Anmeldelse af gasfyr Bosch Condens 5000 24/5

Af
  • Mail
  • Deadline Press

Biler kan man få en prøvetur i, men et gasfyr er man nødt til at købe, før man kender til kvaliteten. Men nu har jeg købt et Bosch Condens 5000 24/5, der er en tvivlsom oplevelse.

Som teknologijournalist har jeg i tidens løb testet biler, printere, software, kameraer og alt muligt andet. Men gasfyr har jeg aldrig testet, for de skal jo installeres først, og derfor findes der kun få tests af slagsen. Og hos VVS-firmaerne er de aldrig i gang, så man kan ikke se dem i drift. Endelig så har jeg jo set gasfyr hænge rundt omkring hos venner og bekendte, og det virker som om, at de nye kondenserende fyr er en ret ufarlig ting at købe, fordi de er støjsvage og bare sidder der og producerer varme.
Og så alligevel: Mange venner har en historie om, at de ikke er så holdbare, og at de tekniske vanskeligheder begynder allerede i 5-års alderen. Især Valliant hører jeg ofte, at der er noget galt med, men der findes ingen statistikker, så det kan være omdømme.

30 år gammelt – larmede mindre
Men jeg tænkte nu at fokusere på et andet mærke, da jeg hos otte forskellige VVS-virksomheder bad om tilbud på et gasfyr, der gerne må kunne klare en husstand på 8-10 personer, så der er rigeligt med kapacitet. I kravspecifikationen skrev jeg dog også, at fyret ikke måtte larme mere end mit 30 år gamle gasfyr, og så tænkte jeg, at det ikke kunne gå galt. Men det kunne det selvfølgelig.
Jeg endte med at vælge et tilbud fra Gert Jørgensen VVS, der ikke havde nogle dårlige anmeldelser på nettet, så jeg tænkte, at de ikke snyder deres kunder. Det gør de vist heller ikke, men de har travlt, og de læser ikke, hvad man skriver i sine krav – heller ikke mit forbehold om støj. Så da jeg kom hjem fra arbejde og skulle nyde mit nye fyr, så opdagede jeg pludselig, at der i specifikationen stod 50 dB. Det lyder ikke voldsomt, og sikkert ikke voldsomt nok til at vinde en sag om ombytning af fyret i retten, men alligevel vil jeg kraftigt fraråde enhver at købe dette fyr, som jeg nu nok kommer til at leve med i mindst 10 år endnu.

Hylen og klikken
Egentlig skræmte udsigten til et fyr med lidt lyd mig ikke så meget, så jeg fik ikke undersøgt dette nærmere, da jeg fik tilbuddet. En brummen fra et anlæg i bryggerset som det gamle fyr kan man vel vænne sig til, men Bosch Condens 5000 24/4 brummer ikke. Det hyler med en skiftende frekvens, og så afgiver det en kraftig ”klak”-lyd med mellemrum, så jeg i starten troede, at min kat havde dårlig mave og derfor løb ind og ud af kattelemmen. Så hvis man sidder og drikker kaffe 15 meter fra fyrrummet, så kan man tydeligt høre enhvert klik, ligesom man kan høre den hylende tone. Og så tænder og slukker fyret meget oftere end de gamle typer – åbenbart fordi det er mere energibesparende.

Fusk med udstyr
Når man tidligere har haft et 30 år gammelt fyr, så bliver man meget skuffet over betjeningen. På det gamle fyr kunne man med én knap skifte mellem sommerprogram og vinterprogram, og hvis det var koldt, kunne man bare skrue op for fremløbstemperaturen på en drejeknap. Nu er alt meget mere besværligt: Man skal ind i en avanceret menu for at gøre noget som helst. Absolut ikke et fyr for mennesker, der har brug for en let tilgang til tingene. Brugsanvisningen er også meget svær at gå til, fordi der ikke findes en enkel trin-for-trin optimering. En sådan kunne være utrolig god at have, fordi man ved en standard-installation præsenteres for et kort besøg af en ekspert, der tager en masse valg, som du skal leve med i hele fyrets levetid. Og med al respekt for VVS-firmaet, så har man som forbruger ingen anelse om, om han laver en fejl under de mange indstillinger. Der printes ingen rapport, der er ingen tjekliste, som man kan gå efter. Foran mig ligger der derfor nu en indsats med at gå alt igennem og sætte mig ind i alt det tekniske. Herunder om man måske kan justere lidt på effekten og undgå den hidsige hyletone.

Ingen tidsstyring
Ret hurtigt efter ankomsten viste det sig i øvrigt også, at fyret end ikke kunne tidsstyres som standard, hvilket jeg ellers specifikt havde bedt om i min kravspecifikation. Enhver med bare en smule kendskab til elektronik, kan bekræfte, at det ikke koster 2 kroner ekstra at lave et kredsløb med tidsstyring, nu man alligevel er i gang, men Bosch har fået den geniale idé at gøre tidsstyringen til ekstraudstyr. Selv VVS-firmaet vidste ikke dette, og så måtte jeg endnu engang blive hjemme en formiddag for at få besøg af endnu en VVS-mand, der skulle installere modulet, der i øvrigt ikke sad særlig godt fast, da det var klikket på. Det hænger nu ret løst, hvilket nok ikke havde været tilfældet, hvis det var installeret fra starten. I forhold til den tekniske kvalitet, så bandede begge VVS-folk over at kabinettet var svært at aftage. Har ikke noget at sammenligne med, men det undrer alligevel, at man ikke har lavet et kabinet, som let kan serviceres.

Vælg et mindre
Havde jeg fået lidt mere rådgivning fra Gert Jørgensen VVS, så ville jeg i dag helt sikkert have valgt et lidt mindre fyr, idet de mindre fyr støjer meget mindre. Desuden kan jeg se, at fyr med indbygget vandbeholder i særklasse er støjsvage, så det ville jeg også have valgt, selv om fyrrummet skulle ændres lidt. Jeg ville muligvis også have valgt et fyr, der kan styres via nettet, så man kan tænde og slukke, når man ikke er hjemme. Det kan jo være praktisk, hvis man rejser meget og det koster ikke ret meget ekstra. Nogle fyr har også tilkoblet eksterne rumfølere, men her må jeg tilstå, at jeg er lidt i tvivl om man er ude i at styre for meget, for der sidder jo en termostat på radiatorerne, der skulle kunne regulere nivauet.

Radiator eller ej
Med mere rådgivning havde jeg også bedt om at få et tilbud uden radiator også, da Gert Jørgensen VVS brugte en del tid med mig på at diskutere, hvilken størrelse radiator der burde op i fyrrummet, nu da jeg gik over til et kondenserende fyr, der ikke afgiver ret meget varme fra selve fyret. Men da radiatoren var i restordre, havde jeg fyret installeret længe nok til at blive i tvivl om, hvorvidt der overhovedet var brug for en radiator. Jeg bad derfor firmaet om at udtage radiatoren af tilbuddet, så en radiator ikke skal hænge i bryggerset til ingen verdens nytte. Radiatoren var dog indkøbt, så den måtte jeg betale, ligesom tilkoblings-anordningen til den.

Lydisolering omkring fyr
I dag – en måned efter installationen – håber jeg stadig på, at jeg vænner mig til lyden. Det gør jeg formentlig, men jeg vil klart fraråde denne model. Man kan naturligvis bygge en lydisolerende væg omkring fyret, men så vil elektronikken muligvis overophede, så man skal være påpasselig med at lukke det alt for tæt. Denne form for fyr har dog ikke brug for luft omkring sig, da de trækker luften ind gennem skorstenen, så det er udelukkende varmen, der er problemet, hvis man lukke for meget af.
Mit håb i dag er dog, at jeg – trods alt – har fået et fyr, der måske er lidt mere slidstærkt end de mindre modeller, der måske har mere følsomme komponenter installeret. Det må tiden vise, men indtil videre må testens resultat være i den helt lave ende. Det må simpelthen kunne lade sig gøre at bygge et fyr, der larmer bare lidt mindre – eller advare kunderne mod at købe fyret. 50 db er måske ikke noget problem, hvis det ikke er en skiftende frekvens, og hvis det ikke er en konstant ”klappen”. Men husk, at lyden opleves som den halve ved en nedgang på 3 dB, så jeg havde nok valgt at finde noget på 47 eller 44 db og opleve en halvering eller den kvarte støj. Ved 44 db har jeg meget svært ved at forestille mig, at man vil blive generet af et fyr – især hvis det står i et bryggers. Men desværre kan man ikke vide det, før man har fået det installeret, så et godt råd vil være kun at købe fyr, når du har sat dig ned og lyttet hos en god ven, der har fyret i forvejen.

Daniel Brøns

Daniel Brøns er uddannet journalist og har gennem tiden arbejdet med især teknologi. Han er uddannet IT-systemudvikler og har i en årrække arbejdet med forskning, viden, teknologi og uddannelse. Gennem tiden har han blandt andet skrevet for uddannelsessektoren, Illustreret Videnskab, PC World, de danske IT-fagforeninger, Microsoft, Sony og GN Netcom. Karrieremæssigt har han både arbejdet som almen journalist i Region Sjælland, ligesom han har arbejdet med ommunikation og rådgivning.