Kogevandhanen bruger ekstremt meget energi

Af
  • Mail
  • Deadline Press

Mange af os kender den kogende vandhane, og nu kan man også få øjeblikkeligt afkølet vand med brus, direkte fra et armatur. Det gør det nemt at lave en kop te eller slukke tørsten. Men de bruger samme mængde el som en elkoger i 20 minutter dagligt – alene på stand-by.


Det er ikke til at se, hvis man ikke lige ved det, for på overfladen ligner Den nye Quooker nemlig sig selv! Quooker-armaturet ligner sig selv, og kommer naturligvis stadig i et bredt udvalg af metaller og designs, for al magien er gemt væk, inden i armaturet. Den nye teknologi sidder under køkkenvasken, hvor den effektive og helt nye køleenhed vil filtrere dit vand, køle det ned og kan tilføre brus til dit vand.
Det afkølede vand - med eller uden brus - kommer fra eksempelvis fra producenten Quookers nye køleenhed, CUBE. Her løber vandet igennem et filter, som renser vandet. Køleenheden har en CO2-patron tilsluttet, som giver kulsyre til vandet med brus. Med alt samlet i én hane, kan man nu holde sit køkkenbord fri elkedler, danskvandsmaskiner, men på den anden side skal man vide, at det kræver plads i skabene under køkkenbordet, og det kan gå ud over den plads, du ellers skal bruge til affaldsspande og gryder. Det er muligt at starte med den kogende beholder og tilføje køleenheden senere. Alle nye haner, er alle forberedt til brug med begge dele.
Ifølge Quooker er kogeenheden så godt isoleret, at det kun koster ca. 200 kr. om året i standby-forbrug at have 100˚C kogende vand tilgængeligt konstant. Køleenhedens standby-forbrug svarer til ca. 240 kr. om året.
Men er det så miljøvenligt? For 500 kroner om året kan man rundt regnet købe 225 kilowatt-timer. Bruger din kogekedel 2000 watt, vil den kunne køre i 112 timer – uafbrudt. Det vil sige, at du kan have den tændt 20 minutter om dagen for samme udgift som Quooker-anlægget bruger på standby.
En anden ulempe ved temperatur-systemerne er i øvrigt, at kulsyre i hanen bestemt ikke er godt for dine tænder, hvilket der godt kunne advares mere tydeligt imod.
Fordelene ved filtrering af vandet kan også diskuteres, idet vandværkerne i Danmark generelt leverer sikkert vand. Men der findes dog en del løsninger, som filtrerer vandet effektivt til omkring 1000 kroner – i modeller, man kan stille direkte på køkkenbordet – eller skjule i et skab. Det vil aldrig komme op til at koste 500 kroner om året. Til gengæld kan der tilkomme udgifter til filtre også.
En Quooker koster til gengæld fra 10.900 kroner – plus amaturet.

Daniel Brøns

Daniel Brøns er uddannet journalist og har gennem tiden arbejdet med især teknologi. Han er uddannet IT-systemudvikler og har i en årrække arbejdet med forskning, viden, teknologi og uddannelse. Gennem tiden har han blandt andet skrevet for uddannelsessektoren, Illustreret Videnskab, PC World, de danske IT-fagforeninger, Microsoft, Sony og GN Netcom. Karrieremæssigt har han både arbejdet som almen journalist i Region Sjælland, ligesom han har arbejdet med ommunikation og rådgivning.

Mere i denne kategori: « De bedste computerråd