Er dit ur ægte eller kopi? Her afsløres de falske ure!

Af
  • Mail
  • Deadline Press
Hos Klarlund kan man få efterset, om ens Rolex-ur er falsk eller ægte... Hos Klarlund kan man få efterset, om ens Rolex-ur er falsk eller ægte...

Danskerne køber dyre ure som aldrig før. Og mange bliver snydt. Næsten dagligt må Klarlund Ure på Strøget trøste kunder, som har købt et værdiløst kopiur i udlandet eller på Nettet

Reportage: Flemming Thomsen

– Det bliver værre og værre. Vi modtager fire-fem kopiure hver uge, og tallet er stigende, siger adm. direktør hos Klarlund Ure, Stig Andersen, da vi sætter os på hver side af en glasmontre med en ny kollektion af Rolexure.

Bag direktøren kan jeg skimte folk på indkøb i gågaden. Vi er på en af de dyreste adresser i København og under lås og slå ligger et udvalg af de dyreste ure i Danmark. Det er her, der handles ure op til flere hundrede tusinde kroner. Fra glasmontrerne glimter nye ure fra Cartier, Audemars Piguet, Panerai, Omega, Tag Heuer, Vacheron Constantin og Klarlunds egen smykkekollektion.

IMG 3428Derfor er sikkerheden også i top. Man vader ikke bare ind i butikken, men sluses ind og ud gennem en dobbeltdør i tykt glas, hvor personalet kan nå at se den besøgende an.

Men branchen er ikke kun truet af tyveknægte og grove røverier. Et voksende marked af kopiure plager de autoriserede butikker, og hos Klarlund modtager man en stadig strøm af falske ure fra kunder, som troede de havde gjort deres livs handel – ofte hos en butik på Internettet. Hos Klarlunds serviceværksted kan kunderne få vished, og det gør ofte ondt.

– Jamen, det er snart flere gange om ugen, at jeg må sige: ”Beklager, men vores test af Deres ur viser, at flere af delene er uoriginale. Deres ur må derfor betegnes som ikke-ægte, og værdien er langt under det, De har givet for det.”

Hvordan tager folk en sådan meddelelse?

– De bliver chokeret, og nogle græder. Det er ofte ure fra ti tusind kroner til flere hundrede tusinde, vi taler om.

IMG 3430Stig Andersen trækker en skuffe ud. Han vil vise mig et eksempel. Det er et Rolex Oyster Perpertual Submariner, som en kvinde indleverede nogle dage forinden til eftersyn og vurdering.

Hos Klarlund bliver alle ure rutinemæsigt tjekket for deres ægthed. Man vil ikke i den eksklusive ur- og juvelbutik med en omsætning på 70 millioner kroner årligt gå på kompromis, når det gælder om at beskytte de originale ure.

IMG 3438Det indleverede Rolex-ur viser sig at have eftermonteret sten både på drejekrans og på remmen. Klarlunds dom er klar: Uret er ikke 100 procent ægte, og brugtprisen på de 55.000 kroner, som kvinden har givet for det, er tvivlsom. 

40.000 kroner smidt ud af vinduet

– Kunden er næppe klar over, at stenene i uret ikke er ægte. Det kan blive et chok for hende, og vi kan kun fraråde folk at købe kostbare ure fra uautoriserede forhandlere, hvadenten det er på nettet, på ferieture eller hos auktionshuse. Der er alt for mange kopi-ure i omløb, siger Stig Andersen og lægger det uoriginale Rolex tilbage i skuffen.

IMG 3454Vi bevæger os hen til serviceafdelingen. Det kræver sikkerhedskort og en kode at kunne træde indenfor hos urmagerne, der reparerer og tester de indleverede værker. Værkstedslederen i serviceafdelingen forklarer, at de altid åbner urene for at være sikre på, at alle dele nu også er ægte.

– Sidst Rolex præsenterede et nyt ur på Baselworld i Schweiz – en messe med over 100.000 besøgende – gik der ikke mere end fire-fem måneder, før jeg så de første efterligninger. Kopien var så godt lavet, at du ikke umiddelbart kunne se forskel, når du holdt det op med et ægte, siger Stig Andersen.

IMG 3441På urmessen i Basel snupper svindlerne foto af de nye ure med deres mobiltelefoner, hvorefter de får dem produceret af urmagere i Kina og Sydøstasien. Man taler her om en 1. generation af kopiure, som er fremstillet i billigt metal og så et hurtigt logo ofte sat skævt på. Disse ure er ikke den store trussel mod den autoriserede del af branchen, og kopierne falder ofte fra hinanden efter en tid. De er nærmest en joke.

Kopiure i 2. generationsklassen kan derimod ligne originalen, så selv trænede urmagere ikke kan se forskel ved første øjekast.

Klarlund 5 copy– Jeg ser efter, om indskriften bag på uret og i inderremmen er original. Er time-indikatørerne ægte? Er der eftermonterede dele eller juveler? Har de sjusket, ser vi spor efter lodninger, som er utænkelige hos vores eksklusive brands. Svindlerne kan også finde på at fylde bly i urkassen, så det vejer det samme som originalen, forklarer Stig Andersen.

Kopier i klasse 3. generation er det største problem for de autoriserede forhandlere. Kopierne er så godt lavet, at kun en urmager kan se forskel ved en nærmere undersøgelse.

Inden for vintage-ure, de klassiske ure, kalder man kopierne for Frankenstein-ure.

Urene er sat sammen af både originale og uoriginale dele, men det er som regel solgt som et 100 procent ægte brand.

– Det er systematisk bedrageri. Vi rører ikke Frakenstein-sagerne og kan ikke servicere dem. Flere gange har jeg måtte trøste kunder, som er blevet snydt for rigtig mange penge. Sidst var det en kvinde som havde givet 40.000 kroner for et ur, som faktisk ikke var noget værd. Og vi har set eksempler på Frankenstein-ure, som blev solgt til 500.000 kr. selvom det var proppet med uoriginale dele. Det gør ondt, siger Stig Andersen.

Klarlund 11 copy

 

Hvilket ur er ægte? Svært at se, men det orginale ur er det med snor og mærke om til højre

 

Et hurtigt tjek på Internettet viser, at kvinden næppe er den eneste. En tredjedele af de ure, som er sat til salg hos et auktionshus, er ikke originale. Alligevel taler vi om mærker til mellem 10.000 og 100.000 kroner. Sælgerne forsøger til tider at dække sig ind ved at skrive, at uret har juvelér-fremstillede dele. Men det er faktuelt også uoriginale dele.

Kopiure vælter ind over grænsen

Stig Andersen tøver ikke med at kalde kopiurene for en pose blik.
– Du køber en skal, som ligner en Porche, men inden i ligger en Trabantmotor.

Desværre så ser tolderne i Københavns lufthavn mange af disse falske ”Porscher” komme ind i landet. Men bliver man stoppet med et kopiur fra Østen om håndleddet, så sker der som regel ikke noget. Det er ikke ulovligt at købe og bruge kopivarer i Danmark, så længe det er til eget forbrug.

Men hvis tolderne anser dine varer for at være til videresalg, så vil de tilbageholde dem og underrette rettighedshaveren om, at du har forsøgt at indføre kopivarer til videresalg. Og det kan nemt koste en formue i bøder, sagsanlæg og erstatning til det firma, som har rettighederne til produkterne.

Ure fra Københavns Lufthavn ender ofte via patentbureauet Budde Schou, som bl.a. varetager Rolex’s juridiske rettigheder, hos Klarlund. Her eksekveres dommen i serviceværkstedet, og fem-ti gange om ugen er der tale om kopivarer.

– Som forbruger er det eneste sikre at købe sit Rolex ur eller andet urmærke hos en autoriseret forhandler. Gør man ikke det, så er risikoen for at blive snydt større i dag end nogensinde. I sidste ende er det dog forbrugerens egen beslutning, siger Stig Andersen.

 

Sådan afsløres ure købt over Internettet

Når Skat finder kopi-ure sendt via post eller fragt, sender de urene til patentadvokater, som repræsenterer firmaerne, hvis rettigheder er blevet krænket.

Klarlund 3 copyPatentadvokaterne sender kopivarerne videre til eksperter – for eksempel urbutikken Klarlunds serviceværksted, hvor man analyserer uret.

Mange danskere kommer også selv forbi Klarlunds værksted for at få deres ur tjekket. Hvis det viser sig at være uægte, vil Klarlund ikke servicere det. For nylig havde man en kunde, der via Klarlund fik sendt sit ur til reparation hos producenten i Schweiz. I stedet for uret fik manden et otte sider langt dokument retur, hvor producenten truede ham med sagsanlæg og bøder.

 

Lovligt eller ulovligt?

Der findes ikke på europæisk eller internationalt plan fælles regler om, at en forbruger ikke må købe og bruge kopivarer. Det er derfor reglerne i de enkelte lande, der afgør, om det er lovligt eller ej.

Klarlund 8 copyI Danmark kan du som forbruger lovligt både købe og bruge kopivarer. Du kan også frit medbringe kopivarer til Danmark efter en rejse til et andet EU-land.

Du risikerer imidlertid at skulle betale told. Ved hjemkomst med fly eller skib fra et land uden for EU kan du medbringe varer, hvis de har en samlet værdi af under 3.250 kr. Ankommer du med bil, bus eller tog er grænsen 2.250 kr. I begge tilfælde skal det være til privat forbrug, og varerne skal indføres som en del af dit personlige rejsegods.

 IMG 3453

Hvad er et Frankenstein-ur?


Et kopi-ur er meget tæt på at ligne originalen og nyproducerede ure. Et Frankenstein-ur er derimod konstrueret af delvis originale dele, dvs. uret består af både falske og ægte dele. Det forekommer som regel på vintage markedet.

Klarlund 13 copy

 

En værstedstest hos Klarlund afslører de falske ure. Det er ikke ualmindeligt at folk går fra butikken chokeret og med tårer i øjnene, når deres ur til 50.000 kr. som de har købt over internettet, viser sig at være en forfalskning, som det øverste her.

Flemming Thomsen

Uddannet cand. phil fra Københavns Universitet. Freelance-redaktør af tidskrifter og magasiner, udarbejdelse af nyhedsbreve, redigering og markedsføring på internettet. Har arbejdet med international ejendomsformidling, virksomhedsrådgivning herunder etablering af udenlandske selskaber, handel på nettet og som iværksætter af netbutikker.

Journalistik og kommunikation: Redaktionsarbejde for Børsen Internet, Bolig Berlin (informationschef og medstifter), Danske Markedsøkonomer, freelanceredaktør af Printeren Sam-Data/HK.

Levering af artikler til Berlingske Tidende, Politiken, Dagbladenes Bureau, BådNyt, UD & SE, Computer Reseller News, svenske, norske, tyske, engelske og australske magasiner etc.

www.deadlinepress.dk