Dansk designer i verdensklasse: Sådan indrettes en super-yacht

Af
  • Mail
  • Deadline Press
I fire år arbejdede firmaet Jepsen Designs med at skabe super yachten Adastra indvendigt. I fire år arbejdede firmaet Jepsen Designs med at skabe super yachten Adastra indvendigt. Deadline Press

Den danske arkitekt Inge Strompf-Jepsen har specialiseret sig i at indrette super-yachts. Mød hende her.

AF FLEMMING THOMSEN. FOTO: REE MEDIA, GUY NOWELL, ORION SHUTTELWORTH, JOCHEN MANZ

– Det var kunderne selv, Anthony og Elaine Marden, som kontaktede mig. De søgte en lokal designer til at indrette Adastra, og de havde fået mig anbefalet. Jeg har haft designfirma her i Hongkong i 26 år, og vi får opgaver fra mund til mund, så jeg har aldrig fået lavet en hjemmeside. Mit motto er, at ”man ikke er bedre end sit seneste projekt”, fortæller den 58-årige danske arkitekt Inge Jepsen, som oprindeligt kommer fra Egernsund i Sønderjylland.

004 Photo Orion Shuttleworth A Adastra SD V1Vi møder Inge Jepsen i midten af Hongkong, hvor hendes firma har adresse på anden sal i en af de travle forretningsgader. Lokalerne er små efter danske forhold. Fra gulv til loft tynges reolerne af ringbind, bøger, arbejdstegninger og materialeprøver.

012 adastra P IMG 3845 2Hendes ansatte sidder bøjet over designskitser eller er travlt optaget ved deres computere, og udenfor blinker neonreklamerne i aftenskumringen.Inge Jepsen har fundet en scrapbog frem om Adastra, hvor hun har samlet nogle af de udklip, der har været i medierne om denne verdens måske smukkeste super-yacht på 42,5 meter: Det er den længste motor trimaran-yacht i verden og bygget efter strenge kriterier om at være så let som muligt og dermed så brændstoføkonomisk, at den faktisk sætter nye milepæle for bæredygtigt produktion inden for yacht-industrien.010 ADA12 0437

– Her ser du sofaen på salondækket, som slynger sig gennem rummet og bliver en del af pladserne ved spisebordet. Og du kan se det lyse, ovale spisebord, meget moderne. Opgaven var, at vi skulle skabe et design, som var futuristisk, det matchede bådens exteriør design, men uden at interiøret blev ”koldt”. Det skulle være organiske former, inspireret af naturen og designet skulle også afspejle ejernes tilhørsforhold til Hongkong og det øvrige asiatiske område. Så interiøret er både orientalt og skandinavisk inspireret, forklarer Inge Jepsen.

En drømmeopgave

I fire år arbejdede firmaet Jepsen Designs med at skabe Adastra indvendigt. Hver uge rejste Inge fra Hongkong til Shenzhen på fastlandet og mødtes med ejerne Anthony og Elaine. Anthony Marden er engelsk skibsreder, hvor familien i tre generationer har været bosat i Hongkong. Han driver rederiet Fenwick Shipping, som består af seks store fragtskibe, og det har givet skibsrederen råd til lidt luksus i fritiden; så for fem år siden bestilte han sammen med sin hustru trimaranen Adastra hos den australske yacht-bygger McConaghy på deres værft i Kina.

Visionen var, at Adastra skulle være en frontløber. John Shuttelworth i England skabte det udvendige design. Kravet var en superlet hurtigsejler, som skibsrederen skulle bruge til at sejle ud til hans to private palmeøer i det indonesiske øhav.

008 Adastra Helm station

For ikke at belaste den smukke natur i hans ø-rige, ville skibsrederen undgå at bygge en landgangsbro. I stedet blev Adastra konstrueret som en letvægter, der kan gå ind på lavt vand. Man smider ankeret i bugten, og tager en RIB-båd ind til stranden. Vil man flytte lidt rundt på Adastra, så kan man inde fra stranden – på op til 50 meters afstand – styre yachten med en iPad.

014 Photo Guy Nowell Adastra master cabin– Det var de samme krav, vi måtte arbejde efter, siger Inge Jepsen. Alt på yachten skulle være letvægt. Derfor fik vi lavet specielle toiletter i en let og stærk kulfiber-komposit, og vi måtte gå rationelt til værks, når de indvendige rum skulle designes.

– Jeg begyndte med at finde formerne til de faste bestanddele. Det skulle være runde og bløde former, som skulle tilpasses det specielle skrog på Adastra. Inspirationen henter jeg fra rejser, i naturen og i det hele taget ved at have øjnene med mig. Derefter begynder jeg at lege med tingene på skitser og på computeren i vores designprogrammer, hvor vi kan skabe 3D-modeller. Der skal også vælges materialer. Jeg er glad for fiberglas, som er letvægt og nemt at forme, forklarer Inge Jepsen.

013 DSC 1306 Custom 2Vægge og døre blev bygget som trælaminater oven på en kerne af bicellestruktur fremstillet i aluminium. Og da der ikke er nogen karme, så er alle døre indfældet. For at spare yderligere plads og vægt blev der hele tiden udviklet nye ideer:

– Bagsiden af trinene på trappen i salonen fungerer som skuffer, som man kan trække ud. Sofaens ben er fremstillet i fiberglas. En fryser er indpasset under et bord. I samråd med ejerne fik vi gjort bådens skrog højere og bredere, da vi havde brug for lidt mere plads under dækket, hvor der er buede skråvægge.Underleverandørerne fandt Inge Jepsen sammen med ejerne, som har mange kontakter i Hongkong.

Jepsen Designs arbejde omfattede også valg af farver og materialer til gardiner, tæpper, puder og sengelinned. At designe interiøret i en super-yacht er en absolut holitisk udfordring, fordi alt skal passer sammen i en helhed.

Kapsejler af hjerte

Indretningen af yachts kræver også forståelse for det maritime miljø, og hvad man som sejler har brug for. Inge Jepsen er tidligere kapsejler og har deltaget sammen med sin mand i adskillige internationale regattaer.

019 IMG 1590– Jeg havde mit eget team i 13 år, hvor jeg sejlede mest X99 og X52. Og vandt adskillige af de lokale stævner i Hongkong. Jeg har også sejlet med et pigeteam i Europa og sammen med min mand har jeg deltaget i de større regattaer i X99 og en ILC 47 flere steder i USA, Europa og fx King’s Cup i Asien.– Interessen for at sejle fik jeg, da jeg mødte min mand, som er amerikansk tøjfabrikant.002 adastra R6Z1794

Jeg var kommet til Hongkong som au-pair pige i 1977. Efter et år i huset blev jeg ansat på et skibsværft, hvor jeg kom i lære som merchandiser. Det var imidlertid ikke en tidssvarende uddannelse, så på mine forældres råd tog jeg tilbage til Danmark og læste i stedet til arkitekt, hvorefter jeg vendte tilbage til min kæreste i Hongkong, og vi blev gift.

Efter at Inge havde fået job på sin uddannelse både som arkitekt og senest som designer og indendørsarkitekt, besluttede hun at blive selvstændig i 1988.I øjeblikket arbejder Inge og hendes otte medarbejdere i Jepsen Designs på en totalrenovering af en 68 fod Azimut motoryacht, og de er lige blevet færdige med en 64 fods kinesisk træjunke. Nye opgaver banker hele tiden på døren, og Inge tegner også på en ny skole i Hongkong, hvor hun har taget udgangspunkt i en oktogon, den ottekantede form, som man kender fra de kinesiske pagoder.

Hendes medarbejdere er vellønnede og trofaste. Inge Jepsen deler sit årlige overskud med medarbejderne, som ofte betyder et tillæg på en til to månedslønninger. Designet af Adastras interiør er en prestigeopgave, men økonomisk giver en sådan opgave ikke mere end andre job, som hendes firma tager ind. Tværtimod, der er lagt rigtig mange arbejdstimer i Adastra.

Jepsen Designs har også stået for indretningen af den prestigefyldte Royal Hong Kong Yacht Club i hjertet af den tætpakkede skyskraber-metropol. Yachtklubbens havneområde er under renovation, og lige for tiden ligger klubhuset omringet af byggekraner, stilladser og arbejdsskure. Indenfor tager medlemmerne, som er expats fra 50 forskellige nationer, og 60 procent er indfødte fra Hongkong, byggetumulterne med ophøjet ro. Udenfor sidder en kopi af den Lille Havfrue og skuer ud over bugten. Placeringen af det danske nationalklenodie er en gave fra det danske samfund i Hong Kong i 1949.

Danske forbindelser har altid været stærke, drage-regattaen ”Prince Henrik Silver Trophy” blev netop født i Hongkong af vennen, den tidligere forretningsmand Lowell Chang. Klubhuset er åbent i dagtimerne til sen aften, og gæster er velkomne.Inge Jepsen har været bestyrelsesformand for klubben og er fortsat meget aktiv , ligesom hun sidder i kommitteen for flere af Hongkongs regattaer.009 Adastra Captains cabinADASTRAS INDRETNING

Adastras overbygningen er skabt i kulfiber med Nomex honeycomb kerne, mens skroget er fremstillet som en skum sandwich konstruktion i glasfiber og kevlar. Også vægten af interiøret er holdt nede ved at bygge med honeycomb og trælaminater. Næsten alt på båden er specialbygget og både luger, koøjer, trapper, stiger og endda hængsler er fremstillet i kulfiber.

Salonen er placeret på hoveddækket i yachtens fulde bredde på 16 meter med en enestående udsigt gennem panoramaruder hele vejen rundt fra loungeområdet, hvor man også finder spisebordarrangement og en navigationsstation.

Agterdækket er indrettet med en bar og et sofaarrangement med en spiseplads til styrbord.Ekstra plads er blevet skabt under dækket ved at give midterskroget større bredde lige over vandlinjen. "Masters bedroom" er placeret agten med adgang fra salonen, dertil er der to gæstekabiner, overnatning for besætningen, mens pantryet er placeret foran motorrummet. Adastra tilbyder indkvartering for ni personer og fem-seks besætningsmedlemmer. 

ADASTRA TRIMARAN

Byggeår: 2013
Længde: 42,5 m
Bredde: 16 m
Dybgang: 1,12 m
Passagerer: 9 personer
Besætning: 5 personer
Design: John Shuttleworth , England.
Interiør: Jepsen Designs, Hongkong
Værft: McConaghy Boats, Australien/Kina
Pris: 120 mio. kroner. 

005 Photo Guy Nowell J IMG 3111

 

Flemming Thomsen

Uddannet cand. phil fra Københavns Universitet. Freelance-redaktør af tidskrifter og magasiner, udarbejdelse af nyhedsbreve, redigering og markedsføring på internettet. Har arbejdet med international ejendomsformidling, virksomhedsrådgivning herunder etablering af udenlandske selskaber, handel på nettet og som iværksætter af netbutikker.

Journalistik og kommunikation: Redaktionsarbejde for Børsen Internet, Bolig Berlin (informationschef og medstifter), Danske Markedsøkonomer, freelanceredaktør af Printeren Sam-Data/HK.

Levering af artikler til Berlingske Tidende, Politiken, Dagbladenes Bureau, BådNyt, UD & SE, Computer Reseller News, svenske, norske, tyske, engelske og australske magasiner etc.

www.deadlinepress.dk