Skandinavernes højborg i Thailand: Hua Hin har det hele!

Af
  • Mail
  • Deadline Press

 Badebyen Hua Hin, som ligger 230 km syd for Bangkok, er et yndet feriemål for skandinaver. Her spiller man golf, daser på stranden, rider på elefant og hygger sig på natmarkedet. Hua Hin har det hele og er blevet byen, hvor stadig flere pensionister fra Skandinavien tilbringer to-tre måneder af vinteren.

 

Af Flemming Thomsen

En hel hummer bliver lagt på grillen. Dertil en række kongerejer og to store krabber. Vi slår os ned ved et bord med rød-hvid dug nær grillen og bestiller to Chang-beer. Her på Natmarkedet er der nok at kigge på. Det er varmt – 33 grader celsius. Turister shopper i de små telte, hvor man kan få alt fra udskårne træfigurer, solbriller, bomuldskjorter, kunsthåndværk fra Changmai til computerspil og mobiltelefoner med tilbehør.

I gåsegang baner et bushold kinesiske turister sig vej gennem boderne, for at indtage en af seafood restauranterne. Vores mad er blevet klar på rekordtid, det er noget thaierne kan, man sidder ikke længe og venter. Vi deler den store hummer som forret. Hovedmenuen er kongerejer med risnudler, jasmin-ris, mangosalat med lyserøde fjordrejer, peanuts, chili og tomater, to krabber i karry og chilli i fiskeolie som dressing. Det smager fantastisk og med indtagelsen af retterne begynder vores jetlack efter at have rejst ca. 8500 km så småt at lette.
Der er ingen grund til at lægge en masse planer, når man er på ferie i Hua Hin. Alt er inden for rækkevidde, og det er sådan set bare at gøre som de fleste – tage til stranden, surfe, spise frokost, spille golf eller tennis, ride elefant – eller bare slappe af og tage tingene, som de kommer. At jage rundt i varmen er under alle omstændigheder det rene selvmord.
Hua Hin ligger 230 km fra hovedstaden Bangkok, og man kommer nemmest dertil med en taxa fra lufthaven til fremdeles 600 kroner. Normalt kører man i en stor firhjulstrukken Honda SUV eller Toyota Fortuner. Hvis man kommer fra Bangkok centrum, så kan man tage en minibus til kun ca. 50 kr.

Vel fremme er der et pænt udbud af overnatningsmuligheder. Det kommer lidt an på ens behov, hvad man skal gå efter. Så her er nogle bud.

Lej en lejlighed
De fleste køber en to ugers pakkerejse. Uden for højsæsonen giver Hilton af og til 50 procents rabat. Det er lidt af et scoop, da Hilton er et femstjernet hotel med byens velsagtens største swimmingpool, fitnesrum, tennisbaner og stort set alle værelser har skråudsigt til havet.
I byen er der også flere mindre gæsthuse, hvor man kan få et rummeligt værelse med aircondition for ca. 150-200 kroner i døgnet. Det gælder fx ”The Fat Cat”, der også har havudsigt, og som drives af jazzmusikeren Sverre Bay fra Bornholm. Mange vælger også bare at finde et hotel, når de er ankommet.
Har man imidlertid planer om et længere ophold af en eller flere måneder, så får man mere plads ved at indlogere sig i en lejlighed.
Stadig flere pensionister især fra Skandinavien er begyndt at have Hua Hin som fast destination om vinteren. Af flere grunde. Det er billigere end at være derhjemme. Og er Julen først overstået, så kan man med god samvittighed tage en pause fra børnebørn og bridgeklubben for i stedet at trille rundt i Hua Hin og omegn på en lejet motorcykel eller på cykler.
Ferieboliger til leje i Hua Hin kan man finde på nettet hos flere af de danske mæglere som fx MyhomeHuaHin.com eller SecondHome.com. Hos den første kan man leje en lejlighed i centrum, hvor der havkig, rengøringshjælp og en stor fælles swimmingpool.
Så er det bare at finde et par billige flybilletter til Bangkok, og dem finder man nemt på Internettet via søgemaskiner som Momondo.com eller hos flyselskaberne.

Golf og billige briller
En måned eller to fordrives hurtigt i Hua Hin. Er man golfspiller er der ti internationale baner at vælge imellem. Den største er Black Mountain, anlagt af en svensk rigmand, der har solgt sin kæde af byggemarkeder i Sverige. Black Mountain har to gange 18 huller og ligger ca. fem kilometer vestpå i et smukt, bjergrigt terræn.
Flere af de større hoteller tilbyder tennis, fitnes og aerobic til dagspriser – også til gæster, som ikke lige bor på hotellet.
Fra centrum af byen strækker der sig en seks kilomter lang badestrand sydpå til Khao-Takiab, hvor en tyve meter høj, forgyldt buddha står med håndfladerne vendt udad. ”Stop med at gøre dårlige ting i dit liv” er det tavse budskab fra kæmpen. Passerer man buddhaen, kan man snegle sig op på toppen af et bjerg, hvor munke, nonner og en flok bavianer bor side om side i selskab med løse hunde, høns og et par siamesiske katte. Bavianerne er nogle tyveknægte, så det gælder om at holde på hat og briller. En dyrlæge fik ved en lejlighed stjålet sin taske. Den dag kunne man se en abe sidde i et træ med en stor kanyl og et stetoskop, hvor den legede doktor.
Apropos briller, så kan rejseudgifterne reduceres med en tur til optikeren, hvor man kan få stel og glas til færre penge end hjemme. Skal det være rigtig billigt, køber man stellet på natmarkedet og henter glassene hos optikeren. Mange smutter også til tandlægen i Hua Hin.
For vandhunde kan man få en gratis introduktion til kite-surfing. Det er en sport, hvor man stående på et surfbrædt suser hen over bølgetoppene ved at lade sig trække af en drage. Farten kommer let op på 40-50 km på en vindrig dag.
Man kan selvfølgelig også bare stikke sugerøret i en kold kokosnød, og nøjes med at kigge på de andre. Der er nok at se på, hvis man bare vil slappe af. Hua Hin har nemlig det hele.

Boks:

Tusindvis af skandinaver bor i Hua Hin
Hua Hin har ca. 60.000 indbyggere. Heraf er ca. 10.000 fastboende udlændinge fra især Skandinavien, England, Tyskland, Holland og USA. Det skønnes, at 3-4.000 svenskere og knap 1.000 danskere bor mere eller mindre fast i byen.
De mange udlændinge bor typisk i resorter uden for centrum i nyopførte boliger med vestlig komfort og ofte en lille privat swimmingpool. Boligsalget kører i dag i et lavere gear, end før finanskrisen. Til gengæld er flere begyndt at leje sig en feriebolig for et par måneder om vinteren.  

Nyttige links:

Flybilletter
http://da.momondo.com
www.flybillet.dk
www.thaiairways.com
www.sas.dk

Overnatning
www.thefatcathuahin.com
www.myhomehuahin.com
www.hotels.com/huahin

Golf
dansker
www.bmghuahin.com

Billedtekster:

001 ) Billede af elefant på natmarkedet - opslagsbillede.

Natmarkedet i Hua Hin har åbent hver aften og her finder man et stort udvalg af restauranter, boder med kunsthåndværk og gøgl i gaden. Her er det en lille elefant, som man kan købe mad til.

1)
Fra templet på ”Abebjerget” i Khao-Takiab er der udsigt ud over bugten i Hua Hin. Længst væk kan Hotel Hilton skimtes, der er ca. seks kilometer badestrand.

2)
Det myldrer med turister fra hele verden på Hua Hin natmarked, som først lukker ved midnatstid. Her kan man finde en masse gode gaver at tage med hjem: Solbriller, bomuldsskjorter, buddhafigurer, T-shirts, sommerkjoler, silketørklæder og pudebetræk, læderbælter, sanddaler, hatte, videospil, tasker og meget mere.

3)
Thaierne elsker at more sig. Her er det en familie fra Bangkok med svigermor i midten, som slår sig løs med et par af de såkaldte funny glasses.

4)
En tjener præsenterer forslag til en sea food menu. Det er billigt i forhold til danske priser, så man kan rolig bestille både hummer og kongerejer eller måske et par blæksprutter.

5)
Her køber et par danske turister sommerskjorter fremstillet af håndplukket bomuld fra Changmai.

6)
Parkér ikke din elefant her! Rundvisning på elefantryg 20 km vest for Hua Hin ved ”Tha Big Buddha”.

7)
Udsigt fra templet på ”Abebjerget i Khao Takiab ca. seks kilometer syd for Hua Hin. Et yndet udflugtsmål, hvor man foruden templet og så finder et lille fiskerleje og en håndfuld restauranter med friske fisk og skalddyr.


8) Sand mellem tæerne og bade hele dagen. Tiden går af sig selv i Hua Hin.

9)
Udsigt fra templet på ”Abebjerget i Khao Takiab ca. seks kilometer syd for Hua Hin.

10)
Kite-surfing hedder den forholdsvis nye sport, hvor man lader sig trække af en drage. Farten kommer nemt op over 40-50 kilometer i timen.

11)
Besøg hos optikeren. Går man med briller er der hurtigt et par tusind kroner at spare.

12)
Black Mountain er den største golfbane i Hua Hin med to gange 18 huller. Der spilles om morgenen og sent eftermiddag – om dagen er det som regel for varmt.

13)
Claus Wann, 39, har haft en golfbutik i Hua Hin centrum siden 2006. Hos Claus kan man leje eller købe alt det golfudstyr, man har brug for.

14)
Siam Pearl hedder denne turbåd, som tager turister med ud til nogle småøer, hvor man kan bade, dykke, fiske og fodre de vilde aber.

15)
Turen med Siam Pearl er inklusiv frokost – og den friske søluft giver appetit!

16)
Udflugt nationalparken Sam Roi Yot, syd for Hua Hin. Her er det grotten Tham Phraya Nakhon, som er så stor, at man har kunnet bygge et tempel i den.

17)

Det er nemt at komme rundt i Hua Hin, når man bare har en motorcykel. Fem på en motorcykel er ikke et ualmindeligt syn.

18)
Badeferie for hel familien.

19)

do 10); Kite-surfing hedder den forholdsvis nye sport, hvor man lader sig trække af en drage. Farten kommer nemt op over 40-50 kilometer i timen.

20) (kunne også bruges som opslagsbillede)
Lidt uden for Hua Hin venter flere store naturoplevelser. Her er det en bådtur til nationalparken San Roi Yot.

21)

Pa på med alkohol i varmen!

22)
Kurt Kubik har den danske restaurant Jail House, hvor man kan få håndmadder og frikadeller, som vores mor lavede dem.

23)
En hanabe fra Abebjerget spiser hundekiks til stor ærgelse for hundene.

24)
Sådan bor nogle af de mere velstillede udlændinge i Hua Hin. Et hus som disse koster ca. fem millioner kroner.

{plgContentF2cEditArticleButton}{/plgContentF2cEditArticleButton}

Flemming Thomsen

Uddannet cand. phil fra Københavns Universitet. Freelance-redaktør af tidskrifter og magasiner, udarbejdelse af nyhedsbreve, redigering og markedsføring på internettet. Har arbejdet med international ejendomsformidling, virksomhedsrådgivning herunder etablering af udenlandske selskaber, handel på nettet og som iværksætter af netbutikker.

Journalistik og kommunikation: Redaktionsarbejde for Børsen Internet, Bolig Berlin (informationschef og medstifter), Danske Markedsøkonomer, freelanceredaktør af Printeren Sam-Data/HK.

Levering af artikler til Berlingske Tidende, Politiken, Dagbladenes Bureau, BådNyt, UD & SE, Computer Reseller News, svenske, norske, tyske, engelske og australske magasiner etc.

www.deadlinepress.dk