Galleri på havets bund. Så er udstillingen åben. Du må selv dykke ned til billederne!

Af
  • Mail
  • Deadline Press
En dykker fortæller, at der på et tidspunkt var 60 dykkere nede på samme tid for at se billederne. En dykker fortæller, at der på et tidspunkt var 60 dykkere nede på samme tid for at se billederne. Foto: Andreas Franke
Den østrigske fotograf Andreas Franke dykkede ned til et skibsvrag på havbunden og tog billeder. Hjemme i fotostudiet blev billederne bearbejdet og tilføjet modeller. Med de nye værker under armen dykkede han tilbage til vragene for at udstille billederne

Tekst: Anders Askov, Foto: Andreas Franke

Blub..blub..blub... sådan lyder det, når de besøgende besøger verdens første galleri i havets dyb. Det er sådan set gratis at se udstillingen. Der er fri entré – og ingen døsige kustoder på hårde stole. Til gengæld er det kun muligt betragte de udstillede værker, hvis man er iført svømmefødder og iltflaske og er i stand til at dykke 30-40 meter ned til vragene.
002 Vandenberg Project by Andreas Franke Mrs. Pawlowana and her girls

Her besøger vi ”Vandenberg” – det første skibsvrag, som Andreas Franke dykkede ned og fotograferede, hvorefter han har tilføjet billedet tre balletdansere, som er blevet fotograferet i hans studie.
Billedligt har han taget afsæt i skibets majestætiske stilhed og den modsætningsfyldte tomhed ved vraget. En god scene for en ordløs ballet; tre yndefulde ballerinas dukker nu op i en fantasifuld refleksion. De udfører deres øvelser på dækket og viser, at det disciplinerede liv på skibet og missionen fortsætter. Måske ikke i virkeligheden, måske bare i en anden verden.

Andreas Franke fra Østrig er en rutineret fritidsdykker og en af de bedste fotografer i verden. Blandt hans kunder finder man multinationale virksomheder som Coca Cola, Ford, General Electric, Gillette, Heineken, Nike, Visa og Wrigley‘s. 

Det har givet brød på bordet, og Andreas Franke har selv betalt sine foto-ekspeditioner til skibsvrag på bunden af havet.
Hans galleri hedder ”Den synkende verden”. Velkommen til det tidligere amerikanske krigsskib Mohawk, som var bygget som isbryder og sejlede ved Grønlands kyster.

Kæmpede med Nazi-ubåde

Det stolte skib Mohawk blev bygget i 1934 i Delaware. Det var et superstærkt skib, med et skrog som en isbryder. Det tjente under Anden Verdenskrig i amerikanernes ”Grønlands Patrulje”, hvor det reddede i hundredvis af allierede søfolk fra de iskolde bølger, efter at deres skibe var blevet sænket af nazisterne. Mohawk var selv i kamp 14 gange med nazi-ubåde. Skibet deltog desuden under D-dag invasionen i Normandiet.

005 Mohawk Project by Andreas Franke5Piberygende styrmand på Mohawk. Inspireret af skibets indsats under Anden Verdenskrig valgte Andreas den tids søfolk som tema for projektet.

For nogle år siden var det på vej til en genbrugsfabrik, hvor man producerede barberblade. I stedet fandt skibets veteraner og støtter sammen, og Mohawk blev det til et kunstigt rev i Den Mexikanske Gulf.
”Jeg ville svømme rundt og se billederne, hvor det hele startede”, fortæller Andreas Franke om sin idé med at vende tilbage til vragene for at udstille billederne dér. Ideen opstod først, da han havde færdiggjort billederne med modeller og skulle til at udstille dem. Hvor? tænkte han – og så kom ideen med at vende tilbage, og en del af eksperimentet er også at se, hvad der sker med billederne under vandet, når naturen tager over og bearbejder billederne yderligere.
Positionen er 28 sømil vest for byen Fort Myers i Florida, hvor man i 40 meters dybde og iført dykkerudstyr kan besigtige vraget af det tidligere 165-fods krigsskib fra 1934 ”USS Mohawk CGC”.
Skibet blev sænket for et år siden for fuldføre sin sidste mission som et kunstigt rev til glæde for lystfiskere, dykkere og livet i havet.
Nu har Mohawk så også fået billeder på væggene (indtil midten af september i år) hæftet op med store stål-magneter, da vraget er fredet som ”veteran-mindesmærke”.
Position: N26 33.075’ , W82 43.481.

003 Vandenberg Project by Andreas Franke SarahEfter nogle måneder under vand, så kommer billederne til at se sådan ud; naturen afsætter sine egne spor. Billederne er indrammede i plexiglas og stålramme.

”Havet har tilføjet en fantastisk patina til dem. Sammen med alger og mikroorganismer har saltvandet prydet billederne fra den oversøiske verden over dem. Det er den enkelte underskrift af havet, der har forskønnet billederne og givet dem et bizart strejf af noget midlertidigt”, forklarer Andreas Franke.

004 Stavronikita Project by Andreas Franke Jules in Love

Den østrigske fotograf ønsker at krydse grænserne mellem det virkelige liv og fantasi. Som kunstner er han en iscenesætter. Han elsker detaljer og det fuldendte ved et værk. Her har han ladet sig inspirere af vragets hemmelighedsfulde intethed og den truende, vilde og smukke tomhed til en forførisk fantasi, der bringer beskueren tilbage i tiden.

På den måde får han skabt et ingenmandsland, hvor man svæver et sted mellem fortid og nutid. En verden dækket med diffuse, diset maritime slør, en dyster verden, der er så forvirrende, som den er fascinerende. 

006 Mohawk Project by Andreas Franke8

"Mandskabet var lang tid af gangen på båden. De arbejdede og ventede. De kunne ikke gå på land, så de har nok også haft deres fantasier. Det er også derfor, man ser nogle piger dernede", siger den østrigske fotograf.

007 Mohawk Project by Andreas Franke6
"Jeg er fotograf og dykker, og det har altid været mit ønske at bringe de to verdener sammen", forklarer Andreas Franke. Her er mandskabet kommet op at toppes.

008 Mohawk Project by Andreas Franke11Modellerne har aldrig været på skibet. Men Andreas vil gerne bringe liv til skibsvraget. Liv, hvor han blander fantasi og virkelighed. Samme opskrift bruger han ofte, når han arbejder som fotograf for nogle af de største brands i verden.

Flemming Thomsen

Uddannet cand. phil fra Københavns Universitet. Freelance-redaktør af tidskrifter og magasiner, udarbejdelse af nyhedsbreve, redigering og markedsføring på internettet. Har arbejdet med international ejendomsformidling, virksomhedsrådgivning herunder etablering af udenlandske selskaber, handel på nettet og som iværksætter af netbutikker.

Journalistik og kommunikation: Redaktionsarbejde for Børsen Internet, Bolig Berlin (informationschef og medstifter), Danske Markedsøkonomer, freelanceredaktør af Printeren Sam-Data/HK.

Levering af artikler til Berlingske Tidende, Politiken, Dagbladenes Bureau, BådNyt, UD & SE, Computer Reseller News, svenske, norske, tyske, engelske og australske magasiner etc.

www.deadlinepress.dk