Hybrid-bølgen i New York ruller videre

Af
  • Mail
  • Deadline Press

I New York er 18 procent af byens taxaer nu hybrid, men miljøkravene udfordres af retssager. Hybridbølgen har især trængt Ford i defensiven, mens Toyota er i fremgang

Af Daniel Brøns Christensen

Taxaerne i New York vil om ganske få år være 100 procent hybride. Det mener David Pollack, der er formand for ”Committee of Taxi Safety”, der arbejder for at forbedre forholdene i branchen for chauffører og vognmænd. Ud over at lave lobby-arbejde, udgiver David Pollack også et trykt magasin, som distribueres hos vognmænd og chauffører.

Davids kontor ligger på 1. sal i en ydmyg bygning på den stærkt trafikerede Jackson Avenue, og vidner om et næsten kaotisk aktivitetsniveau. 5-6 overfyldte skriveborde – og ingen ansatte – illustrerer, at David Pollack har nok at se til. Hans farfar og hans far var taxachauffører, og selv har han været bag rattet i mere end 20 år, inden har etablerede sig som selvstændig.

Lige nu er hybridbilerne udfordret, fordi en domstol har fastslået, at bystyret ikke har ret til at indføre særlige miljø-regler, som er mere strikse end dem, som forbundsstaten vedtager. Derfor må bystyret ikke længere fortsætte med at tildele miljørigtige biler særlige privilegier. Retssagerne er dog langt fra slut, og ingen kan indtil videre vurdere de konkrete konsekvenser. Ifølge David Pollack er det dog helt sikkert, at ingen domstol kan stoppe den succes, som hybridbilerne står over for lige nu.

 

Teknologien virker

”Der har da været mange tåbelige forsøg – eksempelvis med gas-biler, som gav vognmændene alt for mange tekniske problemer. Men det er historie nu. Hybridbilerne virker fint, og selv om benzinpriserne nu er på det halve end for et år siden, så sparer man stadig rigtigt mange penge ved at køre hybrid,” siger han. Eneste problem er, at komforten ikke er optimal i alle hybrid-bilerne. Især kunne Ford gøre det bedre, mener han. Selskabet dominerer markedet med sin ekstra lange benzinslugende sedan-model Ford Crown Victoria – som nu er på vej til at blive udskiftet til en kortere, men højere jeep-ligende hybrid-model kaldet Ford Escape. En model, som David Pollacks medlemmer er meget utilfredse med.

”Det er gået helt galt med designet. Der er simpelthen ikke plads nok til hverken passagerer eller chauffør, siger han og understreger, at problemet var størst med de første modeller, hvor chaufføren sad i en lille lukket glaskabine, der skulle sikre chaufføren mod angreb fra passagererne.

”Det gav ingen sikkerhed alligevel, når passageren bare kunne stikke pistolen ind ad sideruden,” siger han. Resultatet blev, at 99 procent af chaufførerne kørte med kabinen åben. Sikkerheds-kabinen findes ikke længere i de nye biler, og det har øget populariteten, så Ford Escape stadig er den mest solgte hybrid-model i gadebilledet.

”Populariteten skyldes især, at man kan reparere en Ford på et par timer, fordi den er så udbredt. Og så er der stadig mange, der helst vil købe amerikansk,” siger han.

 

140.000 km. uden reparationer

På gaden tager vi en længere tur med en af branchens en-mands firmaer, vognmand Charbel Sfeir, der kører i en Toyota Camry Hybrid, der ruller nærmest helt lydløst, når elmotoren trækker. I USA fås den for ca. 130.000 danske kroner. Hans øjne stråler af næsten barnlig begejstring, når han taler om sin bil.

”I 2002 købte jeg mit livs sidste Ford. Gearkassen røg igen og igen, sikringerne blev ved med at springe. Og så skulle den have nye bremser hver måned. Samtidig var komforten under al kritik,” siger han.

Han købte sin Toyota Camry Hybrid i 2007, og har nu kørt problemfrit i 140.000 km. Bilen kostede ca. 20.000 kr. mere end en tilsvarende Ford Escape Hybrid, men besparelserne i reparationer har lagt overgået merprisen. På trods af de kørte 140.000 km. viser batteriet ingen svaghedstegn, og han har kun skiftet olie og vinduesviskere på den af og til. Benzinudgiften for de 70.000 km. er ca. 25.000 kr. om året, men beløbet ville have været mindst det dobbelte ved køb af Ford Crown Victoria.

Desuden får han formentlig en lille ekstra bonus, fordi bystyret tillader, at biler, der klarer 11 kilometer på literen må blive på gaden til de er syv år - mod normalt fem. Bystyret vil samtidig indføre en række andre tiltag, der økonomisk vil udsulte brugen af ikke-hybrid biler. Men lige nu ser det ud til, at bystyret kan blive nødt til at give alle biler de samme privilegier på grund af de igangværende retssager.

David Pollack siger:

”Det er en uholdbar situation, for ingen ved, om de nu får de fordele, som politikerne har lovet dem – men det mest sandsynlige er dog, at vognmænd fortsætter med at købe hybrid.

”Mange freelance-chauffører vil helst leje en økonomisk bil af vognmændene, fordi de selv betaler for benzinen. En hybrid-bil kører ca. 13 km. pr. liter benzin – og dermed sparer de altså mere end halvdelen. Lige nu er benzinprisen lav, men for et år siden lån prisen næsten på det dobbelte, og det kan ske igen,” siger han og fortæller, at prisen er ca. 4-5 kroner pr. liter.

For vognmanden er vedligeholdelses-omkostningerne på en hybrid nogenlunde den samme som en almindelig bil. Mange hybrid-biler har eksempelvis ingen sliddele i bremserne, fordi de overfører bremsekraften til batteriet. Og selv om batterierne ikke holder evigt, så forventes de at holde mindst 200.000 km. En udskiftning koster ca. 15.000 kr., men prisen er faldende.

 

Små biler koster kunder

På en parkeringsplads ved La Guardia lufthavnen tager vi en snak med forskellige chauffører om forholdene. En freelancechauffør Massoud Khaldoon kører i dag hybridbilen Ford Escape og siger:

”Jeg synes ikke komforten er særlig god, og jeg mister også passagerer, som ikke vil køre med på grund af pladsen. Isoleringen er elendig, så man brænder eller fryser fødderne alt efter årstiden. Men vi må jo køre i de biler, som vi kan få.”

På parkeringspladsen opstår der hurtigt en heftig diskussion, der bekræfter, at mange er utilfredse med kvaliteten hos Ford. En enkelt chauffør fortæller også, at der er problemer med kvaliteten på hans Chevrolet hybrid.

”Folk brokker sig hele dagen over den dårlige plads. Og den kører kun 7-8 kilometer på literen,” siger chaufføren.

Mange elsker dog deres benzinslugende Ford Crown Victoria – på godt og ondt. En holdning, som David Pollack godt kan forstå:

”Plads-forholdende har stor betydning, så det skal jo helst ikke ende med, at handicappede og overvægtige ikke kan komme med på grund af miljøkrav,” siger formanden, der håber, at den teknologiske udvikling vil bringe lidt større hybridbiler med sig.

 

Mekanikere trætte af Ford

For at komme kvalitets-spørgsmålet lidt nærmere stikker vi hovedet ind på et af byens største værksteder på hjørnet af 10 av. og 28. street, hvor 20-30 taxaer er under reparation. Vi stiller spørgsmålet åbent blandt 3 mekanikere, som holder ryge-pause i døren. De bekræfter, at de kan reparere det meste på en Ford på under to timer, men de bekræfter også, at kvaliteten er for dårlig. En af mekanikerne siger direkte:

”Som amerikaner ville jeg helst vælge amerikansk, men jeg vil ikke anbefale en vognmand at købe Ford. De er simpelthen ikke gode nok.”

 

Taxaer i New York
I New York findes bevillinger til 13.000 gule taxaer, hvoraf ca. 3000 ejes af énmandsfirmaer, der kører bilen selv. Resten af bevillingerne ejes af større vognmænd eller formidlere, der lejer bevillinger og/eller vogne ud til freelancere

Ud af de 13.000 biler er
- 2300 hybrid
- 18 bio-diesel
- 3 gas

Daniel Brøns

Daniel Brøns er uddannet journalist og har gennem tiden arbejdet med især teknologi. Han er uddannet IT-systemudvikler og har i en årrække arbejdet med forskning, viden, teknologi og uddannelse. Gennem tiden har han blandt andet skrevet for uddannelsessektoren, Illustreret Videnskab, PC World, de danske IT-fagforeninger, Microsoft, Sony og GN Netcom. Karrieremæssigt har han både arbejdet som almen journalist i Region Sjælland, ligesom han har arbejdet med ommunikation og rådgivning.