Sådan ombygger man sin bil til en monster truck

Af
  • Mail
  • Deadline Press
For at komme til at sidde i førersædet, må man kravle ind bagfra. Der er ingen døre! For at komme til at sidde i førersædet, må man kravle ind bagfra. Der er ingen døre! Foto: Ree Media/Deadline Press

Din familiebil ude i carporten kan på nogle få uger forvandles til et monster. Her følger en hurtig opskrift fra USA og Australien.

REPORTAGE: F. THOMSEN

Monster Trucks er noget man bygger. Ofte tager man udgangspunkt i lastbil, en 4-hjulstrækker eller man bygger den helt op fra bunden, som de gør hos den amerikanske producent ”Bigfoot 4x4 St Louis Missouri”.

Når man ser en bigfoot truck, der ruller gennem trafikken, så er den næsten altid kommet til verden som almindelige indregistrerede køretøjer, indtil en motorkyndig nørd – formodentlig en kæmpe med store muskler og underbid – får den idé, at stort er godt og større endnu bedre.

Første skridt på vejen til din egen monster truck er at vælge en donor-bil. Et godt udgangspunkt er enten en lastbil, hvor det er nemt at skaffe sig dele eller en af de større amerikanske 4WD pickupper som fx en Ford F350, da monster-trucks stort set altid er 4-hjulstrækkere.Big foot klare stillevejens vejbumb

En japansk pickup som Toyota eller Nissan kan også bruges, men man risikerer at få problemer med motorrummets størrelse, når du skal finde plads til en stor GM, Ford eller Dodge motor med muskler.

Har du valgt en lastbil som donorbil, så regn ikke med, at du kan bruge en masse af de eksisterende dele. En monster truck er noget helt andet, men du vill sandsynligvis genbruge nogle af delene fra transmissionen og monteringsbeslag. Og det er værd at tage med, men at bygge en monster truck er sjældent noget , man kan gøre på et lavbudget. Det kræver kugler!

Når donerbilen er blevet skrællet fra hinanden, så er tiden kommet til at genopbygge din helt egen monster truck!

De store dæk

Først skal der vælges dele. I amerikanske tidsskrifter for off road og 4-hjulstrækkere kan du finde annoncer for leverandører, der sælger stumper til monster trucks. Du kan også søge på internettet. Et godt råd er at gå efter samme fabrikation, så delene fungerer sammen.

003 IMG 0443Da monster trucks er 4-hjulstrækkere, så skal forreste og bagerste differentialer være gearet ens, så man undgår skader på dyre komponenter. Suspensionen vil blive hævet 1-1,20 meter eller mere i forhold til fabrikshøjden. Det vil kræve længere drivaksler.

005 IMG 0451Når suspensionen, styretøj og relaterede komponenter er blevet opgraderet, skal du vælge dæk, der matcher. Det er lettere at finde dæk og fælge, som passer til dit køretøj, end det er at starte med at montere store dæk og derefter dimensionere alle de styrende dele.

Når du skal opgradere motor, transmission og aksler til nye styrker, så vil Internettet og off road tidsskrifter igen være uvurderlige ressourcer. Når du opbygger motoren, vil du næsten helt sikkert få brug for en kompressor, som passer til lav-kompression stempler, særlige knastaksler og øget kapacitet for bundkarret. Motoren kan koste en bondegård, men en større eller opgraderet motor er nødvendig for at få hestekræfter nok. En monster truck er langt tungere at flytte rundt end en standard lastbil alene af det faktum, at monstret kører med fire overdimensionerede og overvægtige dæk.

002 IMG 0463Sikkerheden skal være i top. Især hvis det er en monster truck til shows. Der er altid et forstærket bur om førerhuset, ligesom der er installeret en nødstop for brændstoffet og dertil de obligatoriske fem-punkts racing seler – og fører og eventuelle passagerer har hjelme på.

Flyver 60 meter

Er man frisk på kun at beholde skallen af donor-bilen, ja, så kan man i princippet bygge sin monster-dyt af hvilken som helst bil. Lidt i stil med den monster truck, du ser her på siden. Donerbilen er en gammel australsk ’Holden’, der minder om 60’ernes Folkevogn. Det er kun karosseriet, man har beholdt. I motorrummet har ejeren, Monster Truck Show Australia, lagt en en benzindrevet supercharged GM BIG block på syv liter. Sådan en fætter laver snildt 600-700 hestekræfter, så der er noget at arbejde med, når showet løber af stablen.

007 Big Foot Monster Truck Fun Spot USA KissimmeeNu må vi så aflive den myte om, at det er kæmper med underbid og manglende pløkker, som bygger monster trucks. Hos amerikanske ”Bigfoot 4x4 St Louis Missouri” har motoreksperter arbejdet  med monster trucks i over 25 år. De udvikler dem helt fra bunden, og teknologien er på ’state of the art'-niveau.

Amerikaneren Bob Chandler bliver anset for at være forfaderen til alle monster trucks. Tilbage i 1974 begyndte han at eksperimentere med stadig større hjul og dæk til 4-hjulstrækkere, deraf navnet ”Bigfoot”. En dag blev han inviteret til det prestigefyldte motorshow Pontiac Silverdome.

Da han tromlede hen over en række af parkerede biler i arenaen fik han et stående bifald af 65.000 tilskuere. Monster trucks alias bigfoots røg direkte ind i hjertekulen på de motorglade amerikanere.

I 1988 udviklede Patrick Enterprises et standard monster-karrosseri bygget af 210 mm stålrør, og med udviklingen af planetgear, hvor man har flere tandhjul monteret i hjulet til at imødegå problemer med vridmomentet begyndte teknologien at blive stadig mere avanceret.

Publikum ville se spring, hop og kolbøtter – og det stiller enorme krav til teknikken. Udviklingen af nitrogengas-støddæmpere er en historie for sig, men netop disse gør det muligt for monster trucks at lande efter et hop på fx 30-40 meter og køre videre.

Monster trucks til shows i USA har gerne en acceleration på 0-100 km/t på tre sekunder, og de hurtigste af dem kan springe over 60 meter i længden!

”Jeg har stadig ondt i mine indre organer”, siger Dan Runte, som i 1999 i Tennessee fløj 61,6 meter hen over et parkeret passagerfly i sin monster truck.

 010 monster truck big pete

Fakta

Typisk 4WD Pick-up

Højde: 1,8 m

Bredde: 2 m Vægt: 1800 kg

Heste: 230 hk

Acc. 0-100 km/t på 12 sek.

 

Typisk monster truck

Højde: 3 m

Bredde: 3,8 m

Vægt: 4500 kg (dæk 900 kg)

Heste: 1500 hk Acc. 0-100 km/t på 3 sek.

Her kan dele til monster trucks købes:

L.A. Supertrux Ltd, Telephone: 07970 638934. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

 

 

 

 

Flemming Thomsen

Uddannet cand. phil fra Københavns Universitet. Freelance-redaktør af tidskrifter og magasiner, udarbejdelse af nyhedsbreve, redigering og markedsføring på internettet. Har arbejdet med international ejendomsformidling, virksomhedsrådgivning herunder etablering af udenlandske selskaber, handel på nettet og som iværksætter af netbutikker.

Journalistik og kommunikation: Redaktionsarbejde for Børsen Internet, Bolig Berlin (informationschef og medstifter), Danske Markedsøkonomer, freelanceredaktør af Printeren Sam-Data/HK.

Levering af artikler til Berlingske Tidende, Politiken, Dagbladenes Bureau, BådNyt, UD & SE, Computer Reseller News, svenske, norske, tyske, engelske og australske magasiner etc.

www.deadlinepress.dk