5 måder at skære ned på mængden af plastaffald Fremhævet

Af
  • Mail
  • Deadline Press
Kronprins Frederik støtter Plasticchange Kronprins Frederik støtter Plasticchange

Plastic i verdenshavene bør stoppes nu

• Hvert år udledes 8-10 millioner tons plast til verdenshavene. Forbruget er stigende, og menneskers levevis betyder, at havet ofte er endestationen for engangs-plastik. Typiske eksempler på plastikprodukter i havet er vandflasker og six pack holdere, der i det salte miljø holder 400 år.

• Verdens vind- og strømsystemer fører plastikken til fem primære havområder, der tilsammen udgør et areal på størrelse med Afrika. Det største enkeltområde er  i Stillehavet, hvor et et tykt lag affald flyder rundt i et område dobbelt så stort som staten Texas (The Great Pacific Garbage Patch).

• 80 procent af plastikaffaldet kommer fra landjorden, hvor synderne er lossepladser, industri, spildevand og turister, der efterlader deres affald i havne og på kyster. Den resterende 20 procent kommer fra skibsfart, offshore-industri og fiskeri.

• Mikroplasten bliver ædt af vandlopper og små fisk og stiger videre op igennem havets fødekæde. Blødgørere, olierester og flammehæmmere fra plastikken ender dermed i større fisk, som i sidste ende havner i maven på mennesker. 80 procent af malemukkerne i Arktis har plastik i maven.

• Affald i havet kan transporteres over mange år og enorme afstande. I 1992 tabte et containerskib 30.000 små badeænder af plastic i Stillehavet ud for Kinas kyst. Plastik-ænderne kunne først spores i havstrømmene i retning mod Australien, men 15 år senere dukkede nogle af dem op på kysterne på de britiske øer.

• Næsten 10.000 stykker affald på bare hundrede meter strand. Så meget affald blev der målt på én af fire strande i Danmark i 2015. Plastik udgjorde over halvdelen af affaldet.

Kilder: Plastic Change: plasticchange.org/ Tidsskriftet Science. Danmarks Naturfredningsforening/ DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Århus Universitet.

5 måder, hvor almindelige forbrugere kan skære ned på mængden af plastaffald 

1. Køb ikke læskedrikke med plasticringe, plastic kapsler eller i engangs plasticflasker. Ringe og andre dimser i plastic ender ofte i havet, hvor havdyr sluger dem eller bliver kvalt i dem. Køb generelt færre produkter fremstillet i plastic! Undgå plastic ispinde, chips med plasticlåg og plasticbæger med næsten intet indhold, men forsynet med plasticbestik!

2. Brug genopfyldelige vandflasker og hav et rigtig krus til din kaffe, ikke plastickrus.

3. Indkøbsposer. Plasticposer er en kæmpe synder, når det gælder havforurening og plastic i fødekæden. Bring en indkøbspose stof med dig, når du skal ud at handle.

4. Hold stranden ren. Deltag i de lokale arrangementer, hvor man i fællesksab bruger en dag på at samle affald på stranden. 5. Efterlad ingen spor i naturen, når du færdes i den; det gælder også havmiljøet.

Flemming Thomsen

Uddannet cand. phil fra Københavns Universitet. Freelance-redaktør af tidskrifter og magasiner, udarbejdelse af nyhedsbreve, redigering og markedsføring på internettet. Har arbejdet med international ejendomsformidling, virksomhedsrådgivning herunder etablering af udenlandske selskaber, handel på nettet og som iværksætter af netbutikker.

Journalistik og kommunikation: Redaktionsarbejde for Børsen Internet, Bolig Berlin (informationschef og medstifter), Danske Markedsøkonomer, freelanceredaktør af Printeren Sam-Data/HK.

Levering af artikler til Berlingske Tidende, Politiken, Dagbladenes Bureau, BådNyt, UD & SE, Computer Reseller News, svenske, norske, tyske, engelske og australske magasiner etc.

www.deadlinepress.dk