Mercedes slår vingerne ud mod det elektriske marked

Af
  • Mail
  • Deadline Press

Verdens hurtigste serieproducerede el-bil: Mercedes AMG SLS EV er den hurtigste og mest kraftfulde med en motor på 740 hk. Denne motor anvendes også af en speedbåd!

Af Flemming Thomsen
De fleste tænker på Tesla Roadster, når snakken falder på el-sportsbiler. Og det er da også en lækker lille sag, som smutter fra 0 til 100 km i timen på bare 3,7 sekunder. Men nu har den fået en storebror i Mercedes SLS AMG EV – også kendt som ”Mågevingen”.
Den elektriske Mercedes har fire synkrone motorer, som giver en samlet effekt på 552 kW. Det svarer til 740 hk. Og den har et drejningsmoment på 1000 Nm. Den går fra 0 til 100 km/t på 3,9 sekunder, og er altså en anelse langsommere end Tesla Roadster Sport. Til gengæld rammer Mercedes-bilen med lethed en topfart 250 km/t, hvor limiteren træder i kraft. Tesla har ”kun” 299 hk at gøre godt med og en topfart på 200 km/t.
Mercedes_SLS_electricSå når vi taler om de serieproducerede el-biler, som privatpersoner kan købe, så er det Mercedes elektriske mågevinge, som flyver højest. Det skyldes ikke mindst en gigantisk batteripakke på 864 væskekølede lithium-ion batterier. Batterierne sparker med en spænding på 400 volt og tilsammen leverer de 60 kilowatt-timer.
"SLS AMG Coupé Electric Drive udlægger nye standarder for de elektriske biler. Det er den kraftigste mågevinge-model nogensinde og viser Mercede-AMGs evne til at levere innovative løsninger”, siger Ola Källenius, bestyrelsesformand for Mercedes-AMG GmbH.
Han peger på el-mågevingens ”KERS system”, som er hentet fra Formel-1 racere. Det er et system, som opsamler bevægelsesenergi fx ved opbremsninger, der så kan genanvendes til acceleration. Og med flere tal, så yder hver af de fire motorer 13.500 rpm - omdrejninger pr minut.
004 Mercedes Benz SLS AMG E CELLMotorene er placeret ud for hver deres hjul med individuelt transmissionssystem og stødstænger, som igen er hentet fra Formel-1 biler. Mercedes har virkelig haft ambitionerne i flyvehøjde. Man har også udviklet en speciel “SLS eSound”, som varierer: Bilen skifter lyd, når man starter, cruiser ud af landevejen og speeder man op ved en overhaling, så kommer der en afdæmpet og rolig snurren, mens en opbremsning har en anden lyd.

Roser fra Top Gear magasinet

En stor del af karrosseriet er bygget op af det stærke og lette materiale kulfiber-kompositter. I dag kan disse kompositter være 100 gange stærkere end stål alt efter nanoteknik og fiberretning. Og kulfiber er nødvendigt for at bringe vognens vægt ned.

005 SLS E Cell powertrain 16En hurtig-racer må ikke være for tung, og pakken med batterierne vejer over 600 kilo! Altså ned med vægten, selvom de fire elektriske motorer så ikke vejer mere end omkring 200 kilo tilsammen.
El-mågevingens samlede vægt er 2095 kg. Lidt over to tons. Og det er 100 kilo lettere end 85-kwh Tesla Model S. Til gengæld er den knap 500 kg tungere end den tilsvarende benzindrevne SLS AMG.
Mercedes el-mågevingen har en rækkevidde på 250 km og en opladning tager tre timer med en 22 kW 3-fase oplader, og ellers vil det tage op mod 20 timer med et almindeligt el-stik i husstanden. Når det gælder miljøet kan race rundt i den dagligt med ren samvittighed. Den er praktisk talt uden lokalt udslip af CO2. Ingen kulsorte fodspor i atmosfæren.
006 Mercedes Benz SLS AMG E Cell 015 9555Sammenlignet med SLS AMG Coupé Black – den benzindrevne søster – så er accelerationen henholdsvis 3,9 sekunder og 3,6 sekunder på 0-100 km/t. Det er næsten ikke værd at skrive hjem om. Den sorte benzin-søster kan dog komme op på 315 km/t, hvor den elektriske er begrænset elektronisk til 250 km/t. Den sorte AMG har en 6,3-liters V8 motor, der genererer et output på 464 kW (631 hk) og 635 Nm i drejningsmoment. Så den elektriske AMG har en kraftigere motor og slår de traditionelle mågevinger på hestekræfter og ikke mindst med et drejningsmoment på 1000 Nm.
For nylig kørte den racerbanen Nürburgring Nordschleife rundt på 7:56.234, og det er den hidtil bedste tid for en el-dreven bil.
Det internationale bil-magasin Top Gear giver den da også roser med på vejen. De skriver, ”at hvor SLS Black seriens sportsvogne ofte føles lidt tunge i antrækket, så opleves den elektriske udgave pludselig som en super-skarp sportsbil”. Det er ganske pæne ord fra det ellers top-kritiske magasin.
007 Mercedes Benz SLS AMG E Cell 013 2774Prisen for denne miljørigtige Mercedes svarer til et større parcelhus: 416.500 euro. Det er lidt over tre millioner kroner. Men hvis man nu alligevel er oppe i den liga, så kunne man jo passende anskaffe sig el-mågevingens kusine, som er en superslank Cigarette-båd fra USA: Cigarette AMG electric drive project er dens fulde navn. Den skriggule båd har fået lagt tre Mercedes AMG SLS EV-motorer ned i bagsmækken. Og det har givet knald på.

Mercedes står bag verdens hurtigste el-båd

010 cigarette amg electric drive conceptDen gule ”Cigarette” er verdens hurtigste elektriske båd med en topfart på 160 km/t. Alle dele til drivaggregatet kommer fra Mercedes: Motorer, gear, transmission, lithium-ion batterier og AMG Powertrain controller (APC). Hver af de 12 elmotorer leverer 138 kW i effekt (185 hk) og 250 Newtonmeter i omdrejningsmoment.
Det betyder, at denne elektriske speedbåd har i alt 2220 hk og et drejningsmoment på 3000 Nm. Batteripakken i båden er fire gange så stor som i bilen, men der er malurt i bægeret. De elektriske motorer æder batteriernes energi på 240 kWh på ca. 10 minutter, hvis man sejler for fuld skrue. Der er jo tolv motorer, hvor bilen kun har fire.
Men båden er et projekt, og som med de elektriske fartøjer på landjorden, så er det største problem, hvordan man kan have tilstrækkelig energi i tanken, når man er elektrisk. Men det skal nok komme. Og Mercedes i Affalterbach og udviklingsafdelingen i Brixworth i England viser i øjeblikket vejen for fremtidens sportsbiler.

SPECIFIKATIONER

MERCEDES-BENZ SLS AMG EV
Længde: 4,63 m
Bredde: 1,93 m
Højde: Coupe 1,26 m
Vægt: 1620 kg
Topfart: 250 km/t
Acceleration: 3,9 sekunder 0-100 km/t
Motor: 4 el-motorer, der hver udvikler 128kW, i alt 740 hk
Drejningsmoment: 1000 Nm
Tank: 864 lithium-ion batterier på tilsammen 60 kWt
El-forbrug: 60 kWt vil koste ca. 120 kr.
Rækkevidde: 250 km
Pris: 416.500 Euro

009 amg cigaretteSPECIFIKATIONER
CIGARETTE AMG ELECTRIC DRIVE CONCEPT
Længde: 11,46 m
Bredde: 2,44 m
Dybgang: 0,69 m
Vægt: Bådens vægt + 548 kg elmotor + 2240 kg batterier
Motor: 12 elmotorer 400 volt, der udvikler 128kW hver eller i alt 1656 kW svarende til 2200 hk.
Drejningsmoment 3000 Nm
Topfart: 160 km/t
Tank: 3458 lithium-ion batterier på tilsammen 240 kilowatttimer
El-forbrug: Ved 100 km/t ca.25 minutters sejlads. Genopladning: Syv timer
Pris: ca. 535.000 dollar

EFFEKT OG ENERGI
EFFEKTENHEDERNE:
1 kW svarer til ca. 1,36 hk
1 hk svarer til ca. 0,736 kW

ENERGIENHEDEN:
1 kWh (kilowatt-time) er effekten 1 kW udført i 3600 sekunder (3,6 MJ)

POWERTRAIN = drivaggregatet svarende til motor, gear og transmission.
Billedtekster

012 blue Mercedes SLS AMG EV

Flemming Thomsen

Uddannet cand. phil fra Københavns Universitet. Freelance-redaktør af tidskrifter og magasiner, udarbejdelse af nyhedsbreve, redigering og markedsføring på internettet. Har arbejdet med international ejendomsformidling, virksomhedsrådgivning herunder etablering af udenlandske selskaber, handel på nettet og som iværksætter af netbutikker.

Journalistik og kommunikation: Redaktionsarbejde for Børsen Internet, Bolig Berlin (informationschef og medstifter), Danske Markedsøkonomer, freelanceredaktør af Printeren Sam-Data/HK.

Levering af artikler til Berlingske Tidende, Politiken, Dagbladenes Bureau, BådNyt, UD & SE, Computer Reseller News, svenske, norske, tyske, engelske og australske magasiner etc.

www.deadlinepress.dk