Sådan indspiller du musik på computeren

Af
  • Mail
  • Deadline Press
Den professionelle producer Jack Evgeny i sit studie. Han sælger sin musik på nettet, som han producerer i sit hjemmestudie. Han spiller akustisk- og elektrisk guitar, bas og resten er digitalt input fra lydbibliotekerne Den professionelle producer Jack Evgeny i sit studie. Han sælger sin musik på nettet, som han producerer i sit hjemmestudie. Han spiller akustisk- og elektrisk guitar, bas og resten er digitalt input fra lydbibliotekerne Foto: Deadline Press

Sådan laver du dit eget hjemmestudie: Om udstyr, programmer og indspilning af din egen musik.

De mest kendte musik-applikationer er Garageband/Logic, Magix, Studio One, Cubase, Cakewalk/Sonar og Pro Tools. Alle bliver opdateret jævnligt, programmerne ”henter inspiration” fra hinanden ved opgraderinger, og de respektive lydbiblioteker bliver større og større.

– Wauw! Det lyder jo godt. De fleste bliver glædeligt overrasket over, hvor nemt og sjovt det er at skabe musik på computeren. I dag er der kommet apps og applikationer, hvor man kan komme til at lyde som et helt band, selv uden at kunne spille et instrument. Men kigger vi de professionelle musikere og producenter over skulderen, så anvender de en software, som kræver musikalsk indsigt og lang tids øvelse, hvis man skal udnytte programmet fuldt ud.
De mest kendte musik-applikationer er Garageband/Logic, Magix, Studio One, Cubase, Cakewalk/Sonar og Pro Tools. Alle bliver opdateret jævnligt, programmerne ”henter inspiration” fra hinanden ved opgraderinger, og de respektive lydbiblioteker bliver større og større.
Garageband hører til de mest enkle, og følger med alle nye computere fra Apple, der kører på operativsystemerne OS X samt iOS som app til iPhone, iPad og iPod. Det er gratis i AppStore for alle iOS 7 kompatible enheder, men yderligere instrumenter og lyde skal købes. Med en ny funktion ’Live Loops’ kan man spille på virtuelle instrumenter og hente rytmer – og indspille, mens man sidder i bussen eller toget.
002 audio interface IMG 9563De fleste foretrækker dog at have fingrene på et instrument. Garageband har et indbygget audiointerface, så man kan plugge sit midi-keyboard direkte ind, finde instrumenter, effekter og rytmer i lydbiblioteket og begynde en optagelse på op til 32 spor. Faktisk alt rigeligt til at afprøve sig selv som kommende hitmager eller producent på den musikalske stjernehimmel. Der findes programmer, som kan downloades, så windowsbrugere også kan anvende Garageband.
Vil man have et musikprogram med flere spor, flere redigeringsfunktioner og tilgang til et enormt lydbibliotek, så er Apple Logic en oplagt overbygning til Garageband. Logic Pro X sælges i Apples Appstore som download for 1.549 kr. i version 10.2.1. Den store udgave inkluderer med nogle tilvalg 80 plug-ins til lydredigering, 1.000 forskellige instrumenter og 20.000 loops, Mainstage og Waveburner.
Logic understøtter ikke længere 32-bit plug-ins, kun 64 bit. Programmet kæmper lidt med et ry for at crashe, men det er de ikke ene om. Fagbladet musikeren har for nylig testet programmet på en MacMini 2.3 GHz Intel Core i7 og 16 GB RAM, hvor softwaren ”har kørt flinkt og upåklageligt”. Programmet bruges af professionelle musikere og er især velegnet til elektrorock, DubStep, hip hop og i den nyeste popmusik. Trommeloopet på Rihannas hit ”Umbrella” er lavet i ”Vintage Drum Kit” fra Logic.

STUDIO ONE FRA LOUISIANA

Studio One fra amerikanske PreSonus er ofte rost som et let tilgængeligt og kreativt software til musikproduktion for både de mindre øvede og professionelle. Den seneste version 3 opererer på OSX og Windows og byder bl.a. på et 20 GB state-of-the-art lydbibliotek, ny sampler og en ny virtuel synthezizer. Prisen ligger på ca. 3.000 kr. og 1.100 for en opdatering.
Den Windowsbaserede, tyskproducerede Magix Music Maker er rettet mod nybegyndere og førstegangsbrugere. Det har 99 spor, men kun 11 virtuelle instrumenter, et hav a loops, så for 449 kr. kan man begynder at producere musik med drag & drop funktioner – helt uden forkundskaber. Det er også mulighed for at tilslutte egne instrumenter. En 2016 Live version af Magix koster 749 kr. og har så lidt flere muligheder for at lege musiker selv uden at kunne spille et instrument.
001 Jack IMG 9570Cubase, grundlagt i 1986 af tyske Steinberg, er et af de mest veletablerede programmer til brug for musikere og komponister. Programmet understøtter både MIDI (Music Instrument Digital Interface) som Audio ligesom de fleste andre musikprogrammer. MIDI er en industristandard, som tillader computere, synthesizere, lydkort, trommemaskiner og andre elektroniske instrumenter at ”tale” sammen. Cubase har på verdensplan over 1,5 mio. brugere, og i Danmark udveksler brugerne erfaringer på Facebooksiden ’Cubasebrugere i Danmark’. Priser: Cubase Elements: 740 kr. Cubase Artist: 1.858 kr Cubase Pro 3.350 kr. de to sidste, når man opgraderer fra Elements.
Cakewalk var for mange musikere det første, man anvendte til at skabe musik på PC’en i 1980’erne. Firmaet, ejet af Roland, ligger i Boston og er i dag mest kendt for deres avancerede musikapplikation Sonar, der fås i tre udgaver; Artist til 700 kr. Professional til 1400 kr. og Platinum til 3500 kr. Rabat tilbydes, hvis man opgraderer til en af de tre. Allerede med ’Artist’ får man ubegrænsede lyd- og midispor, mixer med EQ, videosupport, 11 virtuelle instrumenter, 19 lydeffekter og et præmieret ’Skylight User Interface’.
På Cakewalks hjemmeside kan man i detaljer se forskellen på de tre Sonar-udgaver. Især i udlandet er Sonar populært med millioner af brugere verden over, mens det i Danmark har hård konkurrence fra især Studie One, Logic, Cubase og Pro Tools.


DE PROFESSIONELLES VALG

Det californiske Pro Tools, udviklet på Berkeley Universitet i 1984, anses for at være de professionelle musikere og producenters foretrukne værktøj. Det er kompatibel med både Mac og Windows og firmaet bag hedder Avid Technology. Det meste af den moderne verdens musik, lydspor til film og games er lavet i Pro Tools. Lydsiden fra filmen Avatar og computerspillet Guitar Hero er begge skabt i Pro Tools.
Pro Tools brugerflader er ligesom de fleste digitale audio-workstations opbygget grafisk som en flerspors båndoptager og mixer med et væld af ekstra digitale funktioner. Programmet understøtter 16-, 24-, 32-, og 64-bit float lyd ved samplerates op til 192 kHz og kan håndtere WAV, AIFF, AIFC, mp3, Windows Media Audio (WMA), og SDII lydfiler og QuickTime-video filer. Applikationen er udstyret med tidskode, tempo, taktvalg, copy-paste funktioner, effekter og mulighed for surround sound.
Den seneste version Pro Tools 12 lægger op til online-samarbejde på en helt ny måde, hvor sessions, tracks og idéer kan deles mellem musikere og producenter over hele verden.
Morten Wittrock arb i sit studie Fotograf Tonny Hoppe NFX3658Den danske komponist, musiker og producer Morten Wittrock har arbejdet med Pro Tools de sidste 12 år i sit studie Crawfish Music. Og han deler netop filer med amerikanske kolleger i USA ved at udveksle MIDI-filer og andre filer optaget i Pro Tools over internettet.
– Når jeg før i tiden skulle sende en optagelse fx en keyboard-solo til USA, gik jeg i studiet og fik den indspillet. Det kostede mig nemt 2000 kr. så det var grunden til, at jeg fik mit eget Pro Tools studie. Jeg har Pro Tools 12 på min 64-bit Mac og har en version 10.2 på en mindre bærbar Mac til at optage live ved vores koncerter. Jeg valgte Pro Tools, fordi det var bedst til analoge optagelser, som jeg brugte i starten. Men i dag indspiller og sender jeg hellere midi-filer, som er nemmere for mine kunder at redigere ind i deres produktioner. Samtidig giver det et utal af muligheder for frit at vælge den lyd på instrumentet, man ønsker. Jeg opdaterer mit lydbibliotek løbende, for der kommer hele tiden nye lyde ikke mindst inden for keyboards, og lyde bliver faktisk forældede hen af vejen, siger Morten Wittrock, der sidste år vandt en pris for ”Året rockabilly album i USA” og her til foråret skal til Texas for at producere et album for et amerikansk rockband. I Danmark spiller han sammen med bluessangeren Jes Holtsø i deres fælles band.
Pro Tools opdaterer jævnligt deres instrument plugins og leverer nye lyde til lydbanken. Her nogle eksempler: Boom trommemaskine, DB-33 orgel, miniflygel, Structure Free sampleplayer, Vacuum monofonisk rørsynthesizer, Xpand 2 multitimbral synth. Der medfølger i alt 60 virtuelle instrumenter samt effekter og utility plugins. Pro Tools 12.2 koster ca. 4500 kr. Eller man kan vælge et abonnement, der starter fra ca. 200 kr. om måneden. Programmet kræver mindst Windows 7, 64-bit med en Intel Core i5 processor, 4 Gb ram – og en tilsvarende styrke, når vi taler Mac.
Flere af musikprogrammerne, fx Magix Music Maker, kan downloades gratis for en 30 dages test-periode. Man kan også finde gratis ’open source software’ på nettet, som Audacity, der er skabt af frivillige under GNU General Public License. Audacity tilbyder optagelse på flere spor og redigeringsfaciliteter, nemt at bruge og kører på Windows, Mac OS X, GNU/Linux og andre operativsystemer. Interfacet er oversat til flere hovedsprog.
Lad os til sidst også lige nævne Ableton Live, som blev udviklet i Berlin i 1999. Det er populært blandt electronica-musikere, er loopbaseret og koster knap 3.000 kr. Den nyeste største udgave Live 9.6 er ud over hjemmestudiebrug også meget velegnet til livebrug.
Har du brug for ekstra gode trommepads, så anbefaler fagbladet Musikeren det svenske firma Toontrack, som producerer trommesoftware af højeste kvalitet og er et godt supplement til de fleste programmer på markedet. Grundudgaven af Toontracks EZ Drummer koster ca. 849 kr.

FAKTA:

Sonar Platinum, Professional, Artist, windowsbaseret, systemkrav:
Platform: PC med Windows 7 eller 8 (32-bit or 64-bit). Mindst 2.6 GHz Intel eller AMD multi-core processor. (Intel i5 eller AMD A10 APU og gerne hurtigere).
Display mindst 1280-768, 1920x1080 resolution anbefales.
RAM: Mindst 4 Gb
Sælges som download, hav en god forbindelse – Platinum fylder ca. 6 Gb.
Audio Interface: ASIO compatible hardware anbefales.
Pris: 700- 3.000 kr.

Logic Pro X, Mac-baseret, systemkrav:
Platform: Mac med OS X v10.8.4 og højere. Kræver 64-bit Audio Units plug-ins.
Display mindst 1280-768 gerne højere
RAM: Mindst 4 Gb
Sælges fremover kun i Apples Appstore som download.
Version: 10.2.1. Downloadstørrelse: 1.30 GB
Audio Interface: Et populært valg er Focusrite Scarlett 2i2.
Pris: 1.549,- kr.

Pro Tools First 12, window og mac, systemkrav:

Pro Tools First er gratis at prøve til at lave maksimum tre sange/sessions. Det kan downloades på Pro Tools hjemmeside. Man skal have et USB audio interface, hvor Avids egne Mbox anbefales. Selv uden et fysisk instrument kan man skabe musik med virtuelle instrumenter, og ved hjælp af en MIDI Editor kan man sætte noder. Man kan anvende op til 16 lydspor i denne Pro Tools First for førstegangsbrugere.

Mac platform:
Intel® Mac with Mac OS X 10.9-10.9.5, 10.10-10.10.5 or 10.11-10.11.1
Processor: Intel® Core 2 Duo processor
RAM: 2GB (4GB anbefales)
Display Minimum 1280-768
Downloadstørrelse: 15 GB diskplads for installation
USB-port, FireWire-port or Thunderbolt-port for CoreAudio-supported audio device

Windows platform:
Intel® PC with Windows 7 64-bit (Home Premium, Professional and Ultimate Editions) or Windows 8/8.1 (Standard and Pro Editions)
Processor: Intel® Core 2 Duo processor
RAM: mindst 2GB (4GB og mere anbefales)
Display: Minimum 1280-768
Download: 15GB disk space for installation
Audio interface: USB-port or FireWire-port for ASIO-supported audio device

Hardware til musikproduktion

COMPUTER

Det kan være smart at bruge en bærbar, da man så kan tage ”sit studie med sig sig” og fx lave optagelser i øvelokalet eller på et job. Jo nyere version af et musikprogram, du installerer, jo mere opdateret bør din computer være. Dog kan man sagtens teste flere af programmerne med en ”almindelig lidt ældre PC”. Eksempelvis med windows 7, Intel core i3, 32-bit, 4 Gb RAM og 30-40 Gb fri plads på harddisken.
De nyeste versioner fra Logic, Pro Tools og andre er dog lagt an på 64-bit, minimum 4 GB of RAM og for Mac OS X version 10.8.4 og gerne nyere. Et svensk firma, Frost ACM, har specialiseret sig i at bygge computere til musikproduktion.


AUDIO INTERFACE (Lydkort)
Audio Interface er et lydkort, som sørger for, at dine analoge signaler fra guitaren og mikrofonen bliver omdannet til digitale signaler, der kan lagres på computeren. Og når de afspilles bliver sendt ud som analoge signaler i fx dine hovedtelefon. Det er en god idé at købe det audio interface, som producenten af din musikapplikation anbefaler, fx tilbyder producenten af Pro Tools en Mbox 2 Pro med to simultane indgange (2x2 in/out), og de to ting spiller så at sige naturligt sammen. Skal man optage et band live, kan man kombinere sit audio interface med en mixer med fx 16 spor.
Nogle lydkort har også en MIDI-indgang, hvilket er praktisk hvis ens keyboard ikke har en USB/MIDI-udgang, og de fleste audiointerfaces kommunikerer med computeren via USB 2.0. Udvalget af Audio Interfaces er stort, og man kan i dag få et for under 1000 kr. i en udemærket kvalitet.

MIDI-KEYBOARD/CONTROLLER
004 midi keyboard IMG 9561Et USB/MIDI-keyboard har ingen lyde i sig selv, men fungerer på samme måde som et tastatur. Med et MIDI keyboardet kan man producere de lyde, man ønsker fra virtuelle instrumenter og fra installerede lydbiblioteker. Udbuddet er stort, så tjek antal og kvaliteten af tangenterne, om keyboard'et har trommepads til at lave trommer med, og om der er ekstra kontrolfunktioner. Man kan også købe et keyboard med lyde, som har MIDI in/out, og som kan tilsluttes computeren direkte via USB-kabel. Og man kan tilføje en MIDI-controller som en selvstændig enhed. Regn med 700-1500 kr. for et MIDI-keyboard.

MIKROFON OG INSTRUMENTER
005 mikrofonEn god studiemikrofon kan fås for ca. 600-900 kr. Shure SM58 til 900 kr. er en af de mest populære mikrofoner til livejobs og den fungerer fint i et hjemmestudie. Man kan også få mikrofoner med indbyggede lydkort i dag, så de kan tilsluttes computeren direkte. Studiemikrofoner af typen kondensator anvendes sammen med en forforstærker/preamp og skal ofte have en drivspænding herfra også kaldet phantompower, som kan slås til eller fra på dit audio interface.

MONITOR HØJTTALERE
En aktiv studiemonitor er en højttaler, som har forstærkeren indbygget i sit kabinet. Studiehøjttalere er specifikt designet til produktion af musik og lydspor på film, reklamer, tv-radio osv. De anvendes hvor en akkurat lydgengivelse har højeste prioritet, og har, modsat hi-fi højttalere, en væsentlig fladere, og mere ærlig respons. De har tillige et nærfelt, så man kan sidde tæt på dem og arbejde med lyden. Budget ca. 2500 kr. for eksempelvis et par Monitor Yamaha HS80M.

HOVEDTELEFONER

Hovedtelefoner ca. 500-700 kr. kan være åbne eller lukkede omkring ørene.

 

SÅDAN KOMMER DU I GANG

Et hurtigt slag på lommeregneren viser, at der i alt skal investeres for 5-6.000 kroner for at audio interface, midi-keyboard, mikrofon, monitorer og hovedtelefon for at komme i gang. Dertil kan man så vælge en 30 dages gratis prøveperiode på softwaren, som fx er gratis hos Pro Tools, Magix m.fl. Eller man kan købe musiksoftwaren for mellem 750-4.500 kr alt efter, hvilket produkt man vælger.
Du begynder med at indlæse applikationen og det tilhørende lydbibliotek.
En god stor monitor på 19-21 tommer og gerne større anbefales, da redigerings-skærmbilledet og mixeren ofte har mange detaljerede funktioner, der skal betjenes med museklik.
Du tilslutter dit audio interface fx en Mbox 2 Pro med det medfølgende USB-kabel. Den får strøm fra computeren, og driverne til Mboxen skulle være indlæst, da du installerede programmet. Bag på den er der udgange til dine studie-monitorer, på fronten en jack ¼ indgang til hovedtelefonerne, og du kan nu plugge din mikron og instrumenter ind – også på bagsiden af Mboxen.
Du hører nu dit instrument i hovedtelefonerne og kan indstille lydstyrken på fronten af Mboxen, din mikron skal måske have phantom power, før der er lyd igennem.
Et godt råd er at starte enhver musikproduktion med et click-track. Du finger-trommer tempoet på en tangent på det almindelige tastatur og afsætter et grundspor til dit click-track. Du kan nu indspille dit første instrument på det næste spor eller måske begynder du med en trommerytme – i hvert fald er du nu allerede i gang med din første produktion.

Pro Tools for begyndere

008 Box Pro Tools IMG 9583Her skal blot give en hurtig introduktion til en meget enkel Pro Tools produktion.

1)
Vi åbner for en ”ny session” i programmet Pro Tools. Navngiv din session.

007 Box Pro Tools Screenshot 2016 02 19 04.31.25

2)

Lav et click-track ved at vælge ’Track’ eller måske har programmet allerede åbnet et spor til click track. Du hører click-sporet gennem dit audio interface, så derfor skal du have dine hovedtelefoner tilsluttet, så du selv kan sætte tempoet.

009 Box Pro Tools Screenshot 2016 02 19 04.373)

En række spor ligger allerede klar til dig, når du åbner ny session, så det næste kunne være at indspille en akustisk guitar ved at tilslutte en mikrofon mic/line, og huske at den kanal aktiveres på bagsiden af din Mbox via en lille knap (v48). Hvis du vil have stereolyd via en mikrofon, skal du bruge en stereomikrofon. Ellers skal du skrive den samme del på to separate spor for at efterligne stereo optagelse.

4)

010 Box Pro Tools Screenshot 2016 02 19 04.43

På computerskærmen: Husk at vælge "Show Edit " og "Show Mix", så du kan se dem begge ved siden af hinanden på skærmen uden at skulle klikke frem og tilbage.
Klik på sporet, så det hightlightes” i din editor-vindue. Og klik på den røde knap (r) i dit transport vinduet også. Du skulle nu kunne høre mikrofonen i dine hovedtelefoner – og dermed være klar til optagelse ved at trykke på play-knappen.

5)

011 Box Pro Tools Screenshot 2016 02 19 04.49Du kan afspille optagelsen ved at bruge transportvinduets funktioner. Og nu vil du så lægge trommer på. Lav nyt spor – vælg track i topmenuen. Vælg ’stereo’ og ’instrument track’. Gå derefter til mixer-vinduet, vælg ’channel plug in’ og ’instrument’. Vælg fx Xspand2. Vælg factory default og vælg en tromme-genre. Og tilbage til editor-vinduet, hvor du vælger notes for at kunne flytte rundt på stortromme, lilletromme osv. Eller du kan hente en færdig præfabrikeret midi-trommerytme i dit lydbibliotek og lægge ind i sporet.

6)
Du kan nu i mix-vinduet mixe guitaren sammen med trommerne, panorere, køre lydstyrken op og ned osv. Gem arbejdet, og når din produktion er færdig kan du eksportere den til en Wave-fil, mp3 eller et andet format. Du kan derefter åbne filen i iTunes, QuickTime eller et andet program .

LYDSTUDIE-HÅNDBOGEN
Bogen er skrevet i et klart og enkelt sprog. Og de 238 er fyldt med illustrationer og detaljerede eksempler. Anbefales af undervisere i musik og andre fagfolk, pris 249 kr. www.cantalibris.dk/

Udgiv og del din musik

1) Du har indspillet et nummer/en sang og du har det liggende fx i WAW-format, som er høj kvalitet og måske også en MP3, som fylder mindre. Hav også et froncover-billede klar som præsentation, eller et foto af dig selv samt titlen på din sang.

2) Find en udgivelsesservice på nettet, fx ReverbNation, RecordUnion, WiMP eller Spotify. Du opretter dig som bruger, uploader din musik og frontcover, dit billede og betaler.

3) Derefter vil der gå nogle uger, før din musik kommer online. Typisk vil det koster under 500 kr. at få den sendt ud hos fx 30-50 forskellige tjenester. Eksempel hos det DMF-ejede Gateway Music kan man for et engangsbeløb på 500 kroner få uploadet sin musik på alle streaming- og downloadplatforme i verden.

4) Regn ikke med at tjene de store penge. Du skal dele med udgivertjenesten, eller betale et engangsbeløb, og så kan der komme lidt ind på din bankkonto, hvis nogen køber sig til at lytte til dit nummer.
Du kan også uploade dine sange på Facebook, YouTube og SoundCloud.

003 IMG 9569

 

Flemming Thomsen

Uddannet cand. phil fra Københavns Universitet. Freelance-redaktør af tidskrifter og magasiner, udarbejdelse af nyhedsbreve, redigering og markedsføring på internettet. Har arbejdet med international ejendomsformidling, virksomhedsrådgivning herunder etablering af udenlandske selskaber, handel på nettet og som iværksætter af netbutikker.

Journalistik og kommunikation: Redaktionsarbejde for Børsen Internet, Bolig Berlin (informationschef og medstifter), Danske Markedsøkonomer, freelanceredaktør af Printeren Sam-Data/HK.

Levering af artikler til Berlingske Tidende, Politiken, Dagbladenes Bureau, BådNyt, UD & SE, Computer Reseller News, svenske, norske, tyske, engelske og australske magasiner etc.

www.deadlinepress.dk

Relaterede artikler