Udflugt til verdens ende. Sidste stop før Antarktis

Af
  • Mail
  • Deadline Press

Den australske ø, Maria Island, er en af verdens smukkeste. Den ligger ud for Tasmaniens kyst er halvt så stor som Bornholm og er i dag fredet. Øen er blevet et fristed for tilrejsende, der vil opleve den rene ubesmittede natur her ved verdens ende

Reportage: Flemming Thomsen

Vores lille motorfærge arbejder sig støt gennem de små bølger og efterlader en todelt, hvid stribe af skumsprøjt i vores kølvand. Vejret er som på den bedste danske sommerdag, nogenlunde vindstille og cirka 25 grader. Men solen er skarp som en projektør, og solcreme faktor 35 er det mindste, man bør bruge foruden en bredskygget hat.
Vi sejler langs kysten og har kurs mod, hvad vi er blevet lovet som en af de smukkeste øer i verden, Maria Island. Der er ca. 25 passagerer med færgen. Nogle sidder indenfor i kahytten på træbænke under halvtaget, mens andre er ude på dækket og spændt venter på at se, hvordan øen, der ofte bliver sammenlignet med forestillingen om Paradis, vil tage sig ud.
IMG 0125”Kom og se!” råber vores kaptajn, der fint lever op til klicheen om, hvordan en rigtig søulk skal se ud med kasket, en rund vom og et furet solbrændt ansigt.
Vi kravler igennem styrehuset og får efter tur lov til at ligge ved stævnen, hvor vi kan tage nærbilleder af de legesyge delfiner, der springer hen over hinanden foran stævnen på skibet.
IMG 0107Da vi har sejlet halvvejen af de ca. seks kilometer, der er ud til øen fra Tasmaniens østkyst, passerer vi et bjerg af træflis ud for en lille erhvervshavn. Træflis-bjerget er så enormt, at de mænd, der arbejder ved foden af den, ligner bittesmå myrer. Der er ingen grund til at vinke, for den enorme bunke træflis vidner om, at endnu et stykke regnskov er forsvundet.
Hver dag brænder øens største virksomhed, Gunns Ltd., områder på størrelse med 44 fodboldbaner af den urgamle regnskov af med napalm, som de kaster ned fra helikoptere. Kun 25 procent af den over 400 år gamle regnskov med verdens højeste løvtræer, hvoraf mange er over 100 meter høje, står i dag tilbage. De gamle kæmper bliver omdannet til træflis og solgt til de japanske papirmøller for kun 50 kr. pr. ton.
Befolkningen på Tasmanien er delt i to lejre, og det er deres politikere også. Enten er man for bevarelse af regnskoven og vil satse på øko-turisme eller også er man på skovhugger-holdet, hvor fældede træer giver arbejde og mad på bordet.
Det problem vil dog aldrig ramme Maria Island. Hele øen er fredet i klasse A, og der gælder helt særlige regler for at bevare den enestående natur ud i al fremtid.

Ta’ turen på mountainbike

Så er vi der. Kridhvide strande med azurblåt hav, bjerge i baggrunden, palmer ved strandkanten, skove og bakker, forblæste skrænter med urhøns, forsteninger aflejret i klippevægge – man skal være noget af en inkarneret byboer for ikke at blive imponeret af så pragtfuld en natur. Det slår simpelthen benene væk under en, så vi sætter os ned blot for at betragte landskabet og samtidig finde ud af, hvad vej vi skal gå.
IMG 0135Det sidste er nu nemt nok. Snart er vi på vej mod området, hvor de lange fængselsbarakker endnu står tilbage fra begyndelsen af 1800-tallet, hvor de engelske myndigheder fandt det bekvemmeligt at deportere butikstyve og andre småforbrydere til verdens ende.
De første 50 straffefanger kom til ”paradis” i 1825 ledsaget af en håndfuld soldater. Øen var på det tidspunkt så godt som ubeboet, og kun hvalfangere brugte den som mellemstation for deres togter på havet. Den oprindelige lokalbefolkning, ”the aborigines”, som i sin tid havde sejlet til øen i kanoer, var efterhånden blevet jaget på flugt samtidig med, at hvalfangerne snuppede al sælfangsten fra de lokale.
Knap tyve år senere var der hen imod 800 fanger på øen, men i 1851 nedlage man straffekolonien. I stedet kom en håndfuld bønder til Maria Island primært for at udnytte de gode græsningsmuligheder for deres får.
IMG 0169Når man i dag spadserer rundt på øen, møder man vidt forskellige landskaber. Store dele af øen er som at stå på de grønne fjelde i Irland, hvor man fra højderyggen kan skue ud over verdenshavet, hvor Tasmanien er sidste station før Antarktis.
Neden for fjeldene finder vi forsteninger fra skaldyr, der er flere hundrede millioner år gamle. Unikt er det, at forsteninger af muslinger sidder så tæt på klipperne, at hele landskabet her bære præg af de forhistoriske dyr.
IMG 0145Vi kommer forbi en vindtør lade med landbrugsredskaber, som ville høre naturlig hjemme på et museum. Men hvor skal man flytte det hen? Her på Maria Island lever tingene, indtil de ingen funktion har mere, man moderniserer ikke, og man fjerner ikke noget. Der er ingen butikker, eller fastboende øboer. Ingen steder at købe en kop kaffe eller en ispind. Ingen biler, knallerter eller asfalterede veje. Her er kun en tjenestemandsbolig til en parkbetjent, hans tamme urfugle og de lange fængselsbarakker, som i dag kan lejes af besøgende, der vil prøve at leve som dengang.
Til gengæld er der natur som ingen andre steder i verden – og ruter for de besøgende hvad enten de nu er på vandretur i en, to eller en uge eller har deres mountainbikecykler med, hvor der kan vælges mellem flere udfordrende ruter, blandt andet op til øens højdepunkt, Mount Maria, der 710 meter højt.
IMG 0028En vandretur med guide, hvor man går 30 km fra nord til syd, kan anbefales. Her vil man komme til at se et udvalg øens dyreliv - fx kænguruer, wombats og sæler. Man kan overnatte i telt på den naturskønne ”Casuarina Beach Camp” og besøge de tidligere straffekolonier ved Point Lesueur og i Darlington, vandrer videre langs uberørte strande og gennem tætte skove af eksotiske træer og planter. Man kan indtage toppen af Mount Maria, hvor der er udsigt over hele øen. Guiden fortæller om den tidligere produktion af silke og vin – og cement. På hele turen er der sørget for ens forplejning af friske råvarer og vin fra Tasmanien.

Den italienske drømmer

I 1884 gik Maria Island ind i en ny fase, da den italienske handelsrejsende i silke, Diego Bernacchi, kom til øen med sin familie. Diego Bernacchi var en drømmer, men en driftig en af slagsen. Han blev straks betaget af det milde, solrige klima og den frugtbare jord.
IMG 0137Diego Bernacchi langtidslejede hele øen for at udvikle Maria Island til et nyt paradis. Han plantede 50.000 vinstokke, og hans vin blev kåret som den tredjebedste under den store vinudstilling 1888 i Melbourne. Han byggede dernæst et hotel med 30 værelser, som fik navnet ”Grand Hotel and Coffee Palace.”
Hans entusiasme virkede afsmittende, og snart blev der oprettet en folkeskole, og øen fik også sin egen købmandsbutik, bager og slagter. Men ikke en større befolkning. Så 11 år senere forlod Diego Bernacchi skuffet øen sammen med sin familie.
Han returnerede ufortrødent 25 år senere i 1920 og byggede en anløbsbro og en mindre jernbane til at fragte cement fra den nyanlagte fabrik på øen.
Men heller ikke cementproduktion blev den store succes, og kun fem år efter blev den nedlagt. Bønder indtog igen Maria Island for at bruge den til græsning – lige indtil 1972, hvor hele øen blev erklæret for National Park.
IMG 0021I dag besøges øen jævnligt i sommermånederne af både lokale og turister udefra, når man trænger til ro og fred, at få naturen ind under huden, opleve og udforske og bare gå i sine egne tanker eller hygge sig på en skovtur med de nærmeste.

IMG 0004
Fakta om turen

Maria Island National Park ligger ud for Tasmaniens østkyst.
Fra Hobart kører man halvanden time (88 km) nordøst i bil til byen Triabunna. Herfra tager man den lille færge, “M.V.Derwent Explorer” til Maria Island. Sejlturen tager ca. 45-50 min. Husk hat og solcreme. Booking tlf. 0427 100 104. Tur/retur koster ca. 25 AU-dollar for voksne og 12 AU-dollar for børn.
Maria Island er 20 km lang og 13 km bred. Det højeste punkt er “The Bishop and Clerk”, som er 915 meter.
Den første europæer på øen var hollænderen Abel Tasman in December 1642. Senere overtog englænderne øen, men også franskmænd og italienere har været en del af øens historie.
I 1972 blev øen erklæret til at være national park.

Holiday Homes & Units
Lands, Parks and Wildlife Penitentiary Units (ingen el eller varmt vand)
Maria Island TAS 7190
Telephone: (03) 6257 1420

Caravan Parks
Darlington Camping Ground (ingen el eller varmt vand)
Maria Island TAS 7190
Telephone: (03) 6257 1420

IMG 0159

 

Flemming Thomsen

Uddannet cand. phil fra Københavns Universitet. Freelance-redaktør af tidskrifter og magasiner, udarbejdelse af nyhedsbreve, redigering og markedsføring på internettet. Har arbejdet med international ejendomsformidling, virksomhedsrådgivning herunder etablering af udenlandske selskaber, handel på nettet og som iværksætter af netbutikker.

Journalistik og kommunikation: Redaktionsarbejde for Børsen Internet, Bolig Berlin (informationschef og medstifter), Danske Markedsøkonomer, freelanceredaktør af Printeren Sam-Data/HK.

Levering af artikler til Berlingske Tidende, Politiken, Dagbladenes Bureau, BådNyt, UD & SE, Computer Reseller News, svenske, norske, tyske, engelske og australske magasiner etc.

www.deadlinepress.dk