Søren Solkær fotograferer verdens største rockstjerner

Af
  • Mail
  • Deadline Press
Jyske Powersolos to frontfigurer i rask trav hen over den islandske tundra. Billedet er fra 2005. Jyske Powersolos to frontfigurer i rask trav hen over den islandske tundra. Billedet er fra 2005. Fotos: Søren Solkær

Sådan arbejder stjernefotografen: Stilheden, energien, blikket, farverne. Modsætninger i billedet, hvor rock ’n roll attituden mødes med det mere stille og fællesmenneskelige. Danske Søren Solkær har udviklet sin egen stil, når han stiller skarpt på tidens største rockstjerner. Her fortæller han om sit arbejde

Af Flemming Thomsen. Fotos: Søren Solkær
De to brødre fra det jyske band Powersolo fra Randers styrter med nøgen overkrop hen over lavastenene. Det er bidende koldt. Forsanger Kim Kix løber nærmest kameraet. Han er tatoveret og har sin halvakustiske guitar rettet fremad. På hans venstre side holder brormand trit, mager og med hævede skuldre i den islandske kulde.
Uden for billedet løber assistenten med en flash, og fotograf Søren Solkær Starbird følger dem med kameraet og tager billedet af den sælsomme duo, der er på vej hen over den islandske slette.
Björk– Billedet blev taget, da vi var på vej hjem efter en musikfestival. Vi skulle til lufthavnen i Keflavik, da vi gjorde holdt for at jeg kunne tage nogle billeder af dem. Ideen blev arbejdet frem, først løb de hen over terrænet i skjorter. Så fik jeg dem til at tage dem af, og vi brugte noget ekstra lys ved, at min assistent løb foran dem med en spotlampe. Jeg sætter næsten altid lys – og så vidt muligt med studielamper, også selvom jeg fotograferer udenfor på et tag, på en vej eller hvor det nu er, forklarer Søren Solkær Starbird hen over en kop kaffe på en kældercafé ved Gammel Strand i København.
CE2U9548I stueetagen i samme hus bliver hans udstilling ”Beat City” vist. Billederne har vakt opsigt – ikke alene blandt danske anmeldere, men også internationalt i takt med at de er blevet bragt i verdens førende musik- og livsstilsmagasiner. Blade som Q Magazine, GQ, Rolling Stone, Elle og Dazed and Confused har alle taget Søren Solkær ind som fotograf, og siden er anerkendelsen vokset.
På udstillingen har vi da heller ikke været mere end nogle minutter, før vi bliver afbrudt af to arrangører fra Horsens Kunstmuseum, som vil have Søren Solkær til at udstille.
– Har du fotograferet Rolling Stones? lyder spørgsmålet.
Det har Søren Solkær ikke – endnu – kunne man fristes til at sige, men i hans bog ”Beat City” og udstillingen af samme navn myldrer det med verdensstjerner inden for rockmusikken.
Her er Rod Stewart, Red Hot Chilli Pepper, Franz Ferdinand, Foo Fighters, Damon Albarn, Björk, Jamiroquai og en masse af vores hjemlige stjerner som Kashmir, Mew, Nephew, Dicte, Swan Lee, Sort Sol, Mikael Simpson og ikke mindst The Raveonettes, hvor bandstifter og forsanger, Sune Rose Wagner, er theraveonettes Søren Solkærs personlige ven. Sammen har de rejst USA tyndt fra 1999, og Sune Wagner har også skrevet bogens forord.
– Det er på mange måder The Ravenonettes, som har givet mig springbrættet til at lave opgaver for de store internationale magasiner. For når du skal præsentere dine billeder, så er det vigtigt, at der er nogle personer på, som de kan genkende. Der er sådan lidt snobberi omkring det. Det er ikke nok at have gode billeder. Raveonettes er kendt af de store musikblade, og jeg har mange gode billeder af dem. Så samme dag, som jeg fik min engelske agent, ringede de fra Q Magazine for at bruge mig som fotograf – siden har jeg haft fart på, siger Søren Solkær.

Besøgte verdens 45 bedste fotografer

At få foden indenfor hos de store musik- og modeblade betyder ikke, at man pludselig bliver honoreret fyrsteligt som fotograf. Men det åbner døre. Tunge døre, man ikke kan åbne uden en agent og internationale opgaver at fremvise. Sådan spiller klaveret, og i dag kan Søren Solkær fremvise en fotomappe, som er fyldt med celebrities, og hans agent sørger løbende for, at der kommer endnu flere berømtheder i ordrebogen i fremtiden.
jr.senMen vejen til succes har ikke været brolagt med guldstykker. Søren Solkær har været fattig studerende – først en BA-grad i nordisk sprog- og litteratur ved Århus Universitet, dernæst i 1995 som studerende på Foto- og Filmakademiet ved Karls Universitet i Prag, hvor han blev færdiguddannet i 1995.
sune sharin bikes Han har rejst meget. Og et af hans første store foto-projekter ”Photographers Posed” bragte ham verden rundt i årevis. Søren Solkær besluttede sig nemlig for at opsøge de bedste fotografer i verden. Han tog portrætter af fotograferne i deres egen stil. Hertil brugte han fotografernes eget udstyr og studie. Herefter lærte han sig deres kopieringsteknikker og lavede billederne, så de stilistisk fremstod ligesom de portrætterede fotografers egne. Han har over ni år besøgt mere end 45 af verdens bedste fotografer og afprøvet deres stil. Og de berømte fotografer tog pænt imod fotospiren fra Danmark.
– Det var ikke for at kopier deres metoder, men et led i min søgning efter min egen stil. Og jeg har ikke siden bevidst brugt en bestemt fotografs måde at fotografere på, understreger Søren Solkær Starbird.
Når man ser hans billeder, er man heller ikke i tvivl om, at den 36-årige fotograf har fundet en unik måde at tage billeder på, især hans portrætter springer i øjnene.

Fik Beck til at lege med dukker

– Jeg holder meget af portrætter, og næsten alle billederne af musikerne er uden instrumenter og heller ikke taget i deres typiske miljø. Det er mere portrættet og personen bag ved al glamouren, jeg forsøger at indfange. Jeg har været flere gange i Indien, hvor jeg har mediteret sammen med yogier, som mediterer med åbne øjne. Jeg tog billeder af dem, og udstillingen ”Souls” blev vist i Øksnehallen. Udstillingen har også været vist på gallerier i New York, Reykjavik og Bratislava.
CE2U9361– Den stilhed, som jeg oplevede sammen med yogierne, har jeg taget med mig, når jeg arbejder. Jeg dirigerer ikke rundt med folk, som jeg skal fotografere. Egentlig siger jeg ikke så meget, og fx da jeg fotograferede Beck i det her legetøjsmuseum i London, udvekslede vi kun nogle få sætninger, selvom vi brugte over en time sammen på at tage billederne.
Jeg forsøger ikke at fylde så meget i rummet, for så bliver der mere plads til dem, jeg skal fotografere.
– På et tidspunkt er det ligesom om, at folk brænder igennem – du har sikkert bemærket, at mange af dem har et gennemtrængende blik, og der smiles ikke så meget. For mig er det vigtigt, at jeg ikke kun fotograferer overfladen eller attituden hos en person – den er der rigelig af i forvejen hos rockmusikerne, men at jeg får noget mere personligt og fællesmenneskeligt frem i billederne, siger Søren Solkær.
Da han skulle fotografere Beck, tog han hen til legetøjsmuseet fire timer før og undersøgte lokationen. Tjekkede lyset, tog nogle prøvebilleder og frem for alt fik stedets stemning ind under huden. Da Beck kom, skulle der først tages nogle bestillingsbilleder.
– Dernæst fik jeg en halv time til at lege med mine egne ideer. Jeg fik Beck til at sidde med to dukker på skødet. Han fandt selv på at trække sin mobiltelefon op og lade den ene dukke tale ind i den. Det synes jeg var fint nok, og jeg fik ham overtalt til at trække en papmaske af djævlen på hovedet. Som sagt talte vi ikke så meget. Vi udvekslede måske 50 ord i alt, han sad der bare med dukkerne, og på et tidspunkt har han det her klare udtryk, som gengives på billedet.
En anden af de helt store celebrities, som kan ses på Beat City, er Anthony Kiedis, forsanger i The Red Hot Chilli Peppers, der står med begge hænder dyb begravet i bukserne på en måde, som nok ville falde i unåde i et pænere borgerligt selskab. Var det noget Søren Solkær fandt på?
Nej, det fandt Anthony selv på, og det var måske fordi han fik plads eller rum til at udtrykke sig i.

Gode opgaver i Danmark

Søren Solkærs kameraudstyr er Canons bedste (startede med 1DS, 11 megapixels) desuden medbringer han næsten altid transportabelt studielys med mindst tre styk 1200 watts lamper.
– Jeg elsker at booste virkeligheden, at der kommer en slags filmisk kunstlys ind i billedet, og samtidig have fx et højhus i baggrunden med naturligt lys.
Søren Solkærs fascination af storbyen er måske ikke helt tilfældig. Han er vokset op i landsbyen Blans i Sønderjylland, hvor der er langt mellem højhusene. Som dreng tog han tit på fisketur, og snart blev det rejselysten, der tog over. Stort set siden, han fyldte 18 år, har han rejst verden tynd – Indien, Japan, Thailand, Tibet– og senest en større rundtur i USA, hvor mange af beat-billederne er taget, og hans dagligdag er præget af mange ture til London for at fotografere berømthederne for de store engelske magasiner.
Anthony Kiedis 1– Men selv om jeg er ved at slå igennem i udlandet, så søger jeg også tilbage mod Danmark. Dels har jeg en familie her med to døtre, som jeg gerne vil være sammen med, og dels er der mange gode opgaver her i landet inden for reklamefotografering og mode. Derfor har jeg netop fundet en dansk agent til at repræsentere mig herhjemme. (www.blinkproduction.com)
Hvordan har du det med at få succes som fotograf?
– Det er skønt! Det er blevet høsttid, og der sker ligeså meget nu på et år, som der før skete på 10 år. Men jeg har også knoklet for at komme til at leve af det, og fx har jeg ikke haft råd til at skaffe mig hus og pensionsopsparing i al den tid, men det kan være, det kommer nu, siger Søren Solkær med et skævt smil og understreger, at han ikke er gået foto-vejen for pengenes skyld, men for at indfri hans drøm om at skabe gode billeder. I dag er det ikke længere en drøm.

 

BEAT CITY
Søren Solkær Starbird har udsendt bogen ”Beat City” med de seneste otte år arbejde som rock-fotograf på den danske og internationale musikscene.
Bogen, som er på 144 sider, har et forord af Sune Wagner fra The Raveonettes og består af portrætter af kendte rockmusikere. Det gælder blandt andet The Raveonettes, Kashmir og Junior Senior. I Danmark har han fulgt store danske bands som Sort Sol, Mikael Simpson, Mew, Swan Lee, Nephew, Spleen United, Superheroes, Kira and The Kindred Spirits, Tina Dickow og Under Byen.
Mange af portrætterne er taget på atelieret på Islands Brygge. Men størstedelen er taget i New York, Los Angeles, Paris, Moskva og London. Billederne er taget på hoteller, barer, på hustage, i taxier, backstage-lokaler og på nattetomme gader. Alt sammen steder, der udgør klassiske kulisser inden for rockmytologien. ”Beat City” kan købes i www.gaffashop.dk til 299 kr. og på www.starbird.dk

 

Thomas Troelsen 01BLÅ BOG
Søren Solkær Starbird (født1969) er fotograf med base i København. Han studerede Nordisk Sprog og Litteratur ved Århus Universitet fra 1990-92, efterfulgt af studier på FAMU, Foto- og Film Akademiet ved Karls Universitet i Prag, hvorfra han blev færdiguddannet i 1995. Han har udstillet sine fotografier på museer og gallerier i bl.a. New York, Oxford, Chicago, Sydney, Milano , Oslo, Edinburgh, Los Angeles, Køln, Prag, Reykjavik og København. Han har siden 1988 rejst meget rundt i verden og fotograferet til sine kunstprojekter samt opgaver for magasiner, reklamebureauer og pladeselskaber. I de senere år bliver megen tid brugt i London, hvor han fotografere rockstjerner og kulturpersonligheder.
Som reklamefotograf har Søren Solkær fotograferet for bl.a. Alm. Brand, Atlantic Records, Bang & Olufsen, Copenhagen Records, Cozaar, Crunchy Frog, EMI, FIH, Island Records, Katvig, Mercedes, PFA, Sand, Sony, Telia, Tele Danmark, Thiele, Universal Music, Vero Moda og Q8.
http://sorensolkaer.com/about

 

 

 

 

 

 

 

 

Flemming Thomsen

Uddannet cand. phil fra Københavns Universitet. Freelance-redaktør af tidskrifter og magasiner, udarbejdelse af nyhedsbreve, redigering og markedsføring på internettet. Har arbejdet med international ejendomsformidling, virksomhedsrådgivning herunder etablering af udenlandske selskaber, handel på nettet og som iværksætter af netbutikker.

Journalistik og kommunikation: Redaktionsarbejde for Børsen Internet, Bolig Berlin (informationschef og medstifter), Danske Markedsøkonomer, freelanceredaktør af Printeren Sam-Data/HK.

Levering af artikler til Berlingske Tidende, Politiken, Dagbladenes Bureau, BådNyt, UD & SE, Computer Reseller News, svenske, norske, tyske, engelske og australske magasiner etc.

www.deadlinepress.dk