Borgerne flytter på landet - men naturadgangen lukker

Af
  • Mail
  • Deadline Press
Daniel Brøns ved indkørslen til den hyggelige Ejlstrupvej, der tidligere var god til en gåtur ned til skoven. Daniel Brøns ved indkørslen til den hyggelige Ejlstrupvej, der tidligere var god til en gåtur ned til skoven. Deadline Press

Holbæk har stor fremgang i indbyggertallet på grund af den naturskønne beliggenhed. Daniel Brøns er en af dem, der flyttede til kommunen for ti år siden. Det har han fortrudt, for det politiske flertal accepterer, at landskaberne lukker i.

Det er en vred mand vi møder denne eftermiddag i oktober i landsbyen Vipperød, der ligger naturskønt tre kilometer fra Issefjorden og et stenkast fra Fruerskoven. Ikke langt fra byen ligger de såkaldte Midtsjællandske Alper, så elsker man at cykle og har man lyst til at give børnene oplevelser i kano på vandet, virker stationsbyen med skole, hal og to butikker som et godt valg for en familie.
”Det er jo også nogle utroligt flinke mennesker der bor her, så alt i alt har jeg været glad for valget, men der gik ikke så lang tid, før jeg opdagede, at de fleste her holder mere af deres biler end af deres cykler, og for mange stemmer desuden på nogle meget lidt progressive politikere, der godt kan ofre 500.000 kroner på et musikarrangement, men som ikke vil bruge 10.000 kroner på et læs grus til en sti, der kan være til glæde for en hel landsby”, siger Daniel Brøns, der ved sin ankomst til byen kunne benytte tre stier ud af byen på sine cykelture.

Politikere ligeglade
I dag er der ingen stier tilbage, så da kommunen mistede den sidste i oktober, besluttede han som medlem af lokalforum at invitere politikerne fra kommunen på bustur for at bese problemet og bad dem svare, om der burde løsnes bare en anelse på forbuddet mod enhver form for ekspropriation til rekreative formål.
”De lyttede venligt, men selv om jeg gav samtlige deltagere – plus alle politikere i byrådet en kort sagsbeskrivelse, svarede kun to på mit spørgsmål der bare krævede et ja eller et nej til en opblødning af det administrative forbud mod at ekspropiere til stier. Selv politikere, der bor her i byen, vil ikke svare,” siger Daniel Brøns.
Den sidste tabte adgangsvej til naturen var stien ad Ejlstrupvej til Fruerskoven, som blev tabt, fordi lodsejeren ved skoven fik medhold i sin påstand om, at han var nødt til at genoprette det gærde, som stien gennembrød – fordi det – ifølge lodsejeren – var ulovligt nedrevet. Ifølge Daniel Brøns var gærdet lovligt nedrevet, fordi det skete inden 1992, hvor en fredning af gærdet trådte i kraft. Der er mange vidner i sagen, men det har ikke haft betydning i sagen.
”På Facebook spørger folk mig nu, hvornår skoven lukker helt, for alle har opdaget, at tilbagegangen fortsætter. Og forleden blev jeg inviteret til gravøl ved Maglesø, hvor en del af stierne også snart forsvinder. Adgangen til fjorden er også lukket et par steder, hvor man tidligere kunne færdes. Lodsejerne sætter hegn op, fælder træer ind over stierne, sætter ulovlige skilte op eller lukker bidske hunde ud. Men de kan bare gøre det, for med en god advokat og med lidt chikane lykkes det hver gang”, siger han.

Stiplaner og naturpolitik
Daniel Brøns oplever absolut ikke, at lokalfora bliver taget alvorligt, når de rejser spørgsmålet og fortryder, at han har brugt lang tid på at svare på høringer om eksempelvis kommunens stiplan, der blev vedtaget otte år tilbage.
”Det kunne jeg godt have sparet mig. Alle tre stier ud af Vipperød er i stiplanen, der på papiret står ved magt, men som reelt bare er blyantstreger på et kort. Så kan man sidde med viskelæderet og fjerne dem én efter én. Samme dag, som vi tabte sagen om Ejlstrupvej, modtog jeg kommunens ”Naturpolitik” til høring. Det er en totalt joke, når politikken er, at borgerne ikke skal have adgang til naturen”, siger Daniel Brøns, der ikke forstår, at kommunen siden kommunalreformen ikke har eksproprieret så meget som en eneste meter sti imod lodsejerens ønske.
”Det er vanvid, for det skelnes overhovedet ikke mellem om det er en forstyrrende sti, der går ind over en gårdsplads, eller om en et hul i en hæk ved en motorvej 20 kilometer fra lodsejerens gård,” siger han og fortæller, at Isefjordsstien i årevis har manglet et langt stykke i Holbæk Kommune, der som den eneste ikke har villet anlægge stien på grund af lodsejernes modvilje.

Genvej til sportsbyen
Konkret foreslår Daniel Brøns, at politikerne åbner op for en form for hensynsfuld ekspropriation, der tager stilling fra sag til sag.
”I mange år har vi ønsket at genskabe den grønne vej til Holbæk, der både kunne give os og borgerne fra Tølløse en kortere vej til Sportsbyen ad Vipperød Mark, men selv om den kunne genskabes langs motorvejen og banen langt fra bebyggelse, så skal vi spørge fire lodsejere, inden det kan realiseres”, siger Daniel Brøns.
”De fire lodsejere ville jo være meget mere åbne for diskussion, hvis de vidste, at kommunen kunne finde på at tvinge et kompromis igennem, og stien ville jo ikke genere nogen, siger Daniel Brøns, der er ved at være træt af at kæmpe.
”Jeg kender flere, der ikke gider lægge deres kræfter i det her længere. Men flertallet må vel drømme om et samfund som i USA, hvor alle borgere kører i bil, når de skal rundt eller ud i det grønne, eller også er de simpelthen i lommen på lodsejerne. Jeg kan ikke finde anden forklaring,” siger Daniel Brøns, der ofte vælger at køre til Københavnsområdet, når han skal ud at cykle.
”Det er lidt mærkeligt at indrømme, at det er federe at køre rundt i hovedstadsområdet, men man bliver simpelthen i bedre humør af det, når man ved, at politikerne her med hjertet ønsker, at deres borgere kommer ud og rører sig i det grønne. I Holbæk har de bygget en sportsby, som ligger langt fra offentlig transport, og det er åbenbart planen, at man skal køre dertil i bil, for stier kommer der ingen af selv om de kunne etableres for en slik. 

Flemming Thomsen

Uddannet cand. phil fra Københavns Universitet. Freelance-redaktør af tidskrifter og magasiner, udarbejdelse af nyhedsbreve, redigering og markedsføring på internettet. Har arbejdet med international ejendomsformidling, virksomhedsrådgivning herunder etablering af udenlandske selskaber, handel på nettet og som iværksætter af netbutikker.

Journalistik og kommunikation: Redaktionsarbejde for Børsen Internet, Bolig Berlin (informationschef og medstifter), Danske Markedsøkonomer, freelanceredaktør af Printeren Sam-Data/HK.

Levering af artikler til Berlingske Tidende, Politiken, Dagbladenes Bureau, BådNyt, UD & SE, Computer Reseller News, svenske, norske, tyske, engelske og australske magasiner etc.

www.deadlinepress.dk