Spar tusindvis af kroner på dine briller

Af d@broens.com
  • Mail
  • Deadline Press

Skal man lytte til sin optiker, når de siger, at man skal have nye briller? Læs en oplevelse fra den virkelige Verden fra en journalist, der har nået læsebrille-alderen og gik priserne og kvaliteten grundigt igennem.

Når man både har brug for et par briller - og et par læsebriller - er det nærliggende at købe ind hos Louis Nielsen, der har et tilbud med, at billigste af de to briller er gratis. To par briller med en stelpris på 700 kroner pr. stk.
Det er derfor glassene, der koster og i mit tilfælde viste det sig at løbe op i ca. 3000 kroner med relativt tynde brilleglas omkring minus fem. Jeg fik et par hverdagsbriller med læsefelt plus et par briller, der kun var tilpasset læsning ved ca. 30 cm afstand. Læsebrillerne har også varieret styrke, så man skulle kunne kigge op fra bogen og se nogenlunde skapt i stuen. Brillerne korrierer både for styrke (SPH) og agstimatisme (CYL/AX).

Det er første gang, jeg har fået briller med varierende styrke, og begge dele måtte byttes bagefter Med hverdagsbrillerne kan man ikke se noget, når man kigger nedad, og med læsebrillerne kan man ikke flytte blikket til en anden side i bogen, uden at det bliver uskarpt. Det samme gælder i princippet hverdagsbrillerne, der kræver, at man flytter hovedet, hvis man skal kigge lidt til siden, idet der kun er skarpt lige midt på brillen. Og så er der den ulempe, at ingen af brillerne fungerer rigtigt godt ift. afstanden til min computerskærm, så efter en uges kamp med brillerne gik jeg over til at bruge nogle læsebriller, som en klog medarbejder hos Louis Nielsen for fem år siden havde designet, så de både passede til at kigge mellemlangt og til en skærm.

Faktisk virker de også fint til at læse med. Men jeg havde haft lidt hovedpine, og optikeren fik mig overbevist om, at jeg havde brug for nogle nye briller.

Men sagen endte med, at jeg gik tilbage til Louis Nielsen og bad dem give mig to par nye briller, der begge var designet til at se langt. Det enes skulle så have et læsefelt, der var mindre aggressivt end det første, så man slap for at gå rundt og være rundtosset. For det bliver man, når der er for stor forskel på styrken i læsefeltet og i det lange felt.

De nye briller passede faktisk, men ofte ender jeg med at bruge mine fem år gamle skærmbriller i stedet. De er mega-gode og meget alsidige. Måske ikke helt så skarpe på lange afstande, men de virker 99 procent af tiden. Så hvorfor har man så betalt 3000 kroner og brugt al den tid?

Test på nettet
Oplevelsen fik mig til at tænke på, om man ikke kunne købe enstyrke-briller på tilbud først og vente med det dyre – og så se, om man i virkeligheden bedre kan lide det gamle. Uanset antallet af eksperter, så er det kun dig selv, der kan mærke, når den sidder i skabet, og udgiften ender hos dig.
For interessens skyld spurgte jeg kundeservice hos smartbuyglasses.com, der godt kunne bruge de informationer, som jeg fik fra Louis Nielsen. Undersøgelsen hos Louis Nielsen kostede 195 kroner, men de glemte at skrive afstanden mellem øjnene, så den noterede jeg selv ned, ligesom jeg spurgte ind til, hvordan de havde justeret styrken i læsefeltet. Jeg fik dog aldrig bestilt hos smartbuyglasses. Deres briller er ikke vildt meget billigere end Louis Nielsen, der ofte har tilbud, og deres returret er jo tvivlsom, eftersom man selv skal betale returportoen.

Det gode ved at handle i en rigtig butik er, at man får lov til at gå rundt og mærke brillen. Hos Louis Nielsen lod jeg min kæreste se forskellige briller uden at jeg fortalte prisen, og hun kunne faktisk bedst lide de billige briller til mindre end 700. De virkede solide, så hvorfor betale mere?. Vil man have et mærke på stellet, så er der dog god grund til at kigge på nettet også, for udvalget er ikke så stort i en butik, og priserne er ret lave på nettet.

Mærkevarer billigst på nettet
Hos smartbuyglasses er der ret mange meget billige tilbud. Fx Ray-Ban RX5169 Highstreet for 750 kroner inklusive enkeltstyrkeglas. Men skal man have særligt tynde glas, så koster det mest avancerede ultra thin 700 kroner oveni. Altså 1450 kroner. Vil man også have nogle ultratynde læsebriller med - også i Ray-Ban, så løber de op i nogenlunde det samme - altså 2900 kroner for to par mærkebriller. Her skal det dog siges, at glassene umiddelbart ser ud til at være lidt tyndere end det, som Louis Nielsen kan levere. Måske en fordel, der er rar at have med, når man har en styrke på minus fem.

Glaskvaliteten ret ens
Jeg fik i øvrigt en meget åbenhjertet diskussion med en butikschef hos Louis Nielsen, der tidligere havde været ansat i en dyr optikerkæde. Han fortalte, at glassene hos LN kvalitetsmæssigt er fuldstændig som glassene i de langt dyrere brillebutikker. Han refererede til uafhængige tests, som jeg dog ikke fik at se. Dog virkede han uhyre troværdig, og som historien herover viser, har jeg ikke savnet noget i glaskvaliteten.

Ønsker man mærkevarer hos Louis Nielsen, så skal man regne med ca. 500 kroner mere oven, og så er prisforskellen i alt over 1000 kroner - men igen uden læsefelt hos Smartbuyglasses. Jeg har ikke noget kendskab til, hvilke mærker, der er mest attraktive, men tænker, at Smartbuyglasses ser ud til at have mest at byde på i den sammenhæng.

Konklusion
Hvis man gider bøvlet og usikkerheden, så er Smartbuyglasses en mulighed, og det er bestemt en mulighed for TEST af styrker i en billig brille, end man køber den endelige brille og investerer stort. Men køber man for at beholde brillen, skal man selv rode med tilpasning, og man risikerer at skulle sende det retur igen, og har man brugt brillen, så bortfalder returretten. Personligt ville jeg ikke investere i noget dyrt hos dem det, for har man først prøvet at handle i en rigtig butik, så opdager man, at det er umuligt at gennemskue, hvordan brillerne ser ud påsat. Smartbuyglasses tilbyder en digital prøvning med dit webcam, men jeg har ikke helt tillid til den. Er brillestængerne lange nok? Passer størrelsen på skærmen med den virkelige, og er de behagelige at have på. Så jeg tænker, at online kun duer til kendte varer og til meget billige varer til test eller simple læsebriller.

Konklusioner for den økonomiske brillekøber
• Overvej, om du overhovedet har brug for nye briller.
• Hold øje med særtilbud hos Louis Nielsen. De kan finde på at sætte priserne vanvittigt meget ned. I november 2018 kostede et par tilpassede briller kun 40 kroner, men det gør de nok ikke igen.
• Prøv dig frem – og undgå at binde dig til et stort køb – ombytningsret er ikke det samme som returret.
• Vil du teste briller eller en styrke, kan du holde øje med tilbud hos LN eller bestille på nettet for at mærke, hvad der virker for dig. Men vælg noget billigt først.
• Du får typisk ikke bedre briller de dyre steder. Bemærk dog, at de meget tynde glas koster mere end de lidt tykkere, og det er fedt at få med ved stærke styrker.

Fordele ved Louis Nielsen
• Individuel tilpasning - og større sikkerhed for at brillen er den rigtige.
• 3 måneders tilfredshedsgaranti (hvilket vil sige, at du IKKE kan få pengene tilbage, men får brillerne byttet til en anden styrke, hvis du er utilfreds). Dette er langt bedre end garantien fra SmartBuyGlasses, der giver 100 dage, men kræver, at du slet ikke har brugt brillerne. Har du taget et klistermærke af et sted, så bortfalder returretten.
• Retur utrolig enkelt og uden returporto m.v.
• Du kan se, hvordan brillerne sidder og føles på kroppen.

Fordele ved SmartBuyGlasses
• Ekstremt stort udvalg. Man kan dog kun se, om de passer til din stil ved hjælp af en app, der kræver, at du har et kamera på din pc. Ellers må du bare satse, og du ved ikke, hvordan brillen føles på. De oplyser også længden på stængerne – også svært at vurdere.
• Umiddelbart ser det ud til, at deres glas er af tyndere kvalitet end man kan få hos Louis Nielsen. Louis Nilsens tyndeste glas har et forholdstal på 1,6, mens SmartBuyGlasses tilbyder 1,74. Jeg er ikke super-tilfreds med tykkelsen på mine glas fra Louis Nielsen, så det kan godt være en vigtig faktor.
• Man kan købe ekstremt billige briller fra helt ned til 300 kroner, hvilket er ret perfekt, hvis man bare vil prøve, om en styrke føles rar og bedre end de gamle briller, inden man investerer i det helt store.