Prøvekørsel af Roadster Sport 2010:

Af
  • Mail
  • Deadline Press
Tesla Roadster har automatgear og man accelererer lyd- og trinløst. Tesla Roadster har automatgear og man accelererer lyd- og trinløst. Foto: Deadline Press

Tesla Roadster. Hurtigere i optrækket end en Porsche 911 Carrera. En grøn bil, du lader op om natten. Vi prøvekørte en Roadster Sport 2010 i Danmark, da de netop var kommet til landet.

 

”Den er fiks!” siger en yngre lyshåret kvinde. Det er allerede tredje gang at nogle tilfældige folk på gaden kommenterer ”min nye bil”.
”Jeg er sørme også glad for den”, svarer jeg. Og det er ikke helt løgn, selv om jeg ikke er ejeren, men kun har lånt den for at køre en prøvetur.
Nøglen i tændingen. En lampe, der lyser. Og motoren snurrer. Det håber, jeg i hvert fald, for jeg kan ikke høre den! Den elektriske motor er lydløs i den almindelige støj fra gaden.
Der er ingen gear, så det er blot at holde på bremsen, sætte i drive-gear og så af sted med en let fod på speederen. Jeg mærker det med det samme. Den trækker fra. Den er bare lynhurtig, smidig og sej, som gør det nemt at sno sig i trafikken.
Tesla er amerikansk. Virksomheden og produktionen af el-biler startede i Silicon Valley i Californien i 2008 af en gruppe innovative computerfolk, der udviklede Tesla Roadster. Tanken var at bruge den som visitkort for deres kommende produktion af el-biler – så derfor har man besluttet kun at producere den i et begrænset antal på Lotus-fabrikken i England. På verdensplan er der blevet solgt ca. 2500 Roadster, inden produktionen standsede i 2012 sandsynligvis, fordi den var halvt en lotus-bil. I 2017 vendte Tesla tilbage med en ny version af Roadster.
Bilen, som jeg testkører, er en Roadster Sport 2010. Det var ikke alene den hurtigste el-bil i verden, da den kom frem, men også hurtigere i optrækket end mange kendte sportsvogne. Den går fra 0 til 100 km i timen på 3,7 sekunder. Til sammenligning har en Mercedes SL 500 og en Audi R8 begge en acceleration på 4,6 sekunder. En Porsche 911 Carrera SPDK bruger 4,3 sekunder. Og selv en Ferrari FF kan kun akkurat følge med.
Salgs- og marketingdirektør hos Tesla i Skandinavien, Esben Pedersen, er med på første del af turen, og vi kører ind på slotspladsen foran Amalienborg for at tage nogle billeder. Nogle glade teenagere forsøger at komme med på billederne. Som sagt, man er ikke rigtig alene, når man kører i en så opsigtsvækkende sportsvogn.
Esben Pedersen forklarer, at lædersæder, aircondition, cruise control, GPS-touch-screen, stereoanlæg, sædevarme og det læderbetrukne sportsrat alt sammen er udstyr, som er inkluderet i prisen på omkring 850.000 kr. (2010).
Vi passerer Teslas skandinaviske showroom på Bredgade, hvor han stiger ud. Nu kan jeg prøve den lidt alene, og jeg sætter kurs mod Lyngbyvejen.

Scorebil og optræk
På motorvejen har folk travlt med at komme hjem til frikadellerne. Og snart ligger der en stor Audi A7 Sportsback i røven på mig og presser. Han er nok vant til, at folk flytter sig. Og normalt ville jeg da også bare trække ind til højre. Men djævlen er kommet op i mig. He, hvorfor ikke lige teste optrækket på denne Roadster Sport? Jeg trykker speederen ned og presses tilbage i sædet. Teslaen accelererer med stor kraft. Et øjeblik er det, som om de andre biler holder stille. Jeg trækker fra Audien, som var det en tegnefilm. Min bil er fuldstændig trinløs i transmissionen, og Audi-føreren må et øjeblik have troet, at han sad i en af landbrugets ældre traktorer.
Det her er fremtidens bil. Ikke bare fordi den er hurtig og lydløs, men fordi det er sådan en herlig ”soft” fornemmelse at køre bilen. Når man slipper speederen på vej frem mod rødt lyser bremser motoren mere kraftigt end end benzindrevne bil. Det skyldes, at bilen selvoplader 20 procent af en fuld tank under kørslen. Den kraftige motorbremse skal man lige vænne sig til.
Der er to forsæder i vognen, og intet bagsæde. Det giver god benplads til chaufføren, og selv høje skandinavere kan sagtens være i den.
Hvem er køberne?
– I begyndelsen var det fx virksomhedsejere inden for vindmølleindustrien og anden alternativ teknologi, der gerne ville vise omverdenen, at de kørte ”grønt”. Men stadig flere får øjnene op for dens fordele. Man oplader den via en almindelig stikkontakt. En fuld opladning tager 12 timer, og på den kan man køre 340 km. Lad den stå natten over, og den er klar næste morgen. Har man specialudstyr kan den oplades på under fire timer. Desuden findes der i dag ca. 1500 udendørs opladesteder over hele landet. De kommunale opladningssteder er gratis, siger Esben Pedersen, da jeg er tilbage i Bredgade og deres showroom.

Bateriet udskiftes hver 8. år
Når man kører el-motor omsættes 90 procent af energien til fart. Kører man diesel eller benzin er det tal maksimalt 20 procent, da en forbrændingsmotor hovedsagligt producerer varme. Roadsteren har 288-302 hk, og den bruger typisk 33 øre per kilometer ved blandet kørsel. Det er langt billigere end en benzindreven sportsvogn.
Med en hurtig hovedregning vil det koste lidt over 100 kroner at oplade Teslaen til 340 kilometers kørsel. Har man eget solpanel eller en vindmølle i baghaven vil det blive endnu billigere.
Hver 8. år udskifter man bilens store batteri. Det koster 80.000 kroner. Det lyder måske voldsomt, men det skal sammenholdes med, at de årlige reparationer, som man har på en benzindreven sportsvogn, ofte er langt højere. Hvad mon ikke det koster at udskifte udstødningsrørerne på en Ferrari hvert andet år?
– Vores biler forbruger ikke ret mange reservedele. Der skal efter nogle år udskiftes bremseskiver og dæk, men det skal alle biler. Udgifterne ligger som regel under 5000 kroner årligt i vedligeholdelse, siger Esben Pedersen.
Topfarten for Roadster Sport er 210 km/t. Det har Esben Pedersen prøvekørt en enkelt gang.
– Den ligger helt fint. Fast og stabilt, siger han.
Det var også min egen fornemmelse, da jeg havde den oppe i fart. En sej vogn med masser af elektriske muskler til at sætte volt og watt på turen. En herlig bil og noget af det sjoveste, jeg har kørt i. Den kan godt anbefales, især som fritidsbil om sommeren. Men mange ejere af Tesla bruger den hele året rundt som bil nummer ét. Det kan man godt forstå, køreglæden er i top.

WIKIMEDIA SKRIVER:
Tesla Roadster er en batteridreven elbil, produceret af Tesla Motors i Californien mellem 2008 og 2012. Det var det første masseproducerede, motorvejsparate elektriske køretøj i USA. Siden 2008 har Tesla solgt mere end 2.400 Roadstere i 31 lande. I 2010 begyndte Tesla at producere Roadstere med rattet i højre side, målrettet det britiske marked.[1] Prisen for en nybygget Roadster lå i 2010 på 109.000 USD i USA, 86.950 GBP i UK, 191.888 AUD i Australien og ca. 84.000 euro i det kontinentale Europa (Skandinavien undtaget). Som et elektrisk køretøj kunne man dog i mange lande få skattefradrag, rabat e.l.[2][3]
Tesla Roadster var den første masseproducerede elbil, der brugte lithium-ion-batterier, og den første elbil, der kunne køre mere end 200 miles (ca. 320 km) på en opladning. Verdensrekorden for længste tur i masseproduceret elbil uden opladning blev sat med en Roadster den 27. oktober 2009 i Australien, med en gennemsnitshastighed på 40 km/t.[4] I følge United States Environmental Protection Agency (U.S. EPA) kan en Tesla Roadster køre 397 km på en opladning (blandet kørsel), og kan accelerere fra 0-97 km/t på 3,7 sekunder. Den bruger 135 Wh/km og har gennemsnitligt en udnyttelsesgrad af energien på 88%.
Den 6. februar 2018 opsendte stifteren af Tesla, Elon Musk, en af sine egne Roadsters ombord på SpaceX-raketten Falcon Heavy.

SPECIFIKATIONER


ROADSTER SPORT 2010
Længde: 3,84 meter
Bredde: 1,85 meter
Højde: 1,12 meter
Moment: 295 lb-ft ved 0-5,100 rpm
Hestekræfter: 299 hk (223 kW) ved 4.400-6.000 rpm
Max rpm: 14.000 rpm
Top-hastighed: 210 km/t
0 til 100 km/t: 3,7 sekunder
Batteri: Brugerdefineret mikroprocessorstyret lithium-ion batteri med 6.831 individuelle celler. 3,5 timer opladningstid fra tom til fuld brug af Tesla High Power Wall Konnektor på 240 Volt og 70 Amp.
Rækkevidde: 340 km. Forventet batterilevetid: Syv-år eller 100.000 km. Batteri varmer for koldt vejr opladning til -20 grader Celsius.
Chassis: er konstrueret i en harpiks-bundet komposit og udstandset aluminium. Karrosseri i kulfiber. 14 forskellige farver at vælge imellem, blå, hvid, orange, sort, sølv og flere.
Hjul: smedet, aluminium i farverne sort eller sølv.
Dæk: 175/55 R16 Yokohama Neova AD07 LTS dæk på front.

ROADSTER 2018: Forventes at komme på gaden 2020 til en pris i USA på 200.000 dollar. Den skulle have et helt forrygende optræk på 0-100 km/t på 1,9 sekund. Topfart: 402 km/t. Rækkevidde på en opladning: 998 km.

Flemming Thomsen

Uddannet cand. phil fra Københavns Universitet. Freelance-redaktør af tidskrifter og magasiner, udarbejdelse af nyhedsbreve, redigering og markedsføring på internettet. Har arbejdet med international ejendomsformidling, virksomhedsrådgivning herunder etablering af udenlandske selskaber, handel på nettet og som iværksætter af netbutikker.

Journalistik og kommunikation: Redaktionsarbejde for Børsen Internet, Bolig Berlin (informationschef og medstifter), Danske Markedsøkonomer, freelanceredaktør af Printeren Sam-Data/HK.

Levering af artikler til Berlingske Tidende, Politiken, Dagbladenes Bureau, BådNyt, UD & SE, Computer Reseller News, svenske, norske, tyske, engelske og australske magasiner etc.

www.deadlinepress.dk