Kokosnøddeolie har mange gode egenskaber

Af
  • Mail
  • Deadline Press
Første fase i processen er at tjekke kokosnøddernes kvalitet og klargøre dem til at blive flækket Første fase i processen er at tjekke kokosnøddernes kvalitet og klargøre dem til at blive flækket Foto: Deadline Press

 

Kokosnøddeolie er sundere, end de fleste ved. Sådan siger kostvejledere og fødevareeksperter. I Japan har mange skiftet olivenolien i køkkenet ud med kokosnøddeolie

 
Af Flemming Thomsen, Foto: Ree Media/DeadlinePress. SPONSORERET ARTIKEL.
Glassene klirrer hen over tappebordet, hvor en halv snes medarbejdere hos Tropical Nutrition med synlig omhu tapper den flydende og fuldstændig klare koldpressede, jomfruolie på runde glas. Lokalet er steriliseret, og før vi kan komme ind i tappe-området må vi vaske hænder, tøjet bliver omhyggeligt affnugget og et hårnet udleveres.
Den danske ejer, ingeniør Heini Joensen hilser på sine medarbejdere, da han går gennem lokalerne. Det er som at være på et dansk mejeri, moderne og med en højteknologisk maskinpark. 
017 IMG 1302– Det her er en specialudviklet vakuum-maskine, som fjerner den sidste fugtighedspromille, der eventuelt skulle være tilbage i glassene før påfyldningen, forklarer Heini Joensen, der selv har modificeret flere af maskinerne til at fungere optimalt i produktionen af kokosnøddeolie.
Tropical Nutrition blev etableret i 2001 i det sydlige Thailand i provinsen Prachuap Khiri Khan, og for to år siden udvidede man med en søsterfabrik på Borneo i Indonesien. Tropical Nutrition har i dag over 300 medarbejdere, som hovedsageligt kommer fra lokalområderne. Efter skandinavisk mønster har Heini Joensen skabt en virksomhed, hvor medarbejderne har gode arbejdsforhold og tilbydes videreuddannelse efter devisen, at tilfredse medarbejdere gavner både virksomheden og den enkelte ansattes dagligdag.
Kompromisløs økologi og unik vakuum-tørring giver topkvalitet
009 IMG 1217Vi går fra lokale til lokale og ser, hvordan kokosnødderne bliver flækket, hvordan man skralder det hvide kød ud, hvordan kokoskødet koldpresses og centrifugeres og olien vakuum-tørres i en sindrig proces, der sikrer, at Tropical Nutritions kokosnøddeolie er et 100 procent rent naturprodukt, som har bevaret både smag og alle de vigtige sunde indholdsstoffer, som de seneste år har gjort kokosnøddeolie til et af de mest efterspurgte helseprodukter verden over.
– Fra dag ét oplevede vi, at kvalitet betaler sig. Det japanske marked, som alle siger er svært at komme ind på, blev på halvandet år vores største aftagere, fortæller Heini Joensen. Så stort at Tropical Nutricion indtil for kort tid siden end ikke havde overskud til at sælge i Europa i det væsentlige. Fokus var andetsteds, blandt andet i Japan.
 
Japanere elsker kokosnøddeolie
 
Administrerende direktør hos den japanske distributør, Watanabe Hisaya hos Sanso Boeki i Fukuoka, forklarer over telefonen, at da kokosnøddeolie for cirka fire år siden vandt frem i USA som ”functional food”, og som en af de bedste og mest sunde olier, man kan anvende til madlavning og kosttilskud, så fulgte japanerne efter.
016 IMG 1297– Vi er generelt meget sundhedsinteresserede i Japan, og i mange køkkener blev olivenolien udskiftet med kokosnøddeolie. Samtidig var flere forskere begyndt at undersøge egenskaberne ved kokosnøddeolien, og resultaterne var nærmest forbløffende, for olien synes at være god til det hele. Da medierne begyndte at skrive om kokosnøddeoliens sunde aspekter boomede vores salg, så vi i dag distribuerer Tropical Nutritions olie under vores eget brand, Brown Sugar. Vores aftagere er både grossister og detailkæder, specialbutikker og behandlere over hele Japan. Det største marked er måske ikke overraskende i Tokyo, hvor man er længst fremme i skoene, fortæller Watanabe Hisaya.
 
De sunde fedtsyrer
 
Til dato har over 1.500 undersøgelser vist, at kokosnøddeolie er en af de sundeste fødevarer på Kloden med flere fordele, end de fleste mennesker aner.
Først og fremmest benyttes olien i madlavningen som afløser for de klassiske stegeolier og magariner, fordi fedtet fra kokosnødden af mange forskere anses for at være sundere for mennesker.
001 20160129 141153 003En del af forskningsrapporterne publiceres på det amerikanske website PubMed.gov under US National Library of Medicine. En af de nyeste rapporter fra i år *) viser, at olien bekæmper en streptokokinfektion i mundhulen mindst lige så godt som mundskyllemidlet klorhexidin.
Andre rapporter dokumenterer, at kokosnøddeolie er en stor hjælper, til at komme af med overflødige kiloer. Lidt overraskende, at man kan tabe sig ved at spise en olie med mættede fedtsyrer (også kendt som kokosfedt), men det handler om, at kokosnøddeolie netop indeholder flest af de sunde mellemlange fedtsyrer, som lettere forbrændes.
003 Display Ireland– Kokosolie består af ca. 91 procent mættet fedt, ca. syv procent monoumættet fedt og to procent flerumættet fedt. Lang størstedelen af fedtet i kokosolie er kort og mellemlange fedtsyrer. Sådan ca. 80 procent. Så ja, der er mættet fedt i kokosolie, men af den slags der forbrændes nemmest og hurtigst, forklarer Oscar Umahro Cadogan på sin blog. Han er adjungeret professor med mastergrad i ernæring og functional medicine på University of Western States samt ernæringsekspert med speciale i biokemi og helse-gastronomi.
De mellemkædet mættede fedtsyrer kaldes også MCFAs og indeholder de sunde fedtsyrer caprylsyre, laurinsyre og caprinsyre. De korte og mellemlange mættede fedtsyrer omsættes nemmere til energi end de langkædede. Det er fordi, de nemmere kan komme ind i mitokondrierne, som man også kalder cellernens kraftværker. Man kan sige, at fedtet fra kokosnødder går mere direkte til forbrændingsprocessen i vores krop og straks omdannes til energi i stedet for at blive lagret som fedt.
Forskere har også publiceret på Pub.Med.gov, at kokosnøddeolie generelt virker anti-mikrobiel og anti-svamp; at den rent ud sagt bekæmper bakterier og virusinfektioner. Det er også en kendt sag, at olien beskytter mod solens skadelige stråler både som hudcreme og som den rene olie.
Senest er forskere fra blandt andet Universidad Católica de Valencia i Spanien **) i færd med at undersøge, om olien også virker mod sygdommen Alzheimer. Teorien er, at behandlingen af de halvlange fedtsyrer MCFA i leveren skaber ketoner, som kan levere energi til hjernen som en slags erstatning for insulin til at behandle glukose og skabe energi til hjernecellerne.
Listen over kokosnøddeoliens fortræffeligheder omfatter tillige, at det forebygger hjerteanfald og for højt blodtryk, at det beskytter såvel nyrer som lever og risikoen for mavesår, at det høje niveau af antioxidanter reducerer inflammationer og flere fordele kunne nævnes.
De mange gode egenskaber har fået medierne til at omtale kokosnøddeolien som et af de mest bemærkelsesværdige naturprodukter i nyere tid - lige fra populær-historier i formiddagspressen om, at olien holder dig yngre og smukkere, som den, der blev bragt i Daily Mail ***) om en 52-årig kvinde, hvor alle tror, at hun er sin søns kæreste – og så til de mere seriøse helsewebsites, der fortæller om oliens dokumenterede egenskaber. 
 
Smagen testes hver uge
 
Hos Tropical Nutrition gør et hold medarbejdere sig klar til den ugentlige smagstest. Målet er en smagsneutral olie med en blød smagsfornemmelse.
Der hældes prøver op i små glas, og medarbejderne giver prøverne karakterer.
– Kvaliteten afspejles i smagen. Det er ligesom mange andre fødevarer som fx smør eller rødvin, produktet smager bedre, når det er blevet produceret af gode råvarer og behandlet med omhu og erfaring, og det gælder ikke mindst, når vi taler om naturprodukter, hvor vi ønsker at bevare den naturlige smag og de sunde indholdsstoffer, forklarer Heini Joensen.
007 IMG 1203Medarbejderne smiler. Ugens prøver har fået topkarakterer. Vi fortsætter til pakkeriet, og ser hvordan produkterne er lagt i papkasser og stablet på træpaller, klar til at blive transporteret til distributøren i Japan og andre steder i verden. Gennem porten kaster solen sine skarpe stråler ind. Et par kokospalmer hos naboen overfor vejer i en stille brise. Tropical Nutrition ligger det helt rigtige sted omgivet af de familiedrevne plantager, hvor flere af dem takket været den nye fabrik i området er overgået til kontrolleret økologisk drift.
I Nordeuropa og Skandinavien har Tropical Nutricion netop indgået en samarbejdsaftale med distributøren PureFood Europe under ledelse af duoen Birgitte Rossen og Michael Møller. Birgitte Rossen har tidligere haft ledende stillinger i fødevaresektoren i blandt andet Dansk Supermarked og hos Kohberg.
Selskabet har kontorer i Holland og Danmark og skal ud fra disse servicere de nordeuropæiske markeder på vegne af Tropical Nutricion.
 
Kontaktdata findes på: www.purefoodeurope.com
 
*) Offentliggjort på US National Library of Medicine website PubMed.gov. Bag undersøgelsen: Department of Conservative Dentistry and Endodontics Army College of Dental Sciences, Secunderabad, Telangana India.
**) Offentliggjort på US National Library of Medicine website PubMed.gov. Bag undersøgelsen: Universidad Católica de Valencia i Spanien.
***) http://www.odditycentral.com/news/52-year-old-woman-looks-so-young-shes-mistaken-for-her-sons-girlfriend.html
 
Flemming Thomsen

Uddannet cand. phil fra Københavns Universitet. Freelance-redaktør af tidskrifter og magasiner, udarbejdelse af nyhedsbreve, redigering og markedsføring på internettet. Har arbejdet med international ejendomsformidling, virksomhedsrådgivning herunder etablering af udenlandske selskaber, handel på nettet og som iværksætter af netbutikker.

Journalistik og kommunikation: Redaktionsarbejde for Børsen Internet, Bolig Berlin (informationschef og medstifter), Danske Markedsøkonomer, freelanceredaktør af Printeren Sam-Data/HK.

Levering af artikler til Berlingske Tidende, Politiken, Dagbladenes Bureau, BådNyt, UD & SE, Computer Reseller News, svenske, norske, tyske, engelske og australske magasiner etc.

www.deadlinepress.dk