier, der også gerne vil have en kommentar. For fotografen og journalisten er det også en temmelig anstrengende opgave, fordi de skal presse spillerne til at stille sig i kø, samtidig med at de skal skabe en god stemning omkring hele situationen.
I OB-vognen sidder to redigeringsteknikere og redigerer materialet, så det kan sendes til studiet, hvor det bruges til baggrundsudsendelser omkring kampen. Før kampen redigerer redigeringsfolkene også noget af det materiale, som fotograferne indfanger under træningen. Her vil fotografen typisk vælge at zoome ind på en træner eller en bestemt spiller, som der er fokus på lige nu. Måske er det en helt ny, en meget berømt eller skadet spiller, som der er særlig opmærksomhed omkring. Resultatet bliver et stort udvalg af stemninger, sammendrag, interviews og nærbilleder, så produceren og tv-stationen kan trække så meget materiale ud af begivenheden som muligt. Til sidst redigeres oven i købet en DVD, som dommeren og holdet får med hjem til nærmere studier.

Signalet forfines
Det vigtigste grundmateriale til hele kampen er lyd og billede. Lyden kører ind automatisk, når banemikrofonerne er lagt på plads. Så kan signalet justeres i OB-vognen uden yderligere arbejde. Billederne kræver mere benarbejde på banen, hvor fotograferne selv skal stille det tunge udstyr op, så de er klar til at hente baggrundsbilleder et par timer før kampen starter. Ved en fodboldkamp deltager typisk 5 fotografer, der arbejder meget koncentreret under hele kampen. Nogle fotografer skaber overblik, mens andre fotografer er rigtigt gode til at zoome ind på detaljer, uden at billedet bliver rystet. Især evnen til konstant at opfange de vigtigste detaljer og følge de hurtige billeder er efterspurgte. Det er tydeligt at mærke på fotograferne, der er umulige at komme i kontakt med, når kameraet først snurrer.

Mange er selvlærde
De fleste af fotograferne er selvlærde. En mulighed som stadig eksisterer i en branche, hvor det først og fremmest gælder om at kende nogen, der kan hjælpe dig i gang. For at blive fotograf skal man normalt ind på teknisk skole i København eller på medieskole i Viborg. Men uden læreplads kan man ikke gennemføre studiet. Derfor er mange kommet ind i branchen via højskoler, frivilligt arbejde eller ved at være assistenter og derved lære noget om håndværket.
Samme virkelighed gør sig gældende på resten af holdet, hvor de ansatte har fundet forskellige veje ind – måske via reklamebranchen, en grafisk uddannelse eller ved simpelthen at have fået chancen.
Det har medført, at branchen består af et mindre, men stærkt netværk, der er vant til at mødes rundt omkring i Danmark.. De fleste på dette tv-hold er fra produktionsselskabet db-lux, der har hovedkontrakten på at lave kampene til Kanal 9. Den type arbejde har db-lux lavet i mange år, så typisk er Michael Borup og resten af holdet på landevejen 30 weekender om året. Og så bliver livet på landevejen til hverdag, forklarer han.

Ansætter folk fra netværket
"Det er meget professionelt, men også hyggeligt samvær. Vi hygger os, men vi er kommet ud over den alder, hvor vi fester, bare fordi vi er på hotel sammen," siger han og fortæller, at firmaet næsten aldrig ansætter folk, som selskabet ikke kender.
"Men vi kan hurtigt finde de rigtige folk, fordi vi har så mange freelancere tilknyttet," fortæller Michael Borup, der synes, at jobbet har mange fordele.
"Selvfølgelig skal vi meget væk fra familien, men på den anden side skal vi afspadsere, når vi kommer ud over 160 timer om måneden, så der kommer også mange fridage ud af det," forklarer han, for dog at indrømme, at det også kan være surt af og til. Især når det er koldt på banen, og fotograferne skal optage i timevis alligevel.
Men der er også mange tillægsgevinster. Eksempelvis glæden ved at komme meget tæt på spillerne – dog normalt uden at lære dem rigtigt at kende personligt. Præcis som fotograferne på Se og Hør lærer kongefamilien at kende, men mest på afstand. I den sammenhæng har regissøren dog en særstatus, da det er ham, der skal møde spillerne og forberede dem til interviews. Det kræver, at han har en god personlig kemi med dem.

Regissøren kender spillerne
Ved denne kamp hedder regissøren Jais Christensen, der typisk arbejder freelance som regissør et par gange om måneden. Han ser ud til at have godt fat i opgaven. Han har en kandidatgrad i kommunikation og markedsføring og er derfor et godt eksempel på den brogede skare af uddannelser, der findes i branchen. For Jais Christensen er en søndag på banen en rigtig god måde at tjene lidt ekstra på et job, som han hygger sig med.
"Selvfølgelig skal man være god til at huske ansigter og navne og koordinere tingene i en fart, og det var også svært i starten, men man lærer hurtigt nogle af spillerne at kende, og så kan man studere spillelisterne før kampen.," siger han inden han går i gang med dagens interviews. Der skal klares otte på et kvarter, men han virker ikke presset af den grund.
Producer Michael Borup fortæller, at fodbolden har en tendens til at blive en større interesse, når man arbejder så meget med det.
"Vi snakker en del fodbold og vædder for det meste om udfaldet. Men det er ikke alle, der går lige meget op i det," siger han.
Kampen endte for øvrigt 1-1. Det blev en spændende kamp og en god oplevelse for seerne hjemme i stuerne. Men Michael Borup vil ikke tage æren alene
"Vi skal erkende, at vi kun er statister i et meget større spil – nemlig spillet på banen. For leverer spillerne ikke en god kamp, så kan det være lige meget, om vi laver nogle gode optagelser. Kedelige kampe giver kedelige optagelser. Det kan vi ikke ændre uanset hvor hårdt vi arbejder," siger han

Syv personer i OB-vognen

1 producer
Ledelse og koordinering af hele transmissionen – udvælgelse af materialet til udsendelse.
2 redigeringsfolk
Redigerer indslag til slow motion, baggrundsindslag, interviews, baggrundsbilleder m.v. Producerer også lyd.
Lydmand
Sikrer at lyden fra banemikrofonerne er kalibreret, så de passer til det billede, der optages fra det enkelte kamera.
Kamera-controller
Sikrer, at lysstyrke og farver fra kameraer opfattes ensartet, så de kan klippes sammen til en enhed. Alle optagelser justeres fra hans pult
5 fotografer
Optager interviews, nærbilleder, overblik m.v. Hjælper også med praktiske opgaver.
1 regissør
Hjælper journalisten med at skaffe kilder til interviews – og hjælper i øvrigt med lyd og mikrofoner på banen og andre opgaver.
1 assistent
Praktisk hjælper. Med til det meste. Holder kablerne, når kameraer bevæger sig rundt.
2 kommentatorer
Kommenterer kampen. Hjælper af og til med praktiske detaljer.
1 linjerapporter
Rapporterer nede fra banen.
1 spotter
Registrerer statistiske data fra kampen
1 journalist
Interviewer spillere og trænere

Alle kan typisk være medlemmer af Dansk Metal – dog ikke journalister og kommentatorer.

Daniel Brøns

Daniel Brøns er uddannet journalist og har gennem tiden arbejdet med især teknologi. Han er uddannet IT-systemudvikler og har i en årrække arbejdet med forskning, viden, teknologi og uddannelse. Gennem tiden har han blandt andet skrevet for uddannelsessektoren, Illustreret Videnskab, PC World, de danske IT-fagforeninger, Microsoft, Sony og GN Netcom. Karrieremæssigt har han både arbejdet som almen journalist i Region Sjælland, ligesom han har arbejdet med ommunikation og rådgivning.