Er læsning i dårlig belysning skadeligt for dine øjne?

Af
  • Mail
  • Deadline Press
Hvis du er en bogorm, der elsker at læse i dæmpet belysning, er der ingen grund til bekymring. Hvis du er en bogorm, der elsker at læse i dæmpet belysning, er der ingen grund til bekymring.

Næsten alle har hørt: Læsning i dårlig belysning er skadelig for dine øjne. Men de seneste undersøgelser viser heldigvis, at det slet ikke er korrekt.

Vinteren er en hyggelig årstid at sætte sig ned og læse en god bog med levende lys tændt eller i natlampens dæmpede skær. Og heldigvis viser de seneste undersøgelser, at myten, om at læsning i dårlig belysning kan skade dine øjne, er helt forkert. Men har du brug for læsebriller, er det naturligvis en god idé at bruge dem.

Mange forskere er fortsat uenige om, hvorvidt læsning i dårlig belysning kan skade dine øjne. Men der er ingen grund til at være bekymret – de seneste undersøgelser viser, at det ikke er skadeligt for øjnene at læse i dårlig belysning. Men en ting er sikkert: Læsning i dårlig belysning er mere krævende for øjnene, og kan føre til hovedpine og røde øjne. Uagtet dette, skader selve processen ikke øjnene, ifølge en undersøgelse lavet og publiceret af amerikanske forskere i British Medical Journal.

Hvorfor bliver vores øjne ikke skadet af denne ekstra belastning? For at forstå det, er det vigtigt vi ved, hvordan øjnene fungerer. Når øjnene skal arbejde i dårlig belysning, er der specielt to dele, der er ekstra aktive: musklen som styrer størrelsen af pupillen samt stavcellerne i nethinden, som registrerer lys. I dårlig belysning er disse lysfølsomme stavceller ekstra vigtige. Øjnene bliver dog ikke skadet permanent af disse anstrengelser, da øjnene kan slappe af og ”komme sig”, så snart de er lukkede.

Så hvis du er en bogorm, der elsker at læse i dæmpet belysning, er der altså ingen grund til bekymring. Et godt tip er dog, at give øjnene en pause i ny og næ ved at lægge bogen lidt til side og lukke øjnene et øjeblik, eller lave lidt workout for øjnene. Det tager kun nogle få minutter, og så vil dine øjne føles friske og klar til mange flere siders læsning. Og forældre behøver ikke være bekymrede for deres børn, som godt kan lide at læse under dynen med lommelygten tændt – i værste fald er de blot lidt sværere at få ud af sengen næste dag!

Men hvis du har brug for at holde bogen ud i strakt arm for at kunne se bogstaverne, uanset om det er i god eller dårlig belysning, så har du brug for læsebriller. Når vi bliver ældre, mister øjets linse gradvist sin elasticitet, og det bliver dermed sværere for os at “akkommodere”. Dette påvirker vores evne til at se klart på korte afstande. En individuelt tilpasset læsebrille lavet af en optiker, vil kompensere for denne manglende evne til at akkommodere og garantere dig masser af gode læsestunder.