Hun vil være verdens hurtigste kvinde på havet

Af
  • Mail
  • Deadline Press
Tv-stjernen Hannah White er vild med sejlsport og vil forsøge at sætte verdensrekord i sin specialbyggede Speedbird-moth Tv-stjernen Hannah White er vild med sejlsport og vil forsøge at sætte verdensrekord i sin specialbyggede Speedbird-moth FOTO: SPEEDBIRD ANTHONY CULLEN

I den specialbyggede ”Speedbird” vil den 34-årige engelske tv-vært Hannah White forsøge at sætte verdensrekord over en sømil som den hurtigste kvinde på havet i et sejlfartøj. I dag holder en amerikansk windsurfer rekorden med knap 35 knob. Hannah White satser på at komme op over de 40 knob

TEKST: FLEMMING THOMSEN. FOTO: SPEEDBIRD ANTHONY CULLEN

– Det er skræmmende. Man skal være utrolig koncentreret og kunne reagere hurtigt, når man sidder på en moth, og farten er over 30 knob. Alligevel er det forbløffende så hurtigt, at man bliver fascineret af en høj fart. Hvis jeg en dag ”kun” sejler 22 knob, synes jeg, at det går sløvt, fortæller den 34-årige tv-stjerne Hannah White fra Channel 5 tv-showet  'Go Hard or Go Home'.
Hannah White træner fire gange om ugen på havet i at øge farten. Træningen skal kvalificere hende til i den specialbyggede moth ”Speedbird” at sætte verdensrekord i  løbet af 2018 som den hurtigste kvinde på havet i et vinddrevet fartøj over en hel sømil.
002 Picture credit Anthony Cullen  ACP1853Det lyder næsten som et beslægtet forsøg til australieren Paul Larsens enestående rekord for snart tre år siden i Namibia, hvor han i den asymmetriske Sail Rocket II fra Vestas nåede op på en topfart af 65,45 knob (121.21 km/h) alene med vindens kræfter i sejlene på 500-meter distancen. Men Hannah White har alt for stor respekt for Paul Larsens 10 års lange kamp i Afrika til at ville sammenligne, og hun satser i øvrigt heller ikke på 500-meter distancen.
– Paul Larsen rekord er en stor inspiration for mig. Det er en fantastisk bedrift, men mit forsøg kommer slet ikke op på siden af hans. Jeg gør det her for at inspirere flere – især kvinder – til at komme ud på havet og opleve eventyret og prøve sig selv af. Personligt får jeg så meget ud af det, at det er svært at beskrive. Jeg møder de mest fantastiske mennesker, og hver dag lærer jeg noget nyt om maritim teknologi og at sejle, som har været min passion i mange år.
006 Picture credit Anthony Cullen  ACP2589Hannah White begyndte at sejle som 15-årig, hvor en skolekammerat inviterede hende med på en familietur til Isle of Wights berømte Cowes Week.
– Det var mest sjov og fest, fordi vi slog lejr, der var øl, og der var drenge at møde.
Men sejlsport fangede hendes interesse. Hannah lærte at sejle, og da hun var 19 år deltog hun i Cowes Week i en båd sponsoreret af musicalen ”We Will Rock You”. Hun vandt dog ikke, men interessen havde grebet hende.
Hun tilbragte et sabbatår med at sejle i Australien, og da hun var 21, meldte hun sig til en kapsejlads om at krydse Atlanten alene.
011 Picture credit Anthony Cullen  AJC3759– Det var en katastrofe, husker Hannah. Jeg havde ikke færdighederne, kun en masse selvtillid. Men muttersalene midt ude på det mørke Atlanterhav blev jeg hurtigt konfronteret med den barske virkelighed, og halvvejs måtte jeg vende om, sluge min stolthed og tage oplevelsen til mig som en lektion i livet. Hannah White fortsatte dog med at dyrke sejlsport og har siden krydset Atlanten flere gange.
I juni måned i år satte hun en Guinness World Record, da hun krydsede Den Engelske Kanal i ”Speedbird” i tiden 3 timer 44 minutter og 33 sekunder. Ruten fra Dover til Cap Gris Nez i Frankrig er på 38,62 km. Hendes seks meter lange hydrofoilbåd nåede en topfart på 22,2 knob, og det er netop i denne moth – Speedbird, at Hannah vil forsøge at sætte verdensrekord.

En mand står bag kvinden

– Da vi begyndte projektet, havde jeg aldrig sejlet en moth før. Det var lidt af en øje-åbner. Det er en utrolig livlig båd og et rent ”bæst”, når man kommer op i fart. Den første tid gik med blot at kunne styre den. Det kræver fuld koncentration hvert sekund. Det er som at sidde på taget af en bil og forsøge at styre på en isbelagt vej.
007 Picture credit Anthony Cullen  AJC2815– I begyndelsen kæntrede jeg mange gange under træningen, hvor jeg blev slynget adskillige meter væk fra båden. Min krop blev dækket af store blå mærker og hudafskrabninger, og det sker stadig, når jeg træner. En gang var jeg inviteret til en Estee Lauder skønhedsevent i London, hvor jeg dukkede op med et blåt øje, fortæller Hannah White.
Speedbird er designet og bygget af projektingeniør David Chisholm, som har designet GT60, der er inspireret af Cherub. Speedbirds design er fremkommet i samråd med sejlere fra Extreme 40 – de hurtigste racer-katamaraner i verden. Desuden har David Chrisholm hentet hjælp hos teknikere fra Formula One, America’s Cup og Moto Grand Prix.
Skroget vejer kun otte kilo, da den er bygget i kulfiber, som man har brugt siden 1990 til racerbåde – og senere til Formel-1 racerbiler. Så ifølge David Chisholm, så er det ikke ’carbon-materialet’, som er det epokegørende ved Speedbird.
Den store udfordring er imidlertid, hvordan sværdene skal se ud. Og det problem, som den  engelske bådkonstruktør lige nu tumler med, er begrebet kavitation, som fik Paul Larsen til at ligge søvnløs mange hede nætter i Namibia.
Kavitation optræder især ved hurtigtroterende skibsskruer, hvor der på skruebladenes sugesider kan blive så lavt tryk, at der dannes dampbobler, som efterhånden lokalt korroderer materiale fra skruen.
005 Picture credit Anthony Cullen  AJC5746Når Speedbird nærmer sig sin topfart alene med vind i sejlene, så sker noget lignende. Vandflowet omkring finnerne forøges, og vandet begynder at boble, som når det koger. Boblerne får vandet til at "slippe" finnen, og så mister båden stabilitet, og farten aftager. For den sejlende føles det, som om nogen træder på en bremse.
– Først når boblerne er forsvundet kan vi accelerere igen, men på den måde når vi aldrig at komme op over de 40 knob, som er målet. Det eleastik-sejlads – som en racermotor, der begrænses af en limiter, forklarer David Chisholm.
Endnu en faktor, som det engelske team kæmper med er tiden. Man har ikke tid til at teste ideerne med Computational Flow Dynamics (CFD) software, eller foretage langvarige eksperimenter i vindtunneler eller ligge på maven og slippe 1:20-modeller løs i bølgebassiner.
001 Picture credit Anthony Cullen  ACP2017– Vi eksperimenterer samtidig med, at vi træner. Speedbird er udstyret med kameraer og sensorer, som måler vejr, vind og resultater, som vi så analyserer i computeren. Det er vores genvej til at løfte Speedbird fra en almindelig moth til en specialbåd.
– Vi skærer nye foils og andre dele direkte i en skum med lav densitet og ved høj temperatur, støber delen, brækker formen af og finpudser med en 3D CNC-styret router, som fjerner eventuelle rester fra den midlertidige form. Det er billigere at producere på den måde, end hvis vi skulle lave aluminiums-skabeloner først, og vi afprøver delene i virkeligheden med det samme i stedet for en masse teori, siger David Chisholm.
Speedbird har titanium fittings, moderne rebmaterialer som Dyneema, og man bruger super høj modulus kulfiber til skrog og mast. Sejlene bliver forstærket med en kulstof membran-teknologi – som har eksisteret i mindst 15 år, der blev skabt af F1 teams i 2012 som en smart måde at lave Aerofoils . Så Formel-1 biler, American Cup både og hovedsponsoren  Range Rovers bruger alle den samme teknologi. Derfor går projektet ikke mindst ud på at udveksle erfaringer brancherne imellem.

Det er da hendes båd

Rekordforsøget er sat til februar-marts næste år. Og det bliver formentlig i England, at Hannah White vil gøre forsøget – og skulle det være for koldt, så i Sydfrankrig eller Spanien.
– Det er for dyrt og for tidskrævende, hvis vi skulle gøre som Paul Larsen og afholde forsøget i Afrika. Speedbird har brug for et fladt vejr, en stabil vind og helst små bølger for at farten kan blive optimal, forklarer Hannah White, der midt i det hele skal giftes i december måned.
– Det er nu, at jeg har tiden til projekter som det her. Når jeg først er gift, kommer spørgsmålet om børn, men jeg håber da, at jeg fortsat vil kunne få tid til min sejlsport.
012 SpeedBird 6417Speedbird har kostet ca. 500.000 kroner at bygge. Og Hannah White og David Chisholms budget er ca. 2,5 mio. kroner om året sponsoreret af Range Rover. Først i det nye år får vi at se, om anstrengelserne har båret frugt. Den nuværende rekord holdes af den amerikanske windsurfer Zara Davis, som for 10 år siden nåede en topfart på 34,54 knob (63.96 km/t) over en sømil i Namibia. Det er den rekord, som Hannah White vil forsøge at slå i sin specialbyggede moth, der er knap ni fod længere end de almindelige moth. David Chisholm beskriver den som et fly, der kan sejle.
Han er ofte med på stranden, når Hannah træner. Nysgerrige forbipasserende spørger ham ofte, hvor hurtigt, han kan sejle i sin båd, hvortil han svarer: ” Det er ikke min båd, det er hendes”.


SPECIFIKATIONER SPEEDBIRD

Byggeår: 2014
Længde: 11 fod 3,35 m
Dybgang (foils): 1 m

009 Picture credit Anthony Cullen  AJC3475 1KAVITATION

Ordet kommer fra latin, cavitas 'hulhed, hulrum', af cavus 'hul, udhulet', bobledannelse i en væske underkastet tryk lavere end damptrykket. Kavitation fremmes af urenheder og modvirkes af væskens overfladespænding. Eksperimenter har vist, at det kræver mere end 100 atm negativt tryk (træk) at fremkalde kavitation i fuldstændig rent vand ved stuetemperatur.
Kavitation optræder især ved hurtigtroterende skibsskruer, hvor der på skruebladenes sugesider kan blive så lavt tryk, at der dannes dampbobler, som efterhånden lokalt korroderer materiale fra skruen. Kavitationen ledsages ofte af støj, der er forårsaget af, at dampboblerne kollapser. Ved meget hurtigtsejlende skibe bruger man specielt udformede skrueblade af særlig egnet materiale til superkaviterende skruer.

 

 

 

Flemming Thomsen

Uddannet cand. phil fra Københavns Universitet. Freelance-redaktør af tidskrifter og magasiner, udarbejdelse af nyhedsbreve, redigering og markedsføring på internettet. Har arbejdet med international ejendomsformidling, virksomhedsrådgivning herunder etablering af udenlandske selskaber, handel på nettet og som iværksætter af netbutikker.

Journalistik og kommunikation: Redaktionsarbejde for Børsen Internet, Bolig Berlin (informationschef og medstifter), Danske Markedsøkonomer, freelanceredaktør af Printeren Sam-Data/HK.

Levering af artikler til Berlingske Tidende, Politiken, Dagbladenes Bureau, BådNyt, UD & SE, Computer Reseller News, svenske, norske, tyske, engelske og australske magasiner etc.

www.deadlinepress.dk