Derfor handler hele verden i Kina

Af
  • Mail
  • Deadline Press
Cherry på en ”Run & Fun” Urban version: bæreevne max. 100 kg, egenvægt 52 kg, max. Speed 10 km/t, klarer 20 pct. stigninger, rækkevidde 50 km, batterier Lithium Ion, opladningstid 2-4 timer, 100-240 V Cherry på en ”Run & Fun” Urban version: bæreevne max. 100 kg, egenvægt 52 kg, max. Speed 10 km/t, klarer 20 pct. stigninger, rækkevidde 50 km, batterier Lithium Ion, opladningstid 2-4 timer, 100-240 V Foto: Deadline Press

Der er dimser og dutter, elektronik og computere. Der er 58.000 udstillere fordelt på over 1,1 millioner kvadratmeter. Vi har besøgt messen, hvor hele verden køber ind

REPORTAGE: FLEMMING THOMSEN
– Please, can I have your business card? En ung pige i cowboybukser og T-shirt løber efter mig. Hun uddeler små digitale regnemaskiner. Jeg stikker hende mit visitkort og får den lille calculator. Det er første dag på Canton Fair, Kinas største handelsmesse, der afholdes to gange om året. Hver gang med over 200.000 besøgende.
Flere end 58.000 kinesiske firmaer konkurrerer om at få fingerene i messedeltagernes visitkort, så de kan sende tilbud over nettet og holde kontakten til de seriøse købere.
Stemningen er fra starten hektisk. Der er knap tid til smalltalk. Det er business i højt gear, og indkøberne står på nakken af hinanden hos særlig interssante stande.
750Canton Fair 01 Etagen med elektronik, computere og andet audiovisuelt udstyr hører til de populære områder.
På en mindre stand i elektronikafdelingen bliver jeg præsenteret for en kogeplade med påmonteret vandhane – og indbygget MP3-afspiller og USB-stik, så man kan tilslutte en computer eller en Ipod. Den er jo en oplagt tingest til ens hjemmekontor, når man ikke gider løbe ud i køkkenet for at lave te. Prisen er ca. 125 kr. Men det er engrossalg, som alt andet på messen. Minimumsordren lyder på 100 styk.
Canton Fair 022Canton Fair 033Jingsen Toys & Factory har også en ”glad gris” i plastik, som har indbygget talegenkendelse. Man kan så fortælle grisen, hvilket musiknummer, man ønsker computerens medieafspiller skal starte. Og en plastik-revolver med skydeskive som vækur er lige julegaveideen til de morgensure.
Canton Fair 026Jeg slentrer forbi striber af stande med genopladelige batterier, butikker kun med højttalere og så kommer et vidtstrakt landskab af audiovisuelt udstyr. Efter en halv time er mine hænder fulde af brochurer, men heldigvis kan jeg bytte et visitkort for en messe-taske med kinesiske bogstaver. En hurtig kop kaffe og så videre.
Canton Fair 060To indkøbere har slået sig ned i en lædersofa, hvor de på en storskærm betragter et kinesisk danseshow i 3D og det lokale optikerfirma, Bosma, uddeler specialbriller. Værtsbyen for messen er Guangzhou, hvor der bor 10 millioner mennesker i selve byen. Bosmas briller er de såkaldte 3D active shutter glasses. 

Danseshow i 3D

- Vi har fulgt markedet i to år og vores optikervirksomhed har udviklet dette sæt briller, som vi sælger mange af til Tyskland, foræller manageren Mav Chiu fra Bosma. Brillerne kan anvendes til stort set alle dvd-mærker med Blue Ray, men uden at man behøver have en special skærm.
Canton Fair 063Hvert glas i de aktive briller indeholder et lag af flydende krystaller, som toner glasset mørkt eller transparent, når spændingen øges eller mindskes. Glassene er kontrolleret af en infrarød, radiofrekvens fra et DLP-Link eller Bluetooth-sender. Signalet styrer, at glassene skiftevis bliver mørkere eller lysere synkroniseret med opdateringshastigheden af skærmen, der ligger på 120Hz.
Samtidig anvendes en teknik i displayet, man kalder alternativ-framesekventering, som kun lader det billede slippe igennem i hvert glas, som skal bruges for at skabe 3D-effekten.
Brillerne koster 20 dollar ab fabrik med indbygget chipset og genopladelige batterier. Flere af tv/dvd-forhandlere som Hama i Tyskland leverer et sæt gratis shutter-briller under eget navn, men indmaden er ren kinesisk.
Skønt 3D-teknik har været kendt siden 1922, så har det aldrig slået igennem for alvor. 3D-filmen Avatar gav dog en fornyet interesse for videobriller. 

Kinesiske smartphones

En indisk indkøber holder den kinesisk producerede Hedy smartphone frem for mig, så jeg kan tage et billede. Den ser kvalitets- og designmæssigt fin ud, og den er nem og hurtig at betjene. Personligt kunne jeg godt finde på at købe en Hedy R09 med Android  til ca. 400 kroner.
En tilstødende stand ”Artshow Computer” sælger motherboards til opgrading af ens computer. Hans største importører bor i Grækenland, Indien, Iran, Brazil, Rusland og Sydafrika. Ifølge manageren Jack er det ”en god business”; økonomisk har hans forretning en vedvarende pil opad.
Canton Fair 188I stueetagen er der motorcykler, golfvogne, baneracere, beach boogier, jetski, plæneklippere og pludselig kommer Cherry susende på en tohjulet Ostrich Run & Fun. Vi har dem også i Nyhavn til turisterne. Det er motoriserede tohjulede, hvor man står oprejst og har udsyn. Der findes to modeller foruden Cherry; Urban til bykørsel og Cross Country til landevejen.
Canton Fair løber over 20 dage og er inddelt i flere faser, hvor det virkelig går op for en, at kineserne kan levere det hele, og at kvaliteten øjensynligt har fået et løft.
De næste faser byder på maskiner til industriproduktion, byggematerialer, drejebænke, fræsere, betonblandere, biler, bolig og interiør, alverdens ting til husholdning, alverdens værktøj, alverdens dekorationer - fra de mindste USB-nøgler til et færdigt-konstrueret bryggeri. Kineserne kan levere det hele og stort set alle firmae på messen har kvalitetscertifikater som ISO 9001. Kineserne ved godt, at lave priser ikke gør det alene i fremtiden, hvis verdens højeste vækstrater skal holdes. Canton Fair 104

Fakta om Canton Fair i Kina

Udstillingsperiode er to gange årligt: Efterår og forår. Hver udstilling har over 200.000 besøgende fra over 210 forskellige lande.
Udstillingsareal ca. 1,16 millioner kvadratmeter.
Antal stande er voksende, sidst var der ca. 58.699 udstillere.
Inddelt i tre messer. Første del handler om IT, elektronik, komponenter og maskiner til produktion.
Messen er blevet afholdt to gange årligt siden 1959 i byen Guangzhou.
Kinesiske leverandører skal kvalitetsgodkendes af provinsregeringen, før de får lov til at udstille.
Omsætningen ved forårets udstilling i maj var 36,86 milliarder US Dollar. Eller over 200 milliarder kroner.
www.cantonfair.org.cn 

Både priser og lønninger stiger i Kina

Den kinesiske regering har for nylig løftet minimumslønnen med 20 procent. Mange faglærte får nu, hvad der svarer til 2000 kr. om måneden og erfarne maskinarbejdere kan nemt høste en løn, der runder 3500 kr. hvilket er betydeligt mere end for blot få år siden. Inflationen er på 5,4 procent i Kina. 

Canton Fair 0055 grunde til at danske virksomheder besøger Canton Fair

Finder produktnyheder, som endnu ikke er set i Danmark.
Køber produkter, som ikke findes billigere andre steder.
Taler med kinesiske virksomheder, der søger danske samarbejdspartnere.
Bliver inviteret på fabriksbesøg.
Møder producenter og bestiller eventuelt vareprøver. 


Kinas BNP vokser

En undersøgelse af verdens 600 største byer, udarbejdet af konsulentvirksomheden McKinsey & Co., beskriver hvordan disse byer i dag udgør en femtedel af verdens befolkning og står for ca. 60 pct. af verdens BNP. Dette vil være det samme i 2025, bortset fra at 129 nye byer vil tage plads i top 600, hvoraf 100 af disse vil være kinesiske.
Flemming Thomsen

Uddannet cand. phil fra Københavns Universitet. Freelance-redaktør af tidskrifter og magasiner, udarbejdelse af nyhedsbreve, redigering og markedsføring på internettet. Har arbejdet med international ejendomsformidling, virksomhedsrådgivning herunder etablering af udenlandske selskaber, handel på nettet og som iværksætter af netbutikker.

Journalistik og kommunikation: Redaktionsarbejde for Børsen Internet, Bolig Berlin (informationschef og medstifter), Danske Markedsøkonomer, freelanceredaktør af Printeren Sam-Data/HK.

Levering af artikler til Berlingske Tidende, Politiken, Dagbladenes Bureau, BådNyt, UD & SE, Computer Reseller News, svenske, norske, tyske, engelske og australske magasiner etc.

www.deadlinepress.dk